ETC: Αύξηση των διεθνών αφίξεων στην Ευρώπη το 2019- 8 εκατ. λιγότερα ταξίδια από το Ην. Βασίλειο

15-02-19 | ΤΑΣΕΙΣ

Η Ευρώπη παραμένει ο πιο περιζήτητος προορισμός στον κόσμο για ταξίδια, σημειώνοντας αύξηση 6% στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις τη χρονιά που μας πέρασε σε σύγκριση με το 2017.

Η ανάπτυξη αυτή συνεχίζεται παρά τις εντάσεις σε επίπεδο εμπορίου, την αβεβαιότητα περί Brexit και την οικονομική επιβράδυνση της Ευρωζώνης και της Κίνας.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, η τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης κατάφερε το 2018 να συγκεντρώσει πάνω από τις μισές διεθνείς τουριστικές αφίξεις παγκοσμίως (51%). 

Αυτό προκύπτει από την πιο πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC) σχετικά με τις ταξιδιωτικές τάσεις και προοπτικές του 2018.

Όσον αφορά το 2019, ο εκτελεστικός διευθυντής της ETC, Eduardo Santander, εκτιμά ότι θα υπάρξει ανάπτυξη της τάξης του 3% στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην Ευρώπη.

Όλοι σχεδόν οι προορισμοί που μελετήθηκαν (32 από τους 33 συνολικά), είχαν κάποιου είδους ανάπτυξη, με τα ταξίδια στην Τουρκία (+22%) να συνεχίζουν την πορεία ισχυρής ανάκαμψης που προκαλείται από διαφορετικές αγορές ταξιδιωτών και την υποτίμηση της λίρας.

Ο δεύτερος ταχύτερα αναπτυσσόμενος προορισμός ήταν η Σερβία, χάρη στην ευνοϊκή πολιτική visa για τους κατόχους κινεζικού διαβατηρίου, με αύξηση 15% στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις μέχρι και το Νοέμβριο, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2017.

Η Μάλτα (+15%) είχε ισχυρή αύξηση αφίξεων και διανυκτερεύσεων βάσει των δεδομένων έως και τον Αύγουστο, έπειτα από προσπάθειές της να μετατραπεί σε προορισμό για 12μηνο τουρισμό.

Ακολούθησε το Μαυροβούνιο με αύξηση 14%, χάρη στην ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών, και η Λετονία (+10%), ο μοναδικός προορισμός της Κεντρικής/ Ανατολικής Ευρώπης με διψήφια αύξηση.

H Ελλάδα σημείωσε αύξηση από 10% έως 20%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ETC.

Το 2018 καταγράφεται ισχυρή ανάπτυξη του εξερχόμενου τουρισμού από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Η ανάπτυξη αυτή στην αγορά των ΗΠΑ ενισχύθηκε από ποικίλους οικονομικούς παράγοντες, όπως το ισχυρό δολάριο έναντι του ευρώ και της στερλίνας, ενώ 24 από τις 30 χώρες-προορισμούς που μελετήθηκαν σημείωσαν αύξηση στον αριθμό των επισκεπτών τους από την Κίνα, χάρη στη βελτίωση των αεροπορικών συνδέσεων, των διαδικασιών έκδοσης visa και της διεύρυνσης της μεσαίας τάξης της Κίνας.

Την ώρα που οι περισσότεροι προορισμοί είχαν ανάπτυξη στις σημαντικότερες αγορές εξερχόμενου τουρισμού το 2018, γίνεται όλο και πιο φανερό ότι η αβεβαιότητα που συνοδεύει το Brexit συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τον κλάδο.

Σύμφωνα με την έκθεση της ETC, ο εξερχόμενος τουρισμός από το Ην. Βασίλειο θα επηρεαστεί αρνητικά σε κάθε επίπεδο εάν δεν υπάρξει συμφωνία για Brexit. Οι αρνητικές συνθήκες που δημιουργεί η οικονομία, οι προκλήσεις στις αερομεταφορές και η αύξηση των ρυθμίσεων για τα διαβατήρια, αναμένεται να μειώσουν κατά 8 εκατ. τα διεθνή ταξίδια των Βρετανών.

διαβάστε ακόμα

Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός
Διεθνές Φεστιβάλ Αραδοσίβιων στην Ελασσόνα
Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google