Βρετανία: Σημαντική αύξηση στις υπηρεσίες εστίασης το β΄ τρίμηνο

13-08-21 | ΤΑΣΕΙΣ

Κατά 4,8% αυξήθηκε το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου μετά από συρρίκνωση 1,6% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Σε ονομαστικές τιμές, η αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο εκτιμάται σε 3,6%, από μείωση 0,2% το πρώτο. Το αποτέλεσμα αποτυπώνει τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη συνακόλουθη επανεκκίνηση της οικονομίας. Ωστόσο, το ΑΕΠ εξακολουθεί να υπολείπεται κατά 4,4% του προ πανδημίας επιπέδου το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Αναλυτικά, το β’ τρίμηνο οι υπηρεσίες κατέγραψαν αύξηση 5,7%, μετά από υποχώρηση 2,1% το α’ τρίμηνο, με το αποτέλεσμα να υπολείπεται κατά 3,5% του τέλους του 2019. Στο αποτέλεσμα συνεισέφεραν περισσότερο οι υπηρεσίες εστίασης (+87,8%), εκπαίδευσης (19,4%) και χονδρικού και λιανικού εμπορίου (12,8%), εξέλιξη που αποδίδεται στην επανεκκίνηση των υπηρεσιών εκπαίδευσης, εστίασης σε εσωτερικούς χώρους, λιανικού εμπορίου, αλλά και στο Euro 2020. Η παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,5% και οι κατασκευές κατά 3,3%, από -0,5% και 2,3%, αντίστοιχα, το α’ τρίμηνο. Παραμένουν πάντως σε επίπεδο χαμηλότερο σε σχέση με αυτό του δ’ τριμήνου 2019 (κατά 3,3% η παραγωγή και 0,6% οι κατασκευές).

Η κατανάλωση των νοικοκυριών συνεισέφερε κατά 4,1 ποσοστιαίες μονάδες στη συνολική αύξηση του ΑΕΠ, καθώς αυξήθηκε κατά 7,3% (κυρίως δαπάνες εστίασης και μεταφορών) το β’ τρίμηνο, παραμένοντας πάντως χαμηλότερη κατά 7% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο 2019. Αύξηση 6,1% κατέγραψε και η κρατική δαπάνη, κυρίως για υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης. Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου συνέχισε να υποχωρεί. Μειώθηκε κατά 0,5%, μετά από περιορισμό 1,7% το α’ τρίμηνο.

 

διαβάστε ακόμα

Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων