ETC: +4,9% οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στη Μεσόγειο το 2017

08-05-17 | ΤΑΣΕΙΣ

Aύξηση 4,1% για το 2017 και 4,6% για το 2018 προβλέπει στις παγκόσμιες τουριστικές αφίξεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ΕTC) στην πιο πρόσφατη έκθεση για τον ευρωπαϊκό τουρισμό, τις τάσεις και τις προοπτικές του, βάσει στοιχείων από το Tourism Economics.

Η αύξηση αυτή για την Ευρώπη εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο +3,4% το 2017 και στο +4,4% το 2018 ενώ αυξήσεις 4,9% και 4,4% αντίστοιχα εκτιμάται ότι θα σημειώσουν οι αφίξεις στη Μεσόγειο.

Η ισχυρή ανάπτυξη της τουριστικής ζήτησης που καταγράφεται στις αρχές του 2017 αποτελεί συνέχεια της ανάπτυξης του 2016 και εάν συνεχισθεί μέσα στη χρονιά, αναφέρει η έκθεση, η φετινή θα είναι η 8η συνεχής χρονιά με ανάπτυξη του ευρωπαϊκού εισερχόμενου τουρισμού.

Η Κίνα και η Ινδία αναμένεται να έχουν σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού τουρισμού τα 2017, έπειτα από σταθερή πορεία το 2016, αποκτώντας μερίδιο 10% στο σύνολο της ανάπτυξης. Σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη θα έχουν και οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία.

Σύμφωνα με την έκθεση, σχεδόν ένας στους 2 προορισμούς είχε διψήφιο ποσοστό αύξησης αφίξεων κατά τους πρώτους μήνες του 2017.

Η Ισλανδία (+54%) είχε τη μεγαλύτερη αύξηση αφίξεων που υποβοηθήθηκε από τη συνεχιζόμενη αύξηση της χωρητικότητας στις υπερατλαντικές πτήσεις. Κύπρος (+26%), Πορτογαλία (25%) και Μάλτα (+23%) απέδειξαν το επιτυχημένο τους μοντέλο κατά της εποχικότητας.

Καλές επιδόσεις είχαν επίσης η Βουλγαρία (+19%), η Φινλανδία (+18%) και η Εσθονία (+13%), οι οποίες δεν επηρεάστηκαν από τα ζητήματα ασφαλείας που έπληξαν άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Ενώ η Ελβετία (+3) κατάφερε να αναστρέψει την προηγούμενη τάση για αυτήν εκμεταλλευόμενη τη βασική της θέση ως χειμερινός προορισμός, η Τουρκία (-8%) εξακολουθεί να κατρακυλάει σε αφίξεις από το 2015.

Οι περισσότεροι προορισμοί της Ευρώπης είχαν σημαντική ανάπτυξη αφίξεων από τις μεγαλύτερες αγορές εξερχόμενου τουρισμού της ηπείρου, τη Γερμανία και τη Γαλλία. 

Παρά την αβεβαιότητα σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο του Brexit, οι τουριστικές αφίξεις από την εν λόγω αγορά παρέμειναν ισχυρές ενώ μερικοί προορισμοί ανέφεραν ήδη επιστροφή των αφίξεων από τη Ρωσία, (Ισλανδία +157%, Κύπρος +122% και Τουρκία -88%).

Ο εξερχόμενος τουρισμός από τη Ρωσία αναμένεται ότι θα βελτιωθεί περαιτέρω το 2017 μαζί με την αναμενόμενη ανάκαμψη του ρουβλίου.

Μετά την ενίσχυση των τουριστικών αφίξεων από τις ΗΠΑ το 2016 (46%), οι προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη το 2017 διαφαίνονται πολύ θετικές. Οι ενθαρρυντικές οικονομικές συνθήκες και το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ έναντι των ευρωπαϊκών νομισμάτων, αναμένεται να προσελκύσουν περισσότερους αμερικανούς τουρίστες στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. 

Επιπλέον, η κινεζική πρωτοχρονιά που φέτος είναι νωρίτερα, ενίσχυσε τις αφίξεις από την Κίνα για το 2017.

Εν τω μεταξύ, τα 615 εκατ. έφθασαν οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην Ευρώπη το 2016, παρουσιάζοντας αύξηση 2% σε σχέση με τις αφίξεις του 2015.

Παρότι τα πρόσφατα ζητήματα ασφαλείας που ανέκυψαν δεν φαίνεται να έχουν επιδράσεις αρνητικά τα ταξίδια, η αντίληψη των ταξιδιωτών περί ασφάλειας παραμένει ο σημαντικότερος παράγοντας για συνέχιση της ανάπτυξης.

Δείτε ολόκληρη την έρευνα στο συνημμένο αρχείο...

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο