Αισιοδοξία από τα πρώτα μηνύματα του 2018

28-01-18 | ΤΑΣΕΙΣ

Μετά την πολύ καλή περσινή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, τα πρώτα μηνύματα από τις προκρατήσεις είναι θετικά, με τους τουριστικούς επιχειρηματίες να αισιοδοξούν για περαιτέρω αύξηση των αφίξεων. Διατηρούν ωστόσο τις επιφυλάξεις τους σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις των επιχειρήσεων, λόγω της αυξημένης φορολόγησης, όσο και σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ειδικά μετά την επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης από την αρχή του έτους που επιβαρύνει τον καταναλωτή και ενόψει της ανάκαμψης που διαφαίνεται στην αγορά της γειτονικής Τουρκίας.

Μιλώντας στο Tornos News, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος τονίζει ότι απαιτείται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα η ποιότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός επισημαίνει την αναγκαιότητας μιας στρατηγικής ανά προορισμό. 

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος στέκεται στην επίλυση κομβικών ζητημάτων του κλάδου.

Τέλος, ο πρόεδρος της FedHATTA, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, αναφερόμενος στον εσωτερικό τουρισμό, εκτιμά ότι σημειώνεται ανάκαμψη του ενδιαφέροντος των Ελλήνων να ταξιδέψουν και πάλι.

Ακόμα πιο αισιόδοξη εμφανίζεται η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά η οποία αναμένει «εντυπωσιακές επιδόσεις και το 2018», όπως τόνισε σε πρόσφατη ραδιοφωνική της συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Όπως ανέφερε, τα προσωρινά στοιχεία του 2017 δείχνουν ότι οι αφίξεις ξεπέρασαν τα 30 εκατ. τουρίστες και τα έσοδα έφτασαν τα 14,5 δισ. ευρώ.  

Η κα Κουντουρά, μεταφέροντας τα στοιχεία που συγκεντρώνει από τις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο, τα μηνύματα δείχνουν αύξηση της τάξης του 15-30%, ανάλογα με την αγορά.

 

Οι κινήσεις των tour operators

Οι μεγάλοι tour operators που «πουλούν» Ελλάδα ανακοινώνουν ο ένας μετά τον άλλον σημαντική αύξηση των προσφερόμενων δωματίων τους, με τις αεροπορικές εταιρείες να κινούνται σε αντίστοιχους ρυθμούς σε ό,τι αφορά τις αεροπορικές θέσεις.

Σύμφωνα με την TUI, τον μεγαλύτερο tour operator στην Ευρώπη, η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των γερμανόφωνων ταξιδιωτών της.

Η TUI Αυστρίας προσέθεσε νέα ξενοδοχεία στη νότια Πελοπόννησο αλλά και σε μικρά ελληνικά νησιά, όπως η Λέρος, η Κάλυμνος, η Σάμος, η Σκιάθος και η Νάξος.

Ο Thomas Cook αυξάνει σημαντικά την προσφορά του στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι, με 28 νέα ξενοδοχεία σε Κρήτη, Κω και Ολυμπιακή Ριβιέρα ενώ αυξάνει και τον αριθμό των πτήσεών του προς το αεροδρόμιο της Σητείας μέσω της αεροπορικής του Condor.

Το τμήμα του Thomas Cook για τη Βόρεια Ευρώπη, o Ving Group, καταγράφει αυξημένες κατά 20% τις κρατήσεις των Σκανδιναβών για την Ελλάδα, με τον tour operator να χαρακτηρίζει τη χώρα μας ως τον μεγάλο νηκητή μέχρι στιγμής για τη σεζόν του 2018.

Αλλά και ο σπεσιαλίστας για Ελλάδα και Κύπρο στη Γερμανία Attika Reisen του Μιχάλη Καραβά, περιέλαβε τον κατάλογό του 23 νέα ξενοδοχεία. Στις νέες προσθήκες συγκαταγέφονται η Κίμωλος, η Μήλος, η Σέριφος και Σίφνος, θεματικά ταξίδια με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από το Πήλιο, τα Μετέωρα, το Γαλαξίδι και την Ήπειρο με έμφαση στον πολιτισμό, τη φύση και τη θάλασσα καθώς και island hopping στις Σποράδες.

Τέλος, ο Apollo, ιδιοκτησίας του γερμανικού ομίλου REWE που προωθεί τον βιώσιμο τουρισμό και την κοινωνική υπευθυνότητα, ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει νέα απευθείας αεροπορική σύνδεση με τη Ζάκυνθο από τη σουηδική πόλη Skelleftea τον Σεπτέμβριο του 2018, ενώ από τη Σουηδία θα υπάρχουν ακόμα οι συνδέσεις Λουλέα –Χανιά και Ρόδο, Ούμεο – Χανιά.

διαβάστε ακόμα

Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός
Διεθνές Φεστιβάλ Αραδοσίβιων στην Ελασσόνα
Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google