Αύξηση τιμών έως 17% στα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία το 2019

10-09-18 | ΤΑΣΕΙΣ

Αύξηση από 3% έως 17% θα σημειώσουν οι τιμές των ξενοδοχείων στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις το 2019, σύμφωνα με νέα έκθεση της American Express Global Business Travel (GBT).

H έκθεση εκτιμά οτι η γενική εικόνα στα ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο περιλαμβάνει θετικό πρόσιμο στις τιμές τους και, ανά περιοχές, διαφοροποιείται εξαιτίας διαφορετικών παραγόντων. Πέρα από την προσφορά και ζήτηση, οι τιμές των ξενοδοχείων διαμορφώνονται σύμφωνα με πολλούς παράγοντες, όπως η πολιτική σταθερότητα, οι τοπική νομοθεσία, η οικονομική ανάκαμψη και η εμπορική δραστηριότητα.

Στην Ευρώπη, η ανάκαμψη της εμπορικής δραστηριότητες των επιχειρήσεων και η μείωση της ανεργίας φαίνεται ότι ευνοούν τόσο τα επαγγελματικά όσο και τα ταξίδια αναψυχής, ενισχύοντας σταδιακά τη ζήτηση στην ξενοδοχειακή αγορά.

Αυτή η ανοδική τάση επηρεάζει τις τιμές των ξενοδοχείων και αναμένεται να συνεχιστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, με λίγες μόνο εξαιρέσεις (Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Βερολίνο και Μόναχο), όπου οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές λόγω της αύξησης της προσφοράς δωματίων τα τελευταία χρόνια.

Οι π0όλεις με τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών στα ξενοδοχεία θα είναι η Κωνσταντινούπολη (17%), η Άγκυρα (11%), το Δουβλίνο (7%), η Λισαβόνα και το Παρίσι (από 6% καθεμία).

Η Ισπανία επηρεάζεται από την ίδια τάση, με αυξήσεις στη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη κατά 4% και 3% αντίστοιχα.

Η έκθεση Hotel Monitor 2019 περιλαμβάνει εκτιμήσεις για μικρότερες αυξήσεις τιμών στα ξενοδοχεία της Λατινικής Αμερικής και των ΗΠΑ, λόγω διαφορετικών γεωπολιτικών εξελίξεων.

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Μ. Ανατολή όπου σε ορισμένες πόλεις οι τιμές αναμένεται να μειωθούν κατά 13% λόγω πολιτικής αστάθειας ή μεγάλης προσφοράς καταλυμάτων.

Στις ΗΠΑ, μετά την εκλογή Τραμπ, οι διεθνείς επισκέπτες μειώθηκαν και η προσφορά δωματίων τον Απρίλιο του 2018 έπεσε κατά 2,2% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2017. Η αγορά αυτή θα παρουσιάσει αύξηση τιμών αλλά δεν θα διατηρήσει υψηλό ρυθμό αύξησης, τονίζει η έκθεση.

Εξαίρεση θα αποτελέσουν μεγάλες πόλεις όπως το Σικάγο, το Ορλάντο, η Βοστώνη και το Σιάτλ όπου οι τιμές θα ανέβουν κατά 5% περίπου. 

Στον Καναδά, προβλέπεται αύξηση 7% στα ξενοδοχεία του Τορόντο.

Στη Λατινική Αμερική, όπου οι οικονομίες διαφορετικών χωρών συνεχίζουν να αναπτύσσονται, με πρωταγωνιστή το Περού, οι υψηλότερες αυξήσεις τιμών στα ξενοδοχεία θα καταγραφούν στο Μπουένος Άιρες (21%), στο Σάο Πάολο (6%) και στο Μοντερρέι (5%).

Η οικονομική ανάπτυξη στην Ασία-Ειρηνικό θα συνεχιστεί και το 2019, όμως η Κίνα και η Ινδία θα είναι οι προορισμοί που θα ξεχωρίσουν στον ανταγωνισμό με πολύ πιο παραδοσιακές τουριστικά χώρες, όπως η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, η Αυστραλία και η Ιαπωνία.

Η αύξηση της ζήτησης για ταξίδια σε αυτή την περιοχή δεν θα σημάνει σημαντικές αυξήσεις τιμών στα ξενοδοχεία της, καθώς θα αντισταθμιστεί με την αυξημένη προσφορά ξενοδοχείων σταθεροποιώντας τις τιμές ή οδηγώντας σε μικρές μόνο αυξήσεις.

Οι πόλεις με τη μεγαλύτερη άνοδο τιμών θα είναι το Ώκλαντ (8%), Σεντζέν και Μανίλα (από 5%).

Η γεωπολιτική αστάθεια στη Μ. Ανατολή, παρά την οικονομική ανάπτυξη, θα οδηγήσει τη ζήτηση σε ξενοδοχεία αποκλειστικά υψηλής κατηγορίας, ανεβάζοντας τις τιμές τους. Οι πόλεις με τις μεγαλύτερες απώλειες τιμών θα είναι η Ντόχα (13%) και το Αμπου Ντάμπι (6%).

Στην Αφρική προβλέπεται σημαντική αύξηση σε πόλεις όπως το Λάγος (13%), η Άκκρα (8%) και το Κειπ Τάουν (7%).

διαβάστε ακόμα

In –Edit, Φεστιβάλ Μουσικών Ταινιών στη Θεσσαλονίκη
Ανακαίνιση του κτηρίου της πρώην Φοιτητικής Εστίας του Παντείου - λειτούργησε αρχικά ως ξενοδοχείο
Αδελφοποίηση του δήμου Αίγινας με τον δήμο Tarpon Springs στη Φλόριντα
Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή