Σενάριο Brexit: Eως 41% λιγότερες πτήσεις μεταξύ Βρετανίας -ΕΕ

30-08-17 | ΤΑΣΕΙΣ

H κυβέρνηση της Βρετανίας ειδοποίησε τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας ότι στο πλαίσιο των διεργασιών για το Brexit, τα πτητικά προγράμματα των βρετανικών αερομεταφορέων προς την Ευρώπη θα πάψουν να ισχύουν ως έχουν πέραν του Οκτωβρίου του 2018, μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, εντείνοντας τα σενάρια για το πόσο μεγάλος θα είναι ο αντίκτυπος της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ στον ευρωπαϊκό τουρισμό.

Σε έγγραφο που απέστειλαν σε υπουργούς της βρετανικής κυβέρνησης αναλυτές της WPI Economics προβλέπει ένα απαισιόδοξο σενάριο που κάνει λόγο για πτώση των αερομεταφορών μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ κατά 41% την περίοδο Μάρτιος 2018-Μάρτιος 2019, κάτι που αντιστοιχεί σε 8,1 εκατ. κρατήσεις ή 16,2 εκατ. πτήσεις. Επιπλέον, θα αποσυρθεί από τις αερομεταφορές ένα στα πέντε αεροσκάφη της βρετανικής πολιτικής αεροπορίας.

Οι απώλειες ενδέχεται, εκτιμούν οι αναλυτές, να ανέλθουν σε εκατοντάδες εκατ. λίρες, κάτι που θα φανεί ιδιαίτερα στις τοπικές οικονομίες, εκεί όπου τα αεροδρόμια συνεισφέρουν σημαντικά στα κρατικά έσοδα μέσω της φορολογίας. Όσο πιο σύντομα συμφωνήσει η Βρετανία με την ΕΕ το μέλλον των αερομεταφορών, τόσο μικρότερος θα είναι ο αρνητικός αντίκτυπος στην οικονομία, επισημαίνουν.

Ήδη, η Ryanair θα ακυρώσει όλα τα προγράμματα στην Ευρώπη τη θερινή σεζόν του 2019 εκτός αν υπάρξει νέα συμφωνία μεταξύ Ην. Βασιλείου και ΕΕ, δήλωσε ο διευθυντής του αερομεταφορέα, Michael O'Leary. Ο ίδιος τονίζει μάλιστα ότι από τον «τοίχο» στις αερομεταφορές μεταξύ Βρετανίας και Ευρώπης, εκτός από τη Βρετανία θα πληγούν και οι χώρες της ΕΕ καθώς τα δρομολογια αυτά εκτελούνται κυρίως από βρετανικές εταιρίες.

Την απαισιοδοξία τους για «βελούδινο» Brexit εντός της 2ετίας εκφράζουν και οι βρετανοί τουρ οπερέιτορ, με την TUI να εκτιμά ότι είναι ένα εντελώς μη ρεαλιστικό σενάριο και η διαδικασία αυτή μπορεί να χρειασθεί μια 10ετία για να ολοκληρωθεί.

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»