Oι 7 τάσεις στα ταξίδια το 2017

27-01-17 | ΤΑΣΕΙΣ

Tις 7 κορυφαίες τάσεις στα ταξίδια το 2017, σύμφωνα με εκτελεστικά στελέχη από όλο το φάσμα του κλάδου, εκθέτει σε σχετικό άρθρο το eye for travel.

1. Η επιστήμη των δεδομένων θα επικρατήσει (παρά το Brexit και τον Τραμπ)

Οι λανθασμένες προβλέψεις σχετικά με τα αποτελέσματα της κάλπης στην οποία διακυβευόταν το Brexit αλλά και της εκλογικής μάχης του Τραμπ, ανέδειξαν τις αδυναμίες της επιστήμης δεδομένων.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ομάδα της Wyndham Destination Network, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στα δεδομένα, αλλά στον τρόπο συλλογής και ανάλυσής τους, ενώ πρέπει να εξετασθεί και η ανθρώπινη παρέμβαση και προκατάληψη.

Στα ταξίδια, οι καταναλωτές χρησιμοποιούν όλο και πιο συχνά διαφορετικές συσκευές και οι ανησυχίες για το επίπεδο της ιδιωτικότητας μεγαλώνουν.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, λένε οι ειδικοί, είναι η ανάπτυξη αξιόπιστων ενδείξεων στις βασικές επιδόσεις για την απόκτηση χρηστών. Έτσι, η πρόκληση για το 2017 είναι η κατασκευή αξιόπιστων πηγών που θα έχουν συνεπείς ταυτότητες πελατών σε όλες τις πλατφόρμες.

2. Η Κίνα παγκοσμιοποιείται και νέα ταξιδιωτικά hotpot

Η ανάπτυξη του παγκόσμιου τουρισμού θα ξεπεράσει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία στους παίκτες της αγοράς να ασχοληθούν με νέες και πιθανόν αναπάντεχες περιοχές.

Η Κούβα αναδεικνύεται ως νέο ταξιδιωτικό hotspot σύμφωνα με το European Traveller Insights Report 2016. Επίσης ενώ η Κίνα παρέμεινε η αγορά με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη εξερχόμενου τουρισμού το 2016, υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για ταξίδια από την Ευρώπη προς μια χώρα που παγκοσμιοποιείται με τον τουρισμό.

Η απόκτηση της Ctrip από την Skyscanner θα μπορούσε να είναι η αρχή για την εξάπλωση κινεζικών εταιριών και κεφαλαίων σε διεθνείς αγορές.

3. Φιλοξενία 21ου αιώνα: ένα νέο περιβάλλον

Η δραστηριοποίηση της M&A στη ξενοδοχειακή βιομηχανία το 2016 δεν είχε προηγούμενο ανοίγοντας το δρόμο για μια νέα γενιά υπερ-αλυσίδων με ισχυρότερες διαπραγματευτικές δυνάμεις για τη δημιουργία νέας δυναμικής.

Σύμφωνα με την Wyndham, έτσι θα δημιουργηθούν νέα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και θα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο οι ξενοδόχοι αντιλαμβάνονται τις επιχειρήσεις τους. 

Το εναλλακτικό χαρτοφυλάκιο διαμονής που προσφέρει εδώ και χρόνια η Wyndham, κυρίως στην Ευρώπη, και σε προορισμούς διακοπών, τώρα, μετά τη διείσδυση της Airbnb στις ΗΠΑ, αναμένεται να εξαπλωθεί και στην Αμερική, αναγνωρίζοντας δυνατότητες ανάπτυξης και στη συγκεκριμένη αγορά.

Η Bemate, άλλη μια εταιρία που διαχειρίζεται εξυπηρετούμενα διαμερίσματα σε αστικά κέντρα, προσφέρει υπηρεσίες παρόμοιες με της Airbnb, όπως συναντήσεις με ντόπιους, υπηρεσίες καθαριότητας κτλ.

Με τη μεγάλη ανάπτυξη της Airbnb, η πραγματικότητα στη παγκόσμια φιλοξενία έχει ανατραπεί, και οι εταιρίες με παρόμοιες υπηρεσίες προσφέρουν τα προϊόντα τους μέσω της πλατφορμας αυτής, «γιατί εκεί βρίσκονται οι πελάτες».

4. Εμπειρίες, αναμνήσεις και ένα νέο είδος αυθορμητισμού

Στις ημέρες πριν την εξάπλωσης της ψηφιακής τεχνολογίας, τα αυθόρμητα ταξίδια ήταν η άφιξη σε έναν ξένο προορισμό και η έρευνα για το κατάλληλο μέρος διαμονής. Αυτό δεν γίνεται με τον σύγχρονο ταξιδιώτη, ο οποίος δεν έχει χρόνο, και κάνει συντομότερες και πιο αυθόρμητες αποδράσεις. Επιδίωξή του είναι να μπορεί να επιλέξει τα πάντα από πριν, όχι απλώς πτήσεις και ξενοδοχεία, αλλά και την ενοικίαση αυτοκινήτου, τα εισιτήρια τρένου και άλλες επιλογές μεταφορών. 

Σήμερα, η ευκολία και το value έχουν μεγαλύτερη σημασία από την πιστότητα, επομένως η άφιξη στον προορισμό με μία αεροπορική εταιρία και η επιστροφή με μια άλλη είναι συνηθισμένη πρακτική. 

Οι καταναλωτές αναζητούν το καλύτερο προϊόν τη στιγμή που το θέλουν.

5. Οι συνεργασίες, η εξατομίκευση και το τέλος των αυτοεξυπηρετούμενων ΟΤΑ

Είτε πρόκειται για φωνητική αναζήτηση, αναζήτηση στο κινητό ή τη δύναμη των social media, το καταναλωτικό τοπίο αλλάζει επειδή οι καταναλωτές απαιτούν μια εμπειρία αναβαθμισμένη από την τεχνολογία που χρησιμοποιούν καθημερινά.

Στόχος της Expedia για το 2017 είναι να γίνει κάτι πολύ περισσότερο από απλώς μια πλατφόρμα διανομής. Θα επιδιώξει να γίνει συνεργάτης που βοηθά τα ξενοδοχεία να μεγιστοποιήσουν την εμπειρία επισκέπτη μέσω της τεχνολογίας. 

Όλες οι εταιρίες αντιμετωπίζουν την εξατομίκευση της εμπειρίας επισκέπτη ως κρίσιμη για την επιτυχία των δραστηριοτήτων τους το 2017, όμως συμφωνούν στο ότι αυτό πρέπει να γίνει με έξυπνο τρόπο, καθώς με όλες τις διαθέσιμες επιλογές, οι ταξιδιώτες δέχονται έναν μη διαχειρίσιμο όγκο πληροφοριών και χρειάζονται περισσότερη καθοδήγηση στην κράτηση διακοπών. 

Για παράδειγμα, ο συνιδρυτής της Kayak, Paul English και η ομάδα του στο Lola, ξεπερνώντας το παραδοσιακό αυτοεξυπηρετούμενο μοντέλο των ΟΤΑ, επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια εφαρμογή τουριστικού πρακτορείου με ανθρώπινη υποστήριξη. Πολλοί εκτιμούν ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ένας λόγος για τον οποίο αναμένεται να αποκτήσουν επιτυχία τα κλασικά ταξιδιωτικά καταστήματα, με ξεκάθαρη προστιθέμενη αξία.

6. Tεχνολογία: Θα αποχαιρετίσουμε τις εφαρμογές και θα καλωσορίσουμε τα chatbot;

Μέχρι το τέλος του 2018, περισσότεροι πελάτες θα χρησιμοποιούν bot μέσω εφαρμογών μηνυμάτων παρά εφαρμογές εταιριών, γι’ αυτό οι εταιρίες θα πρέπει να επενδύσουν στη δημιουργία bot επικοινωνιακού εμπορίου και εξυπηρέτησης πελατών. 

Το ότι οι εφαρμογές εγκαταλειφθούν, δε σημαίνει ότι σταματούν οι κρατήσεις από κινητά, ιδιαίτερα μετά την εισαγωγή μεγαλύτερων οθονών στις συσκευές αυτές, οι οποίες θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τις κρατήσεις σε μεγάλους ρυθμούς.

7. Λεωφορείο

Το 2017, οι αερομεταφορείς θα συνεχίσουν να αναζητούν νέους τρόπους να ενισχύσουν τα έσοδα από βοηθητικές υπηρεσίες, τα οποία αναμένεται να φτάσουν τα 130 δισ. δολάρια μέχρι το 2020.

Φέτος, οι Virgin Atlantic και Delta εισήγαγαν χρεώσεις θέσης κατά τη φάση μετά την κράτηση, ενώ και η British Airways ανακοίνωσε αλλαγές για τα γεύματα εν ώρα πτήσης, σηματοδοτώντας το τέλος των δωρεάν γευμάτων στις πτήσεις.

Ωστόσο, η μηχανή αναζήτησης λεωφορείων σε όλο τον κόσμο CheckMyBus έχει 15 φορές περισσότερες αναχωρήσεις την ημέρα σε σχέση με τις πτήσεις που εκτελούνται καθημερινώς.

διαβάστε ακόμα

Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη