Τουρισμός: Εκτόξευση των αφίξεων στη Μεσογειακή Ευρώπη το 10μηνο

14-12-17 | ΤΑΣΕΙΣ

1,12 δισ. διεθνείς τουρίστες υποδέχθηκαν οι προορισμοί από όλο τον κόσμο την περίοδο Ιανουάριος-Οκτώβριος 2017, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο βαρόμετρο Παγκόσμιου Τουρισμού του ΠΟΤ, το οποίο αποτυπώνει ισχυρή ζήτηση για διεθνή ταξίδια σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει αύξηση 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, καθώς είναι προσαυξημένο κατά 70 εκατ. διεθνείς τουριστικές αφίξεις.

Οι προορισμοί της Νότιας και Μεσογειακής Ευρώπης, της Β. Αφρικής και της Μέσης Ανατολής είχαν ιδιαίτερα ισχυρές επιδόσεις. Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στη Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη κατέγραψαν αύξηση 7%, με την Τουρκία να ανακάμπτει σε σύντομο χρονικό διάστημα και με διψήφια ανάπτυξη στους περισσότερους προορισμούς.

Στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, η Αίγυπτος, η Τυνησία και η Παλαιστίνη είχαν ισχυρή ανάκαμψη, ενώ το Μαρόκο, το Μπαχρέιν, η Ιορδανία, ο Λίβανος, το Ομάν και τα ΗΑΕ συνέχισαν με σταθερή ανάπτυξη.

Πρόκειται για τις ισχυρότερες επιδόσεις των τελευταίων χρόνων, οι οποίες αποδίδονται στη βελτίωση της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο και στην ανάκαμψη προορισμών που είχαν τουριστικές απώλειες τα περασμένα χρόνια, τόνισε ο γ.γ. του ΠΟΤ, κ. Ταλέμπ Ριφάι κατά τη διάρκεια του δεύτερου Συνεδρίου ΠΟΤ/Unesco για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό που διεξήχθη στις 11 και 12 Δεκεμβρίου στο Ομάν.

Η Ευρώπη είχε αύξηση 8% στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις το 10μηνο του 2017, με καθοριστική συμβολή των προορισμών της Νότιας και Μεσογειακής Ευρώπης (+13%). Η δυτική Ευρώπη (+7%) είχε ισχυρότερα αποτελέσματα από πέρυσι και η βόρεια (+6%) συνέχισε με σταθερή ανάπτυξη. Οι αφίξεις στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη παρουσίασαν αύξηση 4%.

H Aφρική (+8%) ήταν η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή, χάρη στην ανάκαμψη της βόρειας Αφρικής (+13%) και τα ισχυρά αποτελέσματα της υποσαχάριας Αφρικής (+5%).

Έτσι, Ευρώπη και Αφρική (από +8% η καθεμία) είχαν την ισχυρότερη ανάπτυξη διεθνών τουριστικών αφίξεων. 

Στην Ασία και τον Ειρηνικό (+5%), ιδιαίτερα ισχυρές επιδόσεις σημείωσαν η Ν. Ασία (+10%), η ΝΑ Ασία (+8%) και η Ωκεανία (+7%). Η ΒΑ Ασία (+3%) είχε μεικτή εικόνα.

Η Ν. Αμερική (+7%) συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στην Αμερικανική ήπειρο, στην οποία οι αφίξεις παρουσίασαν αύξηση 3%. Η κεντρική Αμερική και η Καραϊβική είχαν αύξηση 4% ενώ η Β. Αμερική είχε αύξηση 2%.

Μεικτή εικόνα στη Μ. Ανατολή με αύξηση 5%.

Εν τω μεταξύ, η ζήτηση για ταξίδια στο εξωτερικό από τη Βραζιλία και τη Ρωσία ανακάμπτει, με ισχυρή αύξηση δαπανών (+33% στη Βραζιλία και +27% στη Ρωσία).

Οι περισσότερες από τις υπόλοιπες αγορές εξερχόμενου τουρισμού συνέχισαν με σταθερή ανοδική τάση. Στις 10 πρώτες, εκείνες που είχαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη ήταν η Κίνα (+19%), η Κορέα (+11%), οι ΗΠΑ και ο Καναδάς (+9%) και η Ιταλία (+7%) σε επίπεδο αύξηση δαπανών για εξερχόμενο τουρισμό.

Οι δαπάνες των τουριστών από τη Γερμανία, το Ην. Βασίλειο, την Αυστραλία, το Χονγκ Κονγκ (Κίνα) και τη Γαλλία είχαν αύξηση από 2% έως 5%.

διαβάστε ακόμα

Σε ψηφιακή αποτύπωση το «Πολιτιστικό Καλεντάρι Πιερίας»
BTW | Επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από την αύξηση του αεροπορικού φόρου
Ponant: Κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με αναχώρηση από Αθήνα
19,5 εκατ. θέσεις, που καλύπτουν 47 χώρες, διαθέτει το 2024 η AEGEAN
Γερμανικός Τύπος | Ελλάδα: Εξαήμερο κατά των ελλείψεων εξειδικευμένου δυναμικού;
Τουρκικός τουρισμός | +13,2% οι αφίξεις, +5,4% τα έσοδα το α' τρίμηνο
FootGolf με τη συμμετοχή των Euro 2004 Legends στο Porto Carras Pro-Am Aegean Mini Tour
Δήμος Αγ.Νικολάου | Κοινή θέση με τους ξενοδόχους κατά των πλωτών αιολικών πάρκων
Δήμος Πολυγύρου: Δυνατότητα ύδρευσης ξενοδοχείου με μία προϋπόθεση
Τρίτο Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων στην Καλαμάτα