ETC: Το 2023 η επιστροφή των διεθνών ταξιδιών στα επίπεδα του 2019 – Το 2024 των επαγγελματικών

15-02-21 | ΤΑΣΕΙΣ

Το 2024 αναμένεται η επιστροφή των διεθνών επαγγελματικών ταξιδιών στα επίπεδα προ κορωνοϊού με τα επαγγελματικά ταξίδια εσωτερικού να ανακάμπτουν γρηγορότερα, το 2023, σύμφωνα με προβλέψεις της έκθεσης European Tourism Trends & Prospects του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τουρισμού, ETC.

Όπως αποκαλύπτει η έκθεση, η πανδημία παρείχε τη δυνατότητα επαναξιολόγησης των πρακτικών στην εργασία και του μάνατζμεντ στις επαγγελματικές σχέσεις και ιδιαίτερα στα επαγγελματικά ταξίδια. Αυτό οδήγησε στην επιταγή οι επιχειρήσεις να μειώσουν τον αντίκτυπό τους στο περιβάλλον στα ταξίδια τους, προκαλώντας ερωτηματικά για το πότε θα επιστρέψουν και πάλι τα επαγγελματικά ταξίδια στα επίπεδα προ κορωνοϊού.

Το 2020 σηματοδότησε τη χειρότερη χρονιά όσον αφορά τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην Ευρώπη την τελευταία τριακονταετία. Όλοι οι Ευρωπαϊκού προορισμοί κατέγραψαν μείωση αφίξεων από 51% έως 85%, με έναν στους τρεις να έχει μείωση 70%-79%.

Η κυκλοφορία του εμβολίου και η βελτίωση των τεστ και των πρακτικών ιχνηλάτησης αποτελούν λόγους αισιοδοξίας για σταδιακή ανάκαμψη μέσα στο 2021, με χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών. Παρόλ’ αυτά, η επιστροφή στα παραδοσιακά «σχήματα» ζήτησης διεθνών ταξιδίων θα είναι σταδιακή και τα επίπεδα του 2019 αναμένεται να επιτευχθούν το 2023.

Όσον αφορά τις χώρες που εξαρτώνται σε μεγαλύτερο βαθμό από τις διεθνείς αγορές, τα αποτελέσματα είναι ακόμα πιο σοκαριστικά, με το Μαυροβούνιο να παρουσιάζει μείωση 85%, την Κύπρο 84% και τη Ρουμανία 83%. Στην Ισπανία, όπου ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 12% του ΑΕΠ της χώρας, η μείωση των αφίξεων από βασικές αγορές (Ην. Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία και Ιταλία) οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις έφτασαν το αρνητικό ρεκόρ του 77%.

Αντίθετα, τις μικρότερες μειώσεις κατέγραψαν η Αυστρία (-53%) αν και η χώρα αναγκάστηκε να εφαρμόσει οριζόντιες απαγορεύσεις στα ταξίδια στις αρχές του 2021.

Ο κλάδος της φιλοξενίας οδήγησε πολλά ξενοδοχεία να παραμείνουν κλειστά για το μεγαλύτερο μέρος του 2020, και η μείωση των πληροτήτων έφτασε το 54%. Οι αερομεταφορές είδαν τις ελπίδες ανάκαμψης για το 2021 να πέφτουν στο κενό μετά την επαναφορά των lockdown στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα της αύξησης των κρουσμάτων το χειμώνα. Οι πιο πρόσφατες προβλέψεις της ΙΑΤΑ αναφέρουν οτι η Ευρώπη θα είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη επίδραση το 2021 όσον αφορά τις απώλειες, με μείωση 11,9 δισ. δολαρίων, ενώ τα στοιχεία δείχνουν μείωση-ρεκόρ του αριθμού κίνησης επιβατών (-69,3%) σε ετήσια βάση.

διαβάστε ακόμα

Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά