HOTREC: Πιο ανταγωνιστικός ο ευρωπαϊκός τουρισμός με χαμηλό ΦΠΑ

05-05-17 | ΤΑΣΕΙΣ

Έκθεση για τα οφέλη που επιφέρει η χαμηλή φορολόγηση των τουριστικών υπηρεσιών στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ, συνέταξε και παρουσίασε η Συνομοσπονδία των Εθνικών Ενώσεων Ξενοδοχείων, Εστίασης και Καφέ στην Ευρώπη, HOTREC.

Εν όψει της αναθεώρησης του ευρωπαϊκού συστήματος φορολόγησης, η Συνομοσπονδία αναδεικνύει τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει η χαμηλή φορολογία στην απασχόληση, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, προωθώντας έτσι την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Η μακροχρόνια εφαρμογή χαμηλών συντελεστών φορολογίας στις υπηρεσίες φιλοξενίας, την οποία εφαρμόζουν σχεδόν όλες οι χώρες-μέλη στα καταλύματα και τα 2/3 στις υπηρεσίες εστίασης, σύμφωνα με την έκθεση της HOTREC είναι κλειδί στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης ως τουριστικού προορισμού.

Το μερίδιο των διεθνών τουριστικών αφίξεων στην Ευρώπη μειώθηκε από 60% σε 51% από το 1990 έως το 2015. Επιπλέον, η Ευρώπη κατατάσσεται δεύτερη στον κόσμο σε επίπεδο διεθνών τουριστικών εισπράξεων (336,6 δισ. ευρώ) μετά την Ασία και Ειρηνικό, ωστόσο οι εισπράξεις αυξάνονται με μικρότερους ρυθμούς σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, 1,5% και 3,4% το 2012 και 2015 αντίστοιχα έναντι 4,3% και 4,4% στον κόσμο.

Προκειμένου να μετατραπούν αυτές οι αρνητικές τάσεις σε θετικές, χρειάζεται μακροπρόθεσμη εφαρμογή χαμηλών συντελεστών φορολόγησης, επισημαίνει η έκθεση. Ο χαμηλός ΦΠΑ συμβάλλει στη διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, η οποία την τελευταία δεκαετία δημιούργησε 2,5 εκατ. νέες θέσεις εργασίας (αύξηση 29% έναντι 7,1% στο σύνολο της οικονομίας) ενώ προώθησε την ανάπτυξη των επενδύσεων με πιο ποιοτικό και βιώσιμο αποτύπωμα στον τουρισμό. 

Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι δραστηριοποιούνται 2 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις φιλοξενίας, το 91% εκ των οποίων είναι μικρές.

Όπως επισημαίνει η έκθεση της HOTREC, οι 5 λόγοι για τους οποίους πρέπει να κρατηθεί χαμηλά ο ΦΠΑ στον τουρισμό και τη φιλοξενία, είναι οι εξής:

1. Για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης | Σε επίπεδο τιμών αλλά και ποιότητας χάρη στις καινοτόμες επενδύσεις.

2. Απασχόληση | Η ξενοδοχειακή βιομηχανία απασχολεί το 80% του εργατικού δυναμικού στον ευρωπαϊκό τουρισμό. Οι άμεσες θέσεις εργασίας που δημιουργεί η βιομηχανία είναι σχεδόν μια στις 20. Η ελαστικότητα τιμών και η απασχόληση στον κλάδο έχουν σημαντικό θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο στο σύνολο της απασχόλησης ανάλογα με τον ΦΠΑ που εφαρμόζεται.

3. Επενδύσεις | Οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ επιτρέπουν την υλοποίηση σοβαρών επενδύσεων στον κλάδο, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος.

4. Αναβάθμιση του πεδίου δραστηριότητας της οικονομίας διαμοιρασμού | Οι δραστηριότητες στην οικονομία διαμοιρασμού, ειδικά στον κλάδο της φιλοξενίας, ανταγωνίζονται ευθέως τους παρόχους τουριστικών υπηρεσιών χωρίς να συμμορφώνονται με τους ίδιους κανόνες. Έτσι, ο χαμηλός ΦΠΑ βοηθά στη εξισορρόπηση των αρνητικών συνεπειών στα καταλύματα από την οικονομία διαμοιρασμού.

5. Επίπτωση στις τιμές | Οι πόροι που εξοικονομούνται από τη μείωση του ΦΠΑ μπορούν να αξιοποιηθούν με άλλους τρόπους ενώ και οι τιμές του τελικού προϊόντος δεν θα είναι επιβαρυμένες.

Η έκθεση της HOTREC θα συμβάλλει σημαντικά στη συζήτηση για την φορολόγηση των τουριστικών υπηρεσιών και τον αντίκτυπό της στις δυνατότητες του κλάδου να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, σχολίασε ο γ.γ. του ΠΟΤ, Ταλέμπ Ριφάι, τονίζοντας ότι όλες οι πολιτικές φορολογίας πρέπει να μελετώνται, να ελέγχονται και να τροποποιούνται προσεκτικά.

Δείτε τον ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες και στην εστίαση στην Ευρώπη..

Δείτε τη συμβολή του τουρισμού στο εθνικό ΑΕΠ στις χώρες τις Ευρώπης...

 

διαβάστε ακόμα

Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια