Οι πολιτικοί χρησιμοποιούν τον υπερ-τουρισμό για ψήφους

10-10-18 | ΤΑΣΕΙΣ

Πολιτικοί αναδεικνύουν το ζήτημα του υπερ-τουρισμού και του περιορισμού του σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς προκειμένου να κερδίζουν ψήφους, επισημαίνει ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες περιηγήσεων στον κόσμο, της City Sightseeing Worldwide, Enrique Ybarra.

Ο κ. Ybarra, μιλώντας στο συνέδριο της ένωσης βρετανών τουρ οπερέιτορ, ΑΒΤΑ, δήλωσε ότι αντί να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα, ο υπερ-τουρισμός θα πρέπει να θεωρείται πρόκληση.

Ο τουρισμός πρέπει συνεχώς να αυξάνεται και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τον διαχειριζόμαστε κατάλληλα σε κάθε περίπτωση, είπε, ενώ υπογράμμισε ότι σε μερικές πόλεις αποτελεί πολιτικό ζήτημα και ένας τρόπος να κερδίζουν οι πολιτικοί ψήφους.

Αναφέροντας ως παράδειγμα τις προσπάθειες περιορισμού του τουρισμού στη Βαρκελώνη, τόνισε ότι άλλες πόλεις, όπως το Άμστερνταμ επιδιώκουν μεγαλύτερη κατανομή του τουρισμού με μεταφορά των τουριστών με λεωφορεία και σκάφη θαλάσσης σε εναλλακτικές περιοχές, ανακουφίζοντας τους δημοφιλείς προορισμούς και διαχέοντας τα οφέλη του τουρισμού και σε άλλες περιοχές.

Ο αντιπρόεδρος ΕΜΕΑ της RCL Cruises, κ. Stuart Leven είπε ότι το Ντουμπρόβνικ αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα πόλης που συνεργάζεται με τις τουριστικές επιχειρήσεις προκειμένου να μειώσει αποτελεσματικό το συνωστισμό των τουριστών. 

Η πόλη, η οποία προσέλκυσε μεγάλο ποσοστό τουριστών λόγω της τηλεοπτικής σειράς Game of Thrones, συνεργάστηκε με τις εταιρίες κρουαζιέρας πέρυσι ώστε να ομαλοποιήσει τις αφίξεις και να κατευθύνει τους επιβάτες σε διαφορετικές περιοχές της πόλης.

Η πραγματική λύση του υπερ-τουρισμού βρίσκεται στον ίδιο τον προορισμό, όμως πρέπει να βρεθεί στη βάση συνεργειών τόνισε. Πολιτικοί, κάτοικοι και τουρίστες μπορούν να επωφεληθούν από τον τουρισμό, όμως αυτό μπορεί να συμβεί όταν υπάρχουν συνεργασίες, είπε.

Όπως τόνισε, τα 2 τρίτα του παγκόσμιου τουρισμού κατευθύνονται σε 20 χώρες, οι μισές εκ των οποίων βρίσκονται στην Ευρώπη, και πολλές στη Μεσόγειο. Για το λόγο αυτό, είπε, πρέπει να ανοίξουμε και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΒΤΑ, κ. Mark Tanzer είπε από την πλευρά του ότι πλατφόρμες όπως η Airbnb μπορεί να μην ευθύνονται για την όξυνση του φαινομένου, όμως αποτελούν μέρος του προβλήματος.

διαβάστε ακόμα

In –Edit, Φεστιβάλ Μουσικών Ταινιών στη Θεσσαλονίκη
Ανακαίνιση του κτηρίου της πρώην Φοιτητικής Εστίας του Παντείου - λειτούργησε αρχικά ως ξενοδοχείο
Αδελφοποίηση του δήμου Αίγινας με τον δήμο Tarpon Springs στη Φλόριντα
Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή