WTTC: 830 δισ. δολάρια εισφέρει ο τουρισμός πόλης στην Ευρώπη

16-12-19 | ΤΑΣΕΙΣ

Άμεση συμβολή 830 δισ. δολαρίων, ή 30%, έχει η Ευρώπη στο παγκόσμιο ΑΕΠ Ταξιδίων και Τουρισμού, σύμφωνα με τη νέα έκθεση «Cities Report 2019» του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC), ο οποίος εκπροσωπεί τον ιδιωτικό τομέα του Τουρισμού παγκοσμίως. Η έρευνα διεξήχθη σε 73 μεγάλους τουριστικούς προορισμούς πόλης.

Σε πολλές περιπτώσεις πόλεων η συμβολή του τουρισμού είναι ιδιαίτερα υψηλή στο ΑΕΠ τους, όπως για παράδειγμα στο Ντουμπρόβνικ (17,8%) και στην Αττάλεια (10,1%).

Οι τρεις πόλεις με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη, βάσει άμεσης συμβολής του τουρισμού, είναι η Αττάλεια (+15,7%) και η Κωνσταντινούπολη (+15,5%), ενδεικτικό της συνεχιζόμενης ανάκαμψης των 2 προορισμών εξαιτίας της βελτίωσης των συνθηκών ασφάλειας και της υποτίμησης του νομίσματος.

Ακολουθεί η Μόσχα (+13,7%) με βοηθητικό παράγοντα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIFA, ενώ οι τουριστικές δαπάνες της αυξήθηκαν κατά 20,5%.

Οι 73 πόλεις οι οποίες μελετήθηκαν για τις ανάγκες της έρευνας, αντιπροσωπεύουν 691 δισ. δολάρια άμεσης συμβολής στο παγκόσμιο ΑΕΠ Τουρισμού, δηλαδή το 25% και σε 17 εκατ. θέσεις εργασίας.

Το Παρίσι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη βάσει άμεσης συμβολής στο τουριστικό ΑΕΠ της (35,6 δισ. δολάρια). Επιπλέον, από το 2008 έως το 2018, η Ρώμη, η Βουδαπέστη και το Βερολίνο παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των Ευρωπαϊκών πόλεων όσον αφορά την απασχόληση, αύξηση που κυμάνθηκε από 4 έως 5%.

Ωστόσο, για το 2018, η Μόσχα (+18,2%), η Κωνσταντινούπολη (14,3%), η Αττάλεια (13,7%) και η Βουδαπέστη (7%) ήταν πρώτες σε ανάπτυξη απασχόλησης. Επίσης, η άμεση συμβολή στο τουριστικό ΑΕΠ το 2018 αυξήθηκε κατά 3,6%, σε ρυθμούς άνω της αύξησης της οικονομίας των πόλεων (3%).

Οι διεθνείς τουριστικές δαπάνες, που είναι σημαντικότερες για τις πόλεις παρά για τις χώρες συνολικά, συμβάλλουν στις τουριστικές υποδομές και άλλες υπηρεσίες που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Άλλωστε, οι ευρωπαϊκές πόλεις εξαρτώνται πιο πολύ από τον διεθνή τουρισμό σε σχέση με πόλεις άλλων περιοχών. Επτά στις 10 κορυφαίες πόλεις που αξιολογήθηκαν βάσει της εξάρτησής τους από τις δαπάνες διεθνών επισκεπτών, βρίσκονται στην Ευρώπη, με το Δουβλίνο και το Ντουμπρόβνικ να παρουσιάζουν εξάρητηση άνω του 95%. Επιπλέον, Βενετία, Βουδαπέστη, Κωνσταντινούπολη, Πράγα και Λονδίνο εξαρτώνται παρομοίως στις δαπανες αυτές, με το 84% έως 93% των δαπανών να προέρχονται από διεθνείς επισκέπτες.

Οι πόλεις με μεγάλη εξάρτηση από ζήτηση εσωτερικού ή εισερχόμενου τουρισμού είναι περισσότερο εκτεθειμένες στις γεωπολιτικές και οικονομικές κρίσεις. Για παράδειγμα, μεγάλες πόλεις που έχουν μεγάλη εξάρτηση από τη ζήτηση εσωτερικού είναι εκτεθειμένες σε αλλαγές στην οικονομία τους. Όμως οι πόλεις με εξάρτηση από τον εισερχόμενο τουρισμό ή ειδικές αγορές, είναι πιο ευάλωτες σε διεθνείς προκλήσεις. Οι πόλεις με ισορροπία στην εξάρτησή του από τα 2 είδη τουρισμού, είναι το Μόναχο και η Βαρσοβία.

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ