Ευρωπαϊκός τουρισμός: +8% οι αφίξεις το 8μηνο- Ποιές αγορές ανέβασαν τις διανυκτερεύσεις

14-11-17 | ΤΑΣΕΙΣ

Aύξηση 8% σε σχέση με πέρυσι, παρουσιάζουν οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην Ευρώπη το 8μηνο του 2017, παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις και το ζήτημα της ασφάλειας στους προορισμούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων (32 από τους 34) είχαν αυξήσεις στις αφίξεις επισκεπτών και οι μισοί μάλιστα σε διψήφιο ποσοστό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού (ETC) σε σχέση με την εξέλιξη του εισερχόμενου τουρισμού στην Ευρώπη το 2017 και το 2018, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις θα διαμορφωθούν στο +7,5% για το σύνολο της Ευρώπης και +10,2% για τη νότια Ευρώπη/Μεσόγειο. Η πρόβλεψη για Ευρώπη το 2018 είναι αύξηση των διεθνών τουριστικών αφίξεων κατά 3,6% και +3,9% στη νότια Ευρώπη/ Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση της ETC για τις τάσεις και τις προοπτικές του ευρωπαϊκού τουρισμού το καλοκαίρι του 2017 (γ’ τρίμηνο), η αύξηση της ζήτησης για ταξίδια στην Ευρώπη αναμένεται να συνεχισθεί, σηματοδοτώντας την 8η συνεχή χρονιά ανάπτυξης παρά τις προκλήσεις. Για το 8μηνο του 2017, τα στοιχεία τοποθετούν την Ελλάδα στους κερδισμένους, με αύξηση περί το 5,5% στις αφίξεις και περί το 5% στις διανυκτερεύσεις. Πάντως, τα ποσοστά για την Ελλάδα για την περίοδο Ιανουάριος-Ιούνιος είναι +6,6% στις αφίξεις και +4,9% στις διανυκτερεύσεις. 

Πρωταθλήτριες, ως προς την ποσοστιαία αύξηση διεθνών τουριστικών αφίξεων ήταν η Ισλανδία (+29,9%) και η Τουρκία (+26,4%), η οποία παρουσιάζει ισχυρή ανάκαμψη που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη ρωσική αγορά. Ισχυρές επιδόσεις καταγράφονται στους προορισμούς της νότιας Ευρώπης/ Μεσογείου, όπως η Σλοβενία και η Σερβία (από +19% καθεμία), η Μάλτα (+17%) και η Κύπρος (+15%) με σταθερά ανοδική πορεία για την Ισπανία (+10%).

Πάνω από 3 στους 4 ευρωπαϊκούς προορισμούς κατέγραψαν ανάπτυξη από το Ην. Βασίλειο το 8μηνο, αποδεικνύοντας ότι η αδύναμη λίρα δεν απέτρεψε τα ταξίδια των Βρετανών στο εξωτερικό. Οι τουριστικές ροές από τη Ρωσία ανακάμπτουν με την Τουρκία να λαμβάνει τη  μερίδα του λέοντος (+800%) μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών από τη Ρωσία στην Τουρκία. Η Κίνα τροφοδότησε με 17% περισσότερους τουρίστες την Ευρώπη το 8μηνο, χάρη στην ενίσχυση της κινεζικής οικονομίας και της διεύρυνσης της μεσαίας τάξης. Η ισχυροποίηση του δολαρίου ΗΠΑ πυροδοτεί τη ζήτηση για υπερατλαντικά ταξίδια με εκτίμηση 8μηνου για +14%. 

Τα ταξίδια των Ινδών στην Ευρώπη είχαν αύξηση 14%, με βοηθητικούς παράγοντες τη θετική καταναλωτική εμπιστοσύνη και κατανάλωση, οι οποίες αναμένεται να συνεχίσουν να ωθούν τη ζήτηση για ταξίδια τα επόμενα χρόνια αυξάνοντας τη σημασία της εν λόγω αγοράς για την Ευρώπη ως πηγή εισερχόμενου τουρισμού.

Όσον αφορά τη χώρα μας, βρίσκεται στους 9 πρώτους προορισμούς για τους Γερμανούς σε επίπεδο ποσοστιαίας αύξησης των αφίξεων και διανυκτερεύσεων το 8μηνο (+18% περίπου σε αφίξεις, +15% περίπου σε διανυκτερεύσεις). Κύπρος, Σλοβενία, Μαυροβούνιο και Σερβία παρουσιάζονται ως οι προορισμοί με τις μεγαλύτερες αυξήσεις. Από την Ολλανδία καταγράφεται αύξηση 17% περίπου στις αφίξεις και +8% περίπου στις διανυκτερεύσεις. Πρώτες σε επίπεδο αύξησης ήταν οι Λιθουανία, Σλοβενία, Ισλανδία, Φινλανδία και Κύπρος. Οι αφίξεις Γάλλων στην Ελλάδα παρουσιάζονται με +15% περίπου και με +4% στις διανυκτερεύσεις. Μάλτα, Ισλανδία, Λετονία, Μαυροβούνιο, Σλοβενία στις πρώτες θέσεις. Οι αφίξεις Ιταλών στην Ελλάδα με αύξηση 2% παρουσιάζουν μείωση 8% στις διανυκτερεύσεις ενώ και οι ρώσοι με +18% περίπου σε αφίξεις παρουσιάζουν σταθερές διανυκτερεύσεις. Η χώρα μας δεν φαίνεται ότι επωφελήθηκε από την αύξηση των ροών από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη καθώς παρουσιάζει οριακή μείωση, δίπλα στο Μονακό και την Τουρκία, ενώ απώλειες 10% καταγράφονται και στις αφίξεις στη χώρα μας από τον Καναδά.

Aπό την έκθεση προκύπτει ακόμα ότι το μερίδιο της Ryanair στις διεθνείς αερομεταφορές στην Ελλάδα (στοιχεία από το 2016) αντιστοιχεί σε 20% περίπου (με Σλοβακιά, Πολωνία, Ιταλία και Ισπανία να έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της τάξης του 35%) ενώ της πτωχευμένης Monarch σε 2% (Γιβραλτάρ, Πορτογαλία, Κύπρος και Ισπανία είχαν το μεγαλύτερο μερίδιο της τάξης του 10-14%).

Ως εκ τούτου, ο αντίκτυπος για τον εισερχόμενο τουρισμό στη χώρα μας από το Ην. Βασίλειο εξαιτίας της κατάρρευσης της Monarch είναι πολύ μικρός.

διαβάστε ακόμα

Ο συναυλιακός τουρισμός απογειώνει δαπάνες και ζήτηση για διεθνή ταξίδια – «Κλειδί» οι νεότερες γενιές ταξιδιωτών
Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι