Κινεζικός τουρισμός 2016: Εκτόξευση 13% στα ταξίδια εξωτερικού- Μείωση 4% στην Ευρώπη

09-10-17 | ΤΑΣΕΙΣ

Iσχυρή ανάπτυξη της τάξης του 13% σημείωσαν τα διεθνή ταξίδια από την Κίνα το 2016, έναντι αύξησης 4% που καταγράφηκε στο διεθνή μέσο όρο, παγιώνοντας τη θέση της ως της σημαντικότερης αγοράς εξερχόμενου τουρισμού στον κόσμο.

Η Κίνα υπερκέρασε το ρυθμό ανάπτυξης εξερχόμενου τουρισμού της Ασίας/Ειρηνικού που ανήλθε σε 9%. 

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της έκθεσης World Travel Monitor που διενήργησε η IPK International για λογαριασμό της ITB Berlin.

Το 2016, οι κινέζοι πραγματοποίησαν 51,2 εκατ. διεθνή ταξίδια με διανυκτέρευση - εξαιρουμένων των ταξιδίων στο Μάκάου και το Χονγκ Κονγκ - δηλαδή 6 εκατ. επιπλέον σε σχέση με το 2015, καταγράφοντας αύξηση 13%.

Η Κίνα ισχυροποίησε ακόμα τη θέση της ως της τέταρτης μεγαλύτερης αγοράς εξερχόμενου τουρισμού, μετά τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και του Ην. Βασιλείου, ενώ διεύρυνε το χάσμα με τη Γαλλία που βρέθηκε στην πέμπτη θέση.

Τρία στα τέσσερα ταξίδια εξερχόμενου τουρισμού από την Κίνα αφορούν προορισμούς Ασία/Ειρηνικό, με τους 5 κορυφαίους προορισμούς να βρίσκονται στην περιοχή αυτή, όπως η Νότια Κορέα και η Ταϋλάνδη.

Οι ΗΠΑ είναι ο έκτος δημοφιλέστερος προορισμός για τους κινέζους με 2,8 εκατ. ταξίδια το 2016.

Μείωση των τουριστικών ροών στην Ευρώπη το 2016

Οι δημοφιλέστεροι ευρωπαϊκοί προορισμοί είναι η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ελβετία και η Αυστρία. Ωστόσο, τα ταξίδια των κινέζων στην Ευρώπη μετά από 7 έτη συνεχούς ανάπτυξης παρουσιάζουν μείωση 4% έναντι του 2015, με συνολικά το 16% των εξερχόμενων ταξιδιών των Κινέζων να αφορούν την Ευρώπη. Παρόλ’ αυτά, οι πρώτες τάσεις για το 2017 δείχνουν θετική εξέλιξη.

Oι διακοπές είναι το ζητούμενο για το 80% των εξερχόμενων ταξιδίων της Κίνας. Τα ταξίδια αποκλειστικά για διακοπές (χωρίς επίσκεψη σε φίλους ή συγγενείς) έχουν σημαντικά μεγαλύτερο μερίδιο στους κινέζους ταξιδιώτες (72%) σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο (57%).

Για πολλά χρόνια, το δημοφιλέστερο είδος διακοπών ήταν τα ταξίδια περιηγήσεων, ενώ τα τελευταία χρόνια «ανεβαίνουν» όλο και περισσότερο τα ταξίδια πόλης και οι διακοπές στο πρότυπο «ήλιος-θάλασσα».

Παρότι το μερίδιο των επαγγελματικών ταξιδίων το 2016 θεωρείται ιδιαίτερα μικρό (15%), ο αριθμός τους αυξήθηκε στο 22% σε σχέση με το 2015, ενώ οι διακοπές παρουσίασαν αύξηση 11%.

Επιπλέον, η μέση διάρκεια διαμονής στο εξωτερικό ανήλθε σε 6 βράδια, ελαφρώς περισσότερο σε σχέση με το 2015, ενώ οι δαπάνες ανά διανυκτέρευσης παρέμειναν στα επίπεδα του 2015.

Αυξημένη προτίμηση σε πολυτελή ξενοδοχεία

Περί το 75% των εξερχόμενων ταξιδίων από Κινέζους αφορούσαν διαμονή σε ξενοδοχείο. Τα τετράστερα και τα πεντάστερα ξενοδοχεία ήταν οι πιο δημοφιλείς καατηγορίες αντιπροσωπεύοντας το 52% του συνόλου της διαμονής που επέλεξαν, έναντι 39% του μέσου όρου σε όλο τον κόσμο.

Οι αερομεταφορές είναι ο δημοφιλέστερος τρόπος μεταφοράς, αντιπροσωπεύοντας το 80% των ταξιδίων, έναντι 60% του παγκόσμιου μέσου όρου.

Αυξημένη προτίμηση στα τουριστικά γραφεία

Το 88% των κινέζων χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ως πηγή πληροφόρησης πριν το ταξίδι στο εξωτερικό, ελαφρώς περισσότεροι σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο (81%). Ωστόσο, παρότι ένας στους 3 ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο αναζητά πληροφόρηση από τουριστικό γραφείο, οι κινέζοι το κάνουν ακόμα συχνότερα (70%), με αντίστοιχη τάση και στις ταξιδιωτικές κρατήσεις: Περί το 30% του παγκόσμιου μέσου όρου κάνει κράτηση για ταξίδια στο εξωτερικό μέσω τουριστικού γραφείου, το ίδιο ποσοστό για τους κινέζους ανέρχεται σε 50%.

διαβάστε ακόμα

Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός
Διεθνές Φεστιβάλ Αραδοσίβιων στην Ελασσόνα
Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google