ΕΡΓΑΝΗ: Ο τουρισμός απογείωσε την απασχόληση το Μάρτιο

04-04-18 | ΤΑΣΕΙΣ

Κορυφαία συμβολή στην αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα , ανάμεσα σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, είχε ο τουρισμός το Μάρτιο του 2018, καθώς, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, οι επιχειρήσεις καταλυμάτων στην Ελλάδα σημείωσαν το υψηλότερο θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων.

Οι προετοιμασίες των ελληνικών καταλυμάτων φαίνεται ότι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για την εφετινή σεζόν, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα είναι καλύτερη από την περυσινή. Τα στοιχεία για το Μάρτιο δείχνουν ότι οι αναγγελίες πρόσκληψης στα καταλύματα (23.858) υπερβαίνουν τον αριθμό αποχωρήσεων εργαζομένων (7.506) με αποτέλεσμα το ισοζύγιο στον κλάδο να κλείνει σαφώς θετικά στις προσλήψεις και να διαμορφώνεται σε 16.352. Αμέσως μετά ακολουθεί ο κλάδος υπηρεσιών εστίασης ο οποίος συνδέεται με τον τουρισμό, με θετικό ισοζύγιο 10.973.

5 στις 10 ειδικότητες με το θετικότερο ισοζύγιο προσλήψεων ήταν στον τουρισμό

Ίδια εικόνα επικρατεί και στο ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων σε επίπεδο επαγγελμάτων, όπου οι 10 ειδικότητες με το θετικότερο ισοζύγιο κυριαρχούνται από τουριστικά επαγγέλματα. 

Οι σερβιτόροι και μπάρμαν έχουν τη θετικότερη επίδοση με ισοζύγιο 7.411. Στην τέταρτη καλύτερη επίδοση θετικού ισοζυγίου βρίσκονται οι μάγειροι ξενοδοχείων και εστιατορίων (ισοζύγιο 4.689), στην πέμπτη οι καμαριέρες σε ξενοδοχεία και οικίες (ισοζύγιο 4.029), ενώ πιο χαμηλά, στην 7η θέση βρίσκονται οι υπάλληλοι υποδοχής πελατών ξενοδοχείων, εστιατορίων, καταστημάτων κλπ (ισοζύγιο 2.520) και στην 8η οι καθαριστές και καθαρίστριες ξενοδοχείων, γραφείων, καταστημάτων κλπ, (ισοζύγιο 2.501).

Η αύξηση της απασχόλησης που οφείλεται στον τουρισμό προκύπτει επίσης από τα στοιχεία ισοζυγίου απασχόλησης και σε επίπεδο Περιφερειών, όπου το Ν. Αιγαίο έχει το δεύτερο καλύτερο ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων (10.444) στην Ελλάδα, μετά την Αττική, και ακολουθεί η Κρήτη με ισοζύγιο 9.926.

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ