ETC/ Ευρωπαϊκός τουρισμός: Ποιές χώρες προτιμούν οι μακρινές αγορές αυτό το καλοκαίρι

11-07-17 | ΤΑΣΕΙΣ

Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι καταγράφεται η πρόθεση των τουριστών από τις υπερπόντιες αγορές και τη Ρωσία για ταξίδια σε ευρωπαϊκούς προορισμούς την εφετινή υψηλή σεζόν (Μάιος-Αύγουστος).

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων, ETC, η οποία βασίστηκε σε έρευνα σε δείγμα 1.000 ατόμων σε καθεμία από τις αγορές των ΗΠΑ, Κίνας, Βραζιλίας, Ιαπωνιας και Ρωσίας, επιβεβαιώνεται η ελκυστικότητα της Ευρώπης ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού, όμως καταγράφεται και ο αντίκτυπος του ζητήματος ασφάλειας καθώς και της γεωπολιτικής αβεβαιότητας στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών. 

Σε όλες τις αγορές που περιελάμβανε η έκθεση, το φυσικό τοπίο της Ευρώπης και τα διάσημα αξιοθέατά της ξεχωρίζουν ως καταλύτες στην προσέλκυση ταξιδιωτών αυτό το καλοκαίρι. Σχεδόν ένας στους 5 ερωτηθέντες εξέφρασε ενδιαφέρον για τέτοιες δραστηριότητες.

Όσον αφορά τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τις μακρινές αγορές, αυτοί εξακολουθούν να είναι η Γαλλία (36%), η Ιταλία (29%) και η Γερμανία (26%).

Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι η διάθεση για διακοπές σε μακρινό προορισμό, είναι ισχυρότερη στις ανερχόμενες οικονομίες. Η διάθεση για ταξίδια από Κινέζους συνεχίζει να βελτιώνεται με σχεδόν 3 στους 5 ερωτηθέντες από την εν λόγω αγορά να χαρακτηρίζουν πιθανή την επίσκεψή τους σε προορισμό του εξωτερικού αυτό το καλοκαίρι.

Παρομοίως, περισσότεροι από 2 στους 5 από τη Βραζιλία (45%) και τη Ρωσία (43%) ήταν θετικοί για δυνητικό ταξίδι εκτός της Λατινικής Αμερικής και της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, αντίστοιχα, την περίοδο που εξετάζουμε.

Συγκεκριμένα για τα ταξίδια των αγορών αυτών στην Ευρώπη, οι κινέζοι ήταν οι πιο θετικοί με περισσότερους από τους μισούς (52%) να εκφράζουν θετικές προθέσεις για διακοπές στην Ευρώπη την εν λόγω περίοδο.

Παρά το πλεονέκτημα της σταθεροποίησης της οικονομίας τους, οι Γιαπωνέζοι μόνο κατά το 21% σκοπεύουν να επισκεφθούν την Ευρώπη, ενδεχομένως λόγω ανησυχίας για την ασφάλειά τους.

Η Αμερικανική αγορά εμφανίζει ηπιότερη πρόθεση για ταξίδια στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και των αλλαγών που εισάγει η αμερικανική κυβέρνηση.

Στη Βραζιλία, το ενδιαφέρον για ταξίδια στην Ευρώπη παραμένει αβέβαιο καθώς η οικονομία της χώρας εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση, επηρεάζοντας αρνητικά μισθούς, απασχόληση και καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Για τη Ρωσία, ο δείκτης ταξιδιωτικών προθέσεων στην Ευρώπη δείχνει αισιοδοξία αυτό το καλοκαίρι μετά την πρόσφατη ανάπτυξη στις αφίξεις και διανυκτερεύσεις από την εν λόγω αγορά σε πολλούς ευρωπαϊκούς προορισμούς κατά τους πρώτους μήνες του 2017.

Από το σύνολο των 5 αγορών, η χώρα μας βρίσκεται στους 4 δημοφιλέστερους προορισμούς των Ρώσων αυτό το καλοκαίρι, με ποσοστό 13%, μετά τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία.

Όσον αφορά τις αγορές της Βραζιλίας και των ΗΠΑ, οι ερωτηθέντες είπαν ότι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σε 3 κατά μέσο όρο ευρωπαϊκές χώρες κατά το εφετινό ταξίδι τους στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι.

Για τις αγορές Ιαπωνίας και Ρωσίας, ο μέσος όρος των χωρών που θα επισκεφθούν είναι 2, ενώ οι κινέζοι 4!

διαβάστε ακόμα

Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα
Δύο Ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2024 – 7 κορυφαίες στην Ευρώπη
Η τηλεργασία «απειλεί» καντίνες και κυλικεία
Σε ψηφιακή αποτύπωση το «Πολιτιστικό Καλεντάρι Πιερίας»
BTW | Επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από την αύξηση του αεροπορικού φόρου
Ponant: Κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με αναχώρηση από Αθήνα
19,5 εκατ. θέσεις, που καλύπτουν 47 χώρες, διαθέτει το 2024 η AEGEAN
Γερμανικός Τύπος | Ελλάδα: Εξαήμερο κατά των ελλείψεων εξειδικευμένου δυναμικού;
Τουρκικός τουρισμός | +13,2% οι αφίξεις, +5,4% τα έσοδα το α' τρίμηνο
FootGolf με τη συμμετοχή των Euro 2004 Legends στο Porto Carras Pro-Am Aegean Mini Tour