Το ισχυρότερο α' 6μηνο της 7ετίας κατέγραψε φέτος ο παγκόσμιος τουρισμός

08-09-17 | ΤΑΣΕΙΣ

To ισχυρότερο α’ 6μηνο των τελευταίων 7 ετών καταγράφει ο διεθνής τουρισμός, όσον αφορά τη δυναμική αύξηση των διεθνών τουριστικών αφίξεων σε προορισμούς σε όλο τον κόσμο, με 589 εκατ. τουρίστες, 36 εκατ. περισσότερους σε σχέση με το α’ 6μηνο του 2016. Πρόκειται για αύξηση 6%, πάνω από την αντίστοιχη των τελευταίων χρόνων, η οποία σταθεροποιούνταν γύρω από το 4%.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Τουριστικό Βαρόμετρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στη Μ. Ανατολή (+9%), στην Ευρώπη (+8%) και στην Αφρική (+8%), και ακολουθούν η Ασία-Ειρηνικός (+6%) και η Αμερική (+3%).

Το α’ 6μηνο συνήθως αντιπροσωπεύει το 46% του συνόλου των ετήσιων διεθνών αφίξεων.

Οι μεσογειακοί προορισμοί, με την ισχυρή αύξηση που καταγράφουν στις διεθνείς αφίξεις, είχαν ιδιαίτερα μεγάλη συμβολή στην ιδιαίτερα ισχυρή δυναμική του παγκόσμιου τουρισμού το α’ 6μηνο του 2017.

Συγκεκριμένα, η νότια και μεσογειακή Ευρώπη είχε αύξηση 12%, η Β. Αφρική +16% και η Μ. Ανατολή +9%. Η τάση αυτή οφείλεται στην ενίσχυση των προορισμών στην περιοχή, σε συνδυασμό με τη σημαντική επιστροφή σε προορισμούς που επλήγησαν το περασμένο έτος, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία.

Oι διεθνείς τουριστικές αφίξεις μέχρι και τον Ιούνιο παρουσίασαν αύξηση 8% στη Β. Ευρώπη, 6% στη δυτική Ευρώπη και 4% στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Η υποσαχάρια Αφρική είχε αύξηση 4%.

Ο τουρισμός δεν είναι ο εχθρός, επαναλαμβάνει ο γ.γ. του ΠΟΤ, κ. Ταλεμπ Ριφάι, σχολιάζοντας τα ευρήματα του Βαρομέτρου, αλλά σημασία έχει το πώς τον διαχειριζόμαστε. Τα διεθνή ταξίδια δημιουργούν θέσεις εργασίας, συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη και δημιουργούν ευκαιρίες για πολλές κοινότητες σε όλο τον κόσμο, όμως αυτή η πηγή ευημερίας χρειάζεται αποτελεσματική διαχείριση, για το καλό των επισκεπτών και των τοπικών κοινοτήτων. 

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»