Eurostat: Πώς ταξιδεύουν οι Ευρωπαίοι- Κρήτη και N. Αιγαίο ψηλά στις διανυκτερεύσεις

07-07-17 | ΤΑΣΕΙΣ

Στους 30 κορυφαίους προορισμούς εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήκουν το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη, σύμφωνα με στοιχεία τουριστικών διανυκτερεύσεων από το 2015 που δημοσιοποιεί σήμερα, Παρασκευή, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, Eurostat.

Συγκεκριμένα, οι δύο ελληνικοί προορισμοί συγκέντρωσαν περισσότερες από 20 εκατ. διανυκτερεύσεις ο καθένας, από κατοίκους της Ελλάδας και μη κατοίκους σε τουριστικά καταλύματα (Νότιο Αιγαίο | 23,4 εκατ. διανυκτερεύσεις, Κρήτη | 23,3 εκατ. διανυκτερεύσεις).

Το 90% των τουριστικών διανυκτερεύσεων στην ΕΕ γίνονται από κατοίκους της, και μόνο το 10% αντιπροσωπεύει τις διανυκτερεύσεις επισκεπτών εκτός της Ενωσης. 

Οι κάτοικοι της ΕΕ όταν ταξιδεύουν δαπανούν σχεδόν το 85% των διανυκτερεύσεων εντός της ΕΕ με μόλις το 15% να διανυκτερεύει σε προορισμούς εκτός. 

Ενώ μερικοί προορισμοί της Ισπανίας, της Ιταλίας και τη Γαλλίας είναι στις κορυφαίες θέσεις των προτιμήσεών τους, οι ΗΠΑ και η Τουρκία είναι οι κορυφαίοι προορισμοί τους όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις των κατοίκων της ΕΕ στα ταξίδια εκτός της Ενωσης.

Οι κάτοικοι της Βρετανίας και της Εσθονίας ήταν περισσότερο πιθανό να κάνουν διακοπές εκτός ΕΕ το 2015, με περισσότερες από μια στις 4 τουριστικές διανυκτερεύσεις εκτός. Στον αντίποδα η Ελλάδα, η οποία μαζί με τη Ρουμανία, την Τσεχία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πολωνία και τη Σλοβακία, είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά εξερχόμενου τουρισμού εκτός ΕΕ.

Από την έρευνα προέκυψε ακόμη το μερίδιο των διανυκτερεύσεων ευρωπαίων τουριστών σε όλο τον κόσμο, ανά ήπειρο, το 2015, με το σύνολο των διανυκτερεύσεων αυτών να ανέρχεται σε 6 δισ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι 3 κορυφαίοι προορισμοί των ευρωπαίων εκτός ΕΕ, βάσει αριθμού ταξιδίων, είναι η Τουρκία (13%), οι ΗΠΑ (13%) και η Ελβετία (10%). Οι ευρωπαίοι δαπανούν κατά μέσο όρο 85 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε άλλη χώρη της ΕΕ. Η τιμή αυτή ποικίλει από τα 46 ευρώ στη Σλοβακία και φθάνει τα 129 ευρώ στην Εσθονία.

Το 53,3% των ευρωπαίων προτιμά τις αερομεταφορές στα ταξίδια εκτός ΕΕ, ενώ ταξιδεύει κυρίως με μηχανές (76,2%) ή σιδηρόδρομο (13,3%) για ταξίδια εντός ΕΕ.

Οι ευρωπαίοι έκαναν τουρισμό κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ενώ Μάρτιος και Ιούνιος ήταν οι μήνες κατά τους οποίους πραγματοποιήθηκαν τα περισσότερα επαγγελματικά ταξίδια.

Τέσσερις στους 10 ευρωπαίου δεν ταξίδεψε το 2015. Οι μισοί εξ αυτών ανέφεραν οικονομικούς λόγους.

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο