Ποιες αλλαγές έφερε η πανδημία στις ταξιδιωτικές συνήθειες των Ευρωπαίων – Ποιοι προορισμοί κερδίζουν έδαφος

08-07-21 | ΤΑΣΕΙΣ

Το 71% των Ευρωπαίων συνεχίζουν να έχουν υψηλό επίπεδο ανησυχίας για την υγείας της οικογένειάς τους και των φίλων τους όσον αφορά τις διακοπές σε περίοδο πανδημίας, ενώ μεγάλος αριθμός έχει να αντιμετωπίσει επίσης τον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού.

Προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο να μολυνθούν, οι Ευρωπαίοι σκοπεύουν να λάβουν μέτρα όπως την αποφυγή συγκεκριμένων χωρών για ταξίδια (76%) ή χώρων με συνωστισμό (72%).

Όσον αφορά την προθυμία τους να εμβολιαστούν ως μέτρο προφύλαξης από τον ιό για να ταξιδέψουν και πάλι, το 81% των Ευρωπαίων δήλωσαν ότι σίγουρα ή ίσως θα το κάνουν. Στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 76%.

Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα έρευνας που διενήργησε το ανεξάρτητο ινστιτούτο Ipsos Public Affairs σε δείγμα 14.000 ανθρώπων από 14 χώρες για λογαριασμό της Europ Assistance, το Μάιο του 2021.

Η αβεβαιότητα οδηγεί τους ταξιδιώτες να είναι πιο προσεκτικοί με τα σχέδια διακοπών τους. Μόνο το 57% δήλωσε ότι προγραμματίζει ταξίδια, μικρότερο κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019.

Η τάση για διακοπές στο εσωτερικό της χώρας ή σε γειτονική συνεχίζεται και όσον αφορά το τρόπο μετακίνησης το 64% των Ευρωπαίων δήλωσαν ότι προτιμούν το ιδιωτικό τους αυτοκίνητο.

Ως αποτέλεσμα της τάσης αυτής για κοντινές διακοπές, ο προϋπολογισμός διακοπών των Ευρωπαίων για αυτό το καλοκαίρι παρουσιάζει μείωση σε σχέση με το 2019. Ο μέσος προϋπολογισμός που αναφέρθηκε για τις καλοκαιρινές διακοπές τους ανέρχεται σε 1.581 ευρώ (23% μικρότερος έναντι του 2019) ενώ ο αντίστοιχος προϋπολογισμός των Γερμανών είναι 1.843 ευρώ, άνω του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Οι ταξιδιώτες προτιμούν απομακρυσμένους προορισμούς στη φύση και αποφεύγουν τα city break. Ενώ οι παραθαλάσσιοι προορισμοί κυριαρχούν στις καλοκαιρινές διακοπές (55% των Γερμανών εξέφρασαν αυτή την προτίμηση), αυξανόμενο ποσοστό Ευρωπαίων προτιμούν άλλες απομακρυσμένες περιοχές στη φύση όπως βουνά (26%, με αύξηση 4 ποσοστιαίων μονάδων).

Παρά τις αλλαγές στις ταξιδιωτικές τους συνήθειες, οι ερωτηθέντες παραμένουν αισιόδοξοι ότι θα μπορούν να ταξιδέψουν υπό κανονικές συνθήκες μέσα στην ερχόμενη διετία, με το ποσοστό των Γερμανών να ανέρχεται στο 41%.

διαβάστε ακόμα

Κρήτη | Φιλοξενία τουριστικών πρακτόρων από τη Ν. Αφρική και πανεπιστημιακού/αρθρογράφου ΑμεΑ
Επικυρώθηκε ο πίνακας επιτυχόντων στο πρόγραμμα κατάρτισης στο επάγγελμα του ξεναγού στο Α.Π.Θ.
Booking.com | Όλες οι νέες τάσεις στα οικογενειακά ταξίδια το 2024: Α.Ι., νταντάδες στις διακοπές και οι νέοι jet setters
Τα 4 ξενοδοχειακά deals στο α΄ 4μηνο του 2024
ΣΥΡΙΖΑ | Κίνδυνος απώλειας γαλάζιων σημαιών από τις ελληνικές παραλίες
KAYAK: Το Ηράκλειο Κρήτης στους 10 πιο περιζήτητους προορισμούς των Γερμανών για το καλοκαίρι του 2024
Δεύτερο Elia Lesvos Confest "Ελαιόλαδο και Υγεία" - φιλοξενείται σε ελαιοτριβείο της οικογένειας Ελύτη
Transavia France: Νέα χειμερινή σύνδεση Τουλούζη – Ντουμπάι - Αθήνα
Βενετία | Το τέλος εισόδου απέφερε στο Δήμο έσοδα 7 μηνών μέσα σε 8 ημέρες!
Τζουμέρκα | Πώς ο «Μύλος Κλίφκης» θα μετατραπεί σε χώρο εστίασης, αναψυχής και εναλλακτικού τουρισμού