Ευρώπη: Επενδυτικό ενδιαφέρον για μισθωμένα ξενοδοχεία

30-11-17 | ΤΑΣΕΙΣ

Αυξημένη επενδυτική διάθεση για αγορά ξενοδοχείων με συμβόλαια μίσθωσης καταγράφεται στην Ευρώπη, των ώρα που τα ποσοστά κεφαλαιοποίησης παρουσιάζουν φθάνουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με έκθεση των εμπειρογνωμόνων ακινήτων HVS Hodges Ward Elliott.

Ο αριθμός επενδυτών που αγοράζουν μισθωμένα ξενοδοχεία έχει τριπλασιαστεί από το 2009 καθώς η κατηγορία των περιουσιακών στοιχείων έχει γίνει όλο και πιο ελκυστικός επενδυτικός στόχος για τους θεσμικούς επενδυτές.

Ενώ εταιρείες όπως οι Marriott, Hilton, IHG και Accor έχουν απομακρυνθεί από συμβόλαια μίσθωσης  στο παρελθόν, εταιρίες όπως οι Deutsche Hospitality (πρώην Steigenberger), Mövenpick Hotels & Resorts και Dalata Hotel Group εξακολουθούν να επιλέγουν τις συμβάσεις μίσθωσης.

Όπως σχολιάζει ο συνεργάτης της HVS HWE, Peter Szabo, οι μισθώσεις παραμένουν ελκυστική μορφή λειτουργίας για πολλά brand στην Ευρώπη, με επιχειρήσεις όπως η Premier Inn στο Ηνωμένο Βασίλειο ή η Motel One στη Γερμανία να υπογράφουν συμβάσεις μίσθωσης λόγω του λειτουργικού μοντέλου χαμηλού κινδύνου που τους επιτρέπει να αναλάβουν μακροπρόθεσμες σταθερές μισθώσεις. Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διαχωρισθεί ο κίνδυνος που συνδέεται με τις ξενοδοχειακές λειτουργίες και την ιδιοκτησία ακινήτων - και η δημοτικότητα των μισθώσεων αποκτά εμπορική σημασία τόσο για τους κατασκευαστές όσο και για τους μακροχρόνιους ιδιοκτήτες.

Επιπλέον, αρκετές επιχειρήσεις από την ανώτερη κατηγορία, όπως τα CitizenM και τα 25hours ξενοδοχεία, ίσως με μια μακροπρόθεσμη προοπτική για επέκταση σε συμβάσεις διαχείρισης, αναλαμβάνουν όλο και περισσότερο μισθώσεις ως έναν αρχικό τρόπο να δοκιμάσουν το κόνσεπτ τους.

Η έκθεση αναφέρει ότι η τρέχουσα οικονομία υποστηρίζει επενδύσεις ξενοδοχείων σταθερού εισοδήματος, οπότε δεν έχει υπάρξει ποτέ ευνοϊκότερη συγκυρία για τους επενδυτές και τους κατασκευαστές να υπογράψουν συμβάσεις μίσθωσης. Τα ξενοδοχεία με μισθώσεις δεν είναι απλώς ιδιαίτερα ελκυστικά για τους θεσμικούς επενδυτές, αλλά παρέχουν και χαμηλό κίνδυνο εξόδου για τους κατασκευαστές.

Η διάθεση των επιχειρηματιών να συνάπτουν μακροπρόθεσμες συμβάσεις μίσθωσης και η ετοιμότητα των επενδυτών στην αγορά, καθώς και τα πρότζεκτ ξενοδοχείων με μελλοντικά κεφάλαια, επιτρέπει στην ξενοδοχειακή αγορά σταθερού εισοδήματος να γίνει πιο εμπορεύσιμη από ποτέ, πρόσθεσε ο κ. Szabo.

Ενώ το γεγονός ότι τα ξενοδοχεία γίνονται αποδεκτά ως μεμονωμένη τάξη περιουσιακών στοιχείων έχει ωφελήσει την ξενοδοχειακή βιομηχανία, οι επενδυτές και οι κατασκευαστές θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι τα ξενοδοχεία είναι εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία και οι έγκαιρες επενδυτικές αποφάσεις πρέπει να υποστηρίζονται από επαγγελματικές συμβουλές όσον αφορά τη διαπραγμάτευση των μισθώσεων, την κάλυψη ενοικίου και την ικανότητα δημιουργίας εισοδήματος του ξενοδοχείου.

διαβάστε ακόμα

Αλλάζουν τα πάντα στην παραλιακή Βάρκιζας - Σουνίου | 10 + 1 κυκλικοί κόμβοι και ποδηλατόδρομος
Ζάκυνθος: Ανοιχτά μέχρι τη 1 τα μεσάνυχτα τα καταστήματα κατά τη θερινή σεζόν
Ποδηλατικός Αγώνας ΔΕΗ International Tour of Hellas
Ταξίδι εξοικείωσης στην Καλαμάτα για Βρετανούς πράκτορες της ΑΒΤΑ ενόψει του συνεδρίου της στο Costa Navarino
Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα
Δύο Ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2024 – 7 κορυφαίες στην Ευρώπη
Η τηλεργασία «απειλεί» καντίνες και κυλικεία
Σε ψηφιακή αποτύπωση το «Πολιτιστικό Καλεντάρι Πιερίας»
BTW | Επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από την αύξηση του αεροπορικού φόρου
Ponant: Κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με αναχώρηση από Αθήνα