ETC: 1 στους 2 τουρίστες παγκοσμίως ήρθε στην Ευρώπη το β' 3μηνο

12-07-18 | ΤΑΣΕΙΣ

Η Ευρώπη παραμένει κορυφαίος παγκόσμιος προορισμός για αυτό το καλοκαίρι παρά την αύξηση του ανταγωνισμού, με το ένα τρίτο των προορισμών της να καταγράφει διψήφια αύξηση διεθνών τουριστικών αφίξεων.

Η τρέχουσα πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού (ETC) για το σύνολο του 2018 είναι ανάπτυξη 3-4%.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ETC για τον ευρωπαϊκό τουρισμό, τις τάσεις και τις προοπτικές του για το 2018, και στους 33 ευρωπαϊκούς προορισμούς που μετείχαν στην έρευνα καταγράφηκαν αυξήσεις, οι οποίες ξεπέρασαν το 10% σε 1 στους 3 εξ αυτών.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, η Ευρώπη είχε αύξηση διεθνών τουριστικών αφίξεων 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καταγράφοντας τις μισές από το σύνολο των διεθνών τουριστικών αφίξεων σε όλο τον κόσμο.

Παρά τις ενδείξεις για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και αύξηση των τιμών καυσίμων που θα ανεβάσουν τις τιμές στις αερομεταφορές, η διάθεση των διεθνών ταξιδιωτών να επισκεφθούν την Ευρώπη παραμένει ισχυρή έχοντας ως βοηθητικό παράγοντα την αυξημένη συνδεσιμότητα πτήσεων αλλά και τις προσπάθειες των προορισμών να έχουν τουρισμό καθόλη τη διάρκεια του έτους. 

Οι ταξιδιώτες δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στην Τουρκία (+33%), από αγορές όπως η Κίνα.

Στα Βαλκάνια, η Κροατία (+27%) και το Μαυροβούνιο (+22%) οφείλουν την αύξηση που είχαν στις περισσότερες αεροπορικές συνδέσεις ενώ νησιά της Μεσογείου όπως η Μάλτα (+18%) και η Κύπρος (+15%) εμφανίζονται ωφελημένα από την κρουαζιέρα.

Η Βουλγαρία (+12%) είχε εξαιρετικές επιδόσεις χάρη στις χαμηλές τιμές της ενώ η Ισλανδία (+6%) είχε σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξη σε σύγκριση με περασμένες χρονιές.

Καθιερωμένοι προορισμοί όπως η Ισπανία (+2%) και η Πορτογαλία (+4%) είχαν μικρές αυξήσεις και σημείωσαν απώλειες στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές τουριστών όπως το Ην. Βασίλειο και η Γερμανία.

Στις ΗΠΑ οι αυξημένοι μισθοί και κατανάλωση αναμένεται να αναζωπυρώσει τα ταξίδια στην Ευρώπη. Η αύξηση των ροών από τις ΗΠΑ παραμένει σε υψηλά επίπεδα για πολλούς προορισμούς της Ευρώπης παρά την αρνητική ισοτιμία του δολαρίου. Προορισμοί κρουαζιέρας, όπως η Κύπρος, το Μαυροβούνιο και η Κροατία, είχαν αυξήσει άνω του 30% από την αμερικανική αγορά.

διαβάστε ακόμα

Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός
Διεθνές Φεστιβάλ Αραδοσίβιων στην Ελασσόνα
Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google