Θρησκευτικός τουρισμός/ Έρευνα: Η περίπτωση του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου

08-03-17 | ΤΑΣΕΙΣ

Τη συμβολή του θρησκευτικού τουρισμού στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της τοπικής κοινωνίας και στην ανάδειξη της περιοχής σε τόπο ειδικού τουριστικού ενδιαφέροντος, μέσα από μελέτη της περίπτωσης του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου στην Εύβοια, διερευνά διπλωματική εργασία της φοιτήτριας Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Αγγελικής Χατζηαντωνίου.

Από την εργασία, η οποία βασίστηκε σε έρευνα σε επισκέπτες και τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, προέκυψαν τα εξής:

-κύριος λόγος πραγματοποίησης αυτού του ταξιδιού απί επισκέπτες ήταν το «Ιερό Προσκύνημα» και η ικανοποίησή τους από τον προορισμό μοναδικού θρησκευτικού ενδιαφέροντος ήταν απόλυτη, ώστε να τον αξιολογούν ως τον σημαντικότερο θρησκευτικό προορισμό της περιοχής.

-Το κοινό που επισκέφτηκε τον Άγιο στην πλειονότητά του διέμεινε στην περιοχή για ολιγοήμερες διακοπές έως δυο ημερών. Για τη διαμονή του προτίμησε τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και για την διατροφή του τις παραδοσιακές ταβέρνες ενώ κατά την παραμονή τους ένα μέρος από αυτούς πραγματοποίησαν δραστηριότητες που προσφέρονται στην περιοχή.

-Από τους παράγοντες που θεωρούν σημαντικούς σε ένα προορισμό, όπως πρόσβαση, μέσα μεταφοράς, τοπικά μέσα, υποδομές, διαμονή, οι περισσότεροι δεν ικανοποιήθηκαν παρά το ότι οι ίδιοι εκτίμησαν την περιοχή ως οικονομικό προορισμό.

-Οι τουριστικές επιχειρήσεις είχαν την έδρα τους κατά πλειονότητα στη Στερεά Ελλάδα, οργανώνουν γενικότερα εκδρομές θρησκευτικού ενδιαφέροντος και έναν αριθμό εκδρομών το χρόνο στον Άγιο Ιωάννη το Ρώσο. Οι εκδρομές που αφορούν τον συγκεκριμένο προορισμό προγραμματίζονται μετά από αίτημα Συλλόγων, ΚΑΠΗ ή Ενοριών, φτάνοντας κατά μέσο όρο στις 10 ετησίως, χωρίς να είναι σύμφωνοι αλλά ούτε και αντίθετοι με την άποψη πως ο προορισμός αυτός μπορεί να αποτελέσει βασική πηγή προσέλκυσης τουριστών για τις επιχειρήσεις τους.

-Οι επιχειρήσεις αποδέχονται τη σπουδαιότητα του Προσκυνήματος του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου στον ίδιο βαθμό με τους προσκυνητές καθώς έρχεται σε απόλυτη συμφωνία με αυτούς και οι οποίοι επέλεξαν, το Ιερό Προσκύνημα με διαφορά πρώτο σε σχέση με άλλα της περιοχής.

-Η γνώμη τους για τον βαθμό ανταπόκρισης των πελατών τους φαίνεται να είναι θετική και απολύτως θετική για την επάρκεια του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου ως θρησκευτικού προορισμού.

-Η εποχή αλλά και οι μέρες που προτείνουν οι επιχειρηματίες φαίνεται να είναι ίδιες με τις προτιμήσεις των επισκεπτών καθώς οι πρώτοι προτείνουν ημερήσια εκδρομή, χωρίς διαμονή, οποιαδήποτε εποχή του έτους και για την τυχόν διαμονή τον ξενώνα του Ναού.

-Πρόθεση των καναλιών διανομής είναι η δημιουργία πακέτων που θα περιλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους διανυκτέρευση στον Άγιο Ιωάννη Ρώσο. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό καθώς η περιοχή παρουσιάζει ελλείψεις σε καταλύματα μεγάλου αριθμού κλινών. Στην προσπάθεια μείωσης κόστους των γκρουπ, για τη διατροφή των πελατών τους προτείνουν σχεδόν αποκλειστικά ανεξάρτητα γεύματα.

-Ο λόγος επίσκεψης φαίνεται να ταιριάζει και με τις δραστηριότητες που πιστεύουν οι επιχειρηματίες πως πραγματοποιούν οι προσκυνητές, καθώς θεωρούν την αφοσίωση στο προσκύνημα αποκλειστική δραστηριότητα, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με τα όσα δήλωσαν οι επισκέπτες.

-Οι παράγοντες που επηρεάζουν τους πελάτες των καναλιών διανομής και ο βαθμός ικανοποίησης τους φαίνεται να ταυτίζεται με όσα δηλώνουν οι επισκέπτες, καθώς η Πρόσβαση, τα μέσα μεταφοράς, τα καταλύματα και οι υποδομές παραμένουν το μεγάλο πρόβλημα του προορισμού. Αλλά και τα δυνατά σημεία του προορισμού, ταυτίζονται με τις αναφορές των επισκεπτών, οι οποίοι επίσης δήλωσαν ότι σ΄αυτά συγκαταλέγονται τα θρησκευτικά μνημεία, τα φυσικά θέλγητρα και το κλίμα. Τέλος, κατά τους εκπροσώπους των τουριστικών επιχειρήσεων επιθυμούν να επαναλάβουν τον ταξιδιωτικό αυτό προορισμό και στο μέλλον αλλά και να τον συνδυάσουν με άλλες ειδικές μορφές τουρισμού.

Δείτε ολόκληρη την εργασία στο συνημμένο αρχείο.

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχεία | Ισχυρός επενδυτικός προορισμός η Αθήνα - για πρώτη φορά στο top10 των προτιμώμενων ευρωπαϊκών πόλεων
Ν.Χαρδαλιάς | Τουρισμός πολυτελείας: Συνεργασία της Αθήνας- Αττικής με το Ντουμπάι
Εορταστικό χωριό το Πεδίο του Άρεως από τα ερχόμενα Χριστούγεννα
Ευρωπαϊκός τουρισμός 2024 | Ποια σύννεφα σκιάζουν την ανάκαμψη - ETC: +14,3% οι ταξιδιωτικές δαπάνες
Φεστιβάλ Comic Con στη Θεσσαλονίκη
12ος Ποδηλατικός Γύρος Πεδιάδας
21η Ιππική Συνάντηση Μεσσαράς στο Ηράκλειο Κρήτης
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τραμπολίνο στην Αμαλιάδα
Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) | Η Ελλάδα υποδέχεται πανέτοιμη τους τουρίστες
Γαλάζια Σημαία 2024 | Πρωταθλήτρια επί 30 χρόνια η Ισπανία- δεύτερη η Ελλάδα