1,22 δισ. ευρώ εισφέρει ο βρετανικός τουρισμός στην ελληνική οικονομία

06-11-17 | ΤΑΣΕΙΣ

1,22 δισ. ευρώ, ή 0,8%, είναι η άμεση συμβολή του βρετανικού τουρισμού στο ΑΕΠ της Ελλάδας, με τις δαπάνες των τουριστών από το Ην. Βασίλειο να συνεισφέρουν την εν λόγω καθαρή αξία στην ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα στην ΕΕ που δέχεται τον μεγαλύτερο άμεσο αντίκτυπο ΑΕΠ απο τον βρετανικό τουρισμό.

Η συνολική συμβολή στο ΑΕΠ υπολογίζεται σε 2,17 δισ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των βιομηχανιών που στηρίζει ο βρετανικός τουρισμός στην Ελλάδα ανέρχεται σε 1,78 κατά μέσο όρο. Το σύνολο του άμεσου αντίκτυπου που έχει ο βρετανικός τουρισμός στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία των χωρών-μελών της ΕΕ, ανέρχεται σε 15,2 δισ. ευρώ και ο συνολικός αντίκτυπος σε 37.4 δισ. ευρώ.

Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα έκθεσης που συνέταξε η ένωση βρετανών τουρ οπερέιτορ, ΑΒΤΑ, σε σχέση με τον αντίκτυπο του βρετανικού εξερχόμενου τουρισμού στις χώρες της ΕΕ, που είναι ο μεγαλύτερος προορισμός τους (το 58% των δαπανών στο εξωτερικό, 53 εκατ. ταξίδια και το 75% των ταξιδίων στο εξωτερικό, αφορά την ΕΕ), εν όψει του Brexit.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο βρετανικός τουρισμός στηρίζει στην Ελλάδα 29.119 άμεσες θέσεις εργασίας (στην ΕΕ 383.000) και 50.922 έμμεσες.

Κατά μέσο όρο στην ΕΕ, δημιουργούνται 27 θέσεις εργασίας για κάθε μία λίρα που δαπανούν οι βρετανοί ταξιδιώτες στο εξωτερικό. Για κάθε άμεση θέση εργασίας που στηρίζεται από τον βρετανικό τουρισμό, στηρίζονται άλλες 0,54 θέσεις στις αλυσίδες τροφοδοσίας. Για κάθε άμεση θέση που στηρίζει ο βρετανικός τουρισμός, στηρίζονται άλλες 0,73 θέσεις στην ευρύτερη οικονομία.

Ο άμεσος αντίκτυπος στους μισθούς στην Ελλάδα ανέρχεται σε 330 εκατ. ευρώ (7,73 δισ. ευρώ στην ΕΕ), και ο έμμεσος σε 672 εκατ. ευρώ. Κατά μέσο όρο, οι μισθοί αντιπροσωπεύουν το 51% της προστιθέμενης αξίας που προσφέρουν τα ταξίδια στους προορισμούς και τις τοπικές οικονομίες της ΕΕ.

Περί τις 49.700 ελληνικές επιχειρήσεις βασίζονται στον βρετανικό τουρισμό, καταλαμβάνοντας μερίδιο 7,1% στο σύνολο των επιχειρήσεων. Ο μέσος όρος επιχειρήσεων στην ΕΕ ανέρχεται σε 442.750.

Η Ελλάδα άλλωστε, είναι ο 8ος δημοφιλέστερος προορισμός των Βρετανών, με 2,5 εκατ. επισκέψεις από το Ην. Βασίλειο ετησίως (53 εκατ. στην ΕΕ), 26.100 διανυκτερεύσεις (421.800 στην ΕΕ) και δαπάνες 1,6 δισ. λιρών (25.4 δισ. λίρες στην ΕΕ), δηλαδή το 6% των δαπανών από βρετανούς τουρίστες στην ΕΕ.

Όσον αφορά τις δαπάνες στις οικονομίες των προορισμών της ΕΕ, το 19% αφορά τη διαμονή, το 14% τον Πολιτισμό και τις τέχνες, το 13% το φαγητό και το ποτό, το 11% δραστηριότητες real estate, το 9% τα αλκοολούχα ποτά και τα καπνικά και το 7% τις μεταφορές.

Περισσότεροι από 34 εκατ. βρετανοί ταξιδιώτες επισκέπτονται ετησίως τους 7 δημοφιλέστερους προορισμούς τους στο εξωτερικό (Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Κύπρο και Μάλτα).

Στις 7 αυτές χώρες, 215.000 θέσεις εργασίας συνδέονται άμεσα με τον βρετανικό τουρισμό και άλλες 325.000 θέσεις έμμεσα. Οι συνολικές δαπάνες των Βρετανών στις χώρες αυτές ξεπερνούν τα 18,1 δισ. λίρες και δημιουργούν σωρευτικό αντίκτυπο προστιθέμενης αξίας ύψους 28 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, η τρίτη μεγαλύτερη αγορά κρουαζιέρας στην Ευρώπη είναι το Ην. Βασίλειο, με πάνω από 1,8 εκατ. κρουαζιέρες ετησίως, αξίας 2,5 δισ. λιρών. Ακόμα, η βρετανική αγορά σκι αποτιμάται σε 3 δισ. λίρες το χρόνο.

Ωστόσο, η Ελλάδα απουσιάζει από το χάρτη των επαγγελματικών ταξιδίων από το Ην. Βασίλειο, μια αγορά η οποία μετρά 5 εκατ. ταξίδια στην ΕΕ, αντιπροσωπεύει το 10% του συνόλου των αφίξεων Βρετανών στην ΕΕ, έχει δαπάνες ύψους 2,3 εκατ. λιρών και 18,9 εκατ. διανυκτερεύσεις.

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο