Το «αόρατο βάρος» του υπερτουρισμού

15-01-19 | ΤΑΣΕΙΣ

Ο υπερτουρισμός είναι πλέον μια από τις πολύ-συζητημένες έννοιες στον κλάδο του τουρισμού. Και τώρα μια νέα έκθεση από το The Travel Foundation, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Cornell και την EplerWood International, θα αναλύσει πώς οι καταστροφικές επιπτώσεις της ταχείας ανάπτυξης του τουρισμού μπορούν να κατανοηθούν καλύτερα και να διαχειριστούν παγκοσμίως. Τα ευρήματα αυτής της ανάλυσης θα αποκαλυφθούν στην έκθεση που θα εκδοθεί τον Μάρτιο του 2019.

Μετά από δεκαετίες σταθερής ανάπτυξης, ο αριθμός των διεθνών τουριστών ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο για πρώτη φορά το 2012. Η έκθεση δείχνει ότι οι προορισμοί σε όλο τον κόσμο δεν είναι προετοιμασμένοι για τις πρωτοφανείς απαιτήσεις του τουρισμού, οδηγώντας σε ανησυχητικές αναφορές. Με την ανάπτυξη να συνεχίζεται με αλματώδεις ρυθμούς, φθάνοντας τα 1,8 δισεκατομμύρια τουρίστες μέχρι το 2030, μια παγκόσμια κρίση απειλεί να χτυπήσει τον πλανήτη.

Ενώ ο υπερ-τουρισμός είναι ένα σημαντικό σύμπτωμα που προκαλείται από την ταχεία ανάπτυξη του τουρισμού, η χρήση ζωτικών φυσικών, κοινωνικών και δημόσιων πόρων χωρίς ανταμοιβή αποτελεί τον πυρήνα του προβλήματος. Η έκθεση δείχνει ότι όπου υπάρχει τουρισμός, αυτός τοποθετεί ένα "αόρατο βάρος" στους προορισμούς και στους κατοίκους τους. Τα έσοδα που αφήνει, είναι ανεπαρκή για τη δημιουργία ενός βιώσιμου θεμέλιου για τη διαχείριση της ταχείας ανάπτυξης του τουρισμού παγκοσμίως.

Παραδείγματα αυτού του αόρατου φορτίου του τουρισμού περιλαμβάνουν το κόστος επέκτασης των υποδομών για την κάλυψη των αυξανόμενων τουριστικών αναγκών, την υψηλή ζήτηση για δυσεύρετες εκτάσεις γης και πολύτιμους αστικούς πόρους, τη διαχείριση της αυξημένης έκθεσης σε κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, ιδίως με τον παράκτιο τουρισμό και την προστασία ιστορικών δημόσιων χώρων και μνημείων.

Το Travel Foundation τονίζει ότι η αποτυχία να υπολογιστεί σωστά το πλήρες κόστος της ανάπτυξης του τουρισμού, εμποδίζει τη δράση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απαιτούνται νέοι λογιστικοί μηχανισμοί για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων από τα οποία εξαρτώνται οι εθνικές οικονομίες και οι επιχειρήσεις παγκοσμίως.

Η έκθεση Overtourism's invisible burden εξετάζει τις καινοτομίες τόσο στην πολιτική όσο και στη χρηματοδότηση της διαδικασία διαχείρισης του αόρατου βάρους του τουρισμού. Κάνει μια πρόταση συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για το σχεδιασμό μηχανισμών που βασίζονται σε δεδομένα για τη διαχείριση, την παρακολούθηση και τη χρηματοδότηση προορισμών παγκοσμίως.

Η ανάλυση ξεκίνησε με διεξοδικές συνεντεύξεις με ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες και παγκόσμιους εμπειρογνώμονες και μια στρογγυλή τράπεζα στο Πανεπιστήμιο Cornell. Ακολούθησε έρευνα για τις τρέχουσες ακαδημαϊκές και λογοτεχνικές μελέτες και μελέτες βιωσιμότητας από συναφείς τομείς, όπως ο πολεοδομικός σχεδιασμός, η διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής, η περιβαλλοντική οικονομία και η ψηφιακή οικονομία.

Οι συγγραφείς της έκθεσης είναι ο Megan Epler Wood, διευθύνων σύμβουλος του Προγράμματος Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων του Αειφόρου Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Cornell, ιδιοκτήτης και διευθυντής της EplerWood International, και ο Δρ. Mark Milstein, συγγραφέας του «Αειφόρου Τουρισμού σε ένα πεπερασμένο Πλανήτη» και κλινικός καθηγητής στο Cornell University και η Kathleen Ahamed-Broadhurst, ανώτερη ερευνητής για την EplerWood International, μαζί με την εκδοτική υποστήριξη και τη συμβουλευτική του The Travel Foundation. 

 

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ