GfK: Τα ταξίδια και οι αναμνήσεις διακοπών διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας

02-10-18 | ΤΑΣΕΙΣ

To 64,5% των Βρετανών αναπολούν τις διακοπές τους μέσα από φωτογραφίες και το 51,2% συνδέουν τις πιο πολύτιμες ταξιδιωτικές αναμνήσεις τους με τα τοπία και το φυσικό περιβάλλον που είδαν στις διακοπές. Επίσης, το 40,3% είχαν ταξιδιωτική εμπειρία που άλλαξε την προσωπικότητά τους, ενώ το 67,3% καταγράφει τις σημαντικές αναμνήσει διακοπών σε φωτογραφίες επειδή φοβάται μήπως τις ξεχάσει.

Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα έρευνας της GfK που διεξήχθη τον Ιούλιο για λογαριασμό της Swiss International Air Lines και σε συνεργασία με τον καταξιωμένο νευροψυχολόγο καθηγητή Lutz Jäncke (Πανεπιστήμιο Ζυρίχης) με σκοπό να αποκαλύψει τη σύνδεση των διακοπών με τις αναμνήσεις, η οποία φαίνεται οτι είναι ιδιαίτερα ισχυρή, καθώς, όπως δείχνει η έρευνα, σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνει την προσωπικότητα των ανθρώπων που ταξιδεύουν.

Το 18,1% των Βρετανών, έπειτα από την ολοκλήρωση διακοπών τους, ασχολήθηκαν με νέο χόμπι και το 14,8% άρχισαν να ασκούνται.

Το 80% των Βρετανών θα επιθυμούσαν να μπορούσαν να ξαναζήσουν μια συγκεκριμένη χαρούμενη εμπειρία διακοπών και να απολαύσουν τις ταξιδιωτικές αναμνήσεις, ενώ το 50% δήλωσαν οτι κανένα αντάλλαγμα στον κόσμο δεν θα τους έκανε να διαγράψουν τις φωτογραφίες διακοπών.

Το 65% των Βρετανών θυμούνται καλύτερα εικόνες από τα ταξίδια τους και ακολουθούν το φαγητό (53,21%), οι άνθρωποι (47,7%) και οι μυρωδιές που συνάντησαν στο ταξίδι (22,8%). Και ενώ η περιήγηση σε αξιοθέατα είναι συχνά βασικός παρακινητής για ταξίδια, δεν είναι τα αξιοθέατα που δημιουργούν τις πιο ζωντανές αναμνήσεις (49,9%) αλλά ο χρόνος με την οικογένεια και τους φίλους (55,9%).

Τα ταξίδια και οι ταξιδιωτικές αναμνήσεις έχουν τη δύναμη να αλλάξουν την προσωπικότητα, εξηγεί ο κ. Jäncke, καθώς είμαστε οι αναμνήσεις μας, ή ακριβέστερα, είμαστε οι αναμνήσεις που σχετίζονται με τον εαυτό μας. Οι αναμνήσεις διακοπών έχουν πρωταγωνιστική θέση ανάμεσα στις εμπειρίες μας και γι’ αυτό αποτελούν βάσεις της προσωπικότητάς μας, τόνισε.

Ωστόσο, εξαιτίας του γεγονότος οτι όλοι χρησιμοποιούν τα κινητά για να φωτογραφίζουν αξιομνημόνευτες στιγμές, γίνεται όλο και λιγότερο απαραίτητη η ανάγκη να ανακαλούν πληροφορίες από τη μνήμη τους, χάνοντας την εμπιστοσύνη στις ικανότητες αναμνήσεων, δήλωσε ο κ. Jäncke.

Παρόλ’ αυτά, οι ταξιδιωτικές αναμνήσεις διατηρούν σημαντική θέση στη μνήμη που συχνά διατηρείται για όλη τη ζωή του ανθρώπου. Ο λόγος είναι οτι οι εμπειρίες διακοπών συνδέονται με πολύ ευχάριστα συναισθήματα, χωρίς το άγχος της καθημερινότητας.

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός