McKinsey: Πώς αντιμετωπίζεται ο υπερ-τουρισμός στους δημοφιλείς προορισμούς

14-12-17 | ΤΑΣΕΙΣ

H παγκόσμια «έκρηξη» στα ταξίδια αναμένεται να δημιουργήσει τουριστική συμφόρηση στους δημοφιλείς προορισμούς τα επόμενα χρόνια, με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την κοινωνία και την αισθητική.

Σύμφωνα με νέα έκθεση της McKinsey για λογαριασμό του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού (WTTC), ο υπερ-τουρισμός μετατρέπει τους ελκυστικούς προορισμούς σε θύματα της ίδιας της δημοφιλίας τους, και μέχρι το 2020, 20 προορισμοί θα προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες από όσους θα προστεθούν αθροιστικά στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι 20 προορισμοί, στο σύνολό τους, εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις, σε σχέση με το 2016, κατά 121 εκατ. μέχρι το 2020, έναντι 72 εκατ. των 59 υπόλοιπων χωρών (στοιχεία Euromonitor). Οι χώρες αυτές αντιπροσώπευαν ήδη το 2016, τα 2 τρίτα σχεδόν του συνόλου των διεθνών τουριστικών αφίξεων στον κόσμο.

Γαλλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Κίνα και Ιταλία είναι στις πρώτες θέσεις χωρών με το μεγαλύτερο αθροιστικά ρεύμα διεθνών τουριστών στον κόσμο μέχρι το 2020, οι οποίες σε συνδυασμό με το Ην. Βασίλειο, τη Γερμανία, το Μεξικό, την Ταϋλάνδη και τη Ρωσία θα υποδεχθούν 70 εκατ. περισσότερες διεθνείς τουριστικές αφίξεις σε σχέση με το 2016.

Ανάμεσα στους 20 προορισμούς συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, η οποία αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό διεθνών τουριστικών αφίξεων κατά 3 εκατ. μέχρι το 2020.

Βασιζόμενη στα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού που μιλούν για αύξηση των διεθνών τουριστικών αφίξεων κατά 1,8 δισ. μέχρι το 2030, η έκθεση αναφέρει ότι οι αφίξεις αυτές θα συγκεντρωθούν σε πολύ συγκεκριμένους προορισμούς.

Οι τάσεις υπερ-τουρισμού εντοπίζονται από την άνιση κατανομή των διεθνών τουριστικών αφίξεων στους προορισμούς: Η Γαλλία ως η χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό διεθνών επισκεπτών, είχε 82 εκατ. διεθνείς τουριστικές αφίξεις το 2016, ενώ η Γερμανία είχε λιγότερες από τις μισές και η Πορτογαλία το ένα τρίτο. Άνιση κατανομή εντοπίζεται και εντός των χωρών, με το Παρίσι να προσελκύει τρεις φορές περισσότερους επισκέπτες σε σχέση με την περιοχή Champagne.

Αυτή η υπερ-συγκέντρωση διεθνών ταξιδιωτών σε λίγους προορισμούς αναμένεται να συνεχισθεί, τονίζει η έκθεση. 

Όσον αφορά τις συνέπειες του υπερ-τουρισμού, η έκθεση αναφέρει την αποξένωση των ντόπιων, την υποβάθμιση των τουριστικών εμπειριών, την υπερφόρτωση των υποδομών, τις καταστροφές στη φύση και απειλές στον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά. Το Ντουμπρόβνικ και η Βενετία αναδεικνύονται ως οι πόλεις που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα υπερ-τουρισμού.

Η έκθεση αναδεικνύει τρόπους με τους οποίους οι προορισμοί μπορούν να προλάβουν και να ανακουφίσουν τα φαινόμενα υπερ-τουρισμού, με τη κατανομή των επισκεπτών σε διαφορετικές πόλεις, με ρυθμίσεις τιμολογιακής πολιτικής για την εξισορρόπηση της προσφοράς και ζήτησης και με τη ρύθμιση της προσφοράς καταλυμάτων και τον περιορισμό της πρόσβαση σε δραστηριότητες.

Δείτε ολόκληρη την έκθεση στο συνημμένο αρχείο.

διαβάστε ακόμα

Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια