Hotel News Now: Ελπίδες για καλύτερες ημέρες στον ελληνικό τουρισμό, παρά τα προβλήματα

09-12-16 | ΤΑΣΕΙΣ

Tα προβλήματα και τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού και των ξενοδοχείων επιχειρεί να αναδείξει το Hotel News Now, φιλοξενώντας συνεντεύξεις με παράγοντες και επιχειρηματίες. Η διαπίστωση είναι ότι παρά τα πολλά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, υπάρχουν ελπίδες για καλύτερες ημέρες. Σημειώνει χαρακτηριστικά:

"Αχτίδες ελπίδας για τον κλάδο τους διαβλέπουν οι έλληνες ξενοδόχοι, παρά τη συνειδητοποίηση ότι το οικονομικό περιβάλλον στη χώρα θα βελτιωθεί με βραδείς ρυθμούς και κυβερνητικές προσπάθειες χρόνων αλλά και με δεδομένο ότι τεράστιες μακροοικονομικές προϋποθέσεις ανάπτυξης παραμένουν άλυτες. Το χρέος της χώρας, η υψηλή φορολογία στον τουρισμό και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τουριστικών επιχειρήσεων είναι τα βασικά αγκάθια που δυσχεραίνουν τις συνθήκες στις οποίες καλούνται να λειτουργήσουν τα ελληνικά ξενοδοχεία".

Ο διευθυντής ερευνών του ΣΕΤΕ, Άρης Ίκκος, στις δηλώσεις του αναφέρει ότι το επόμενο βήμα για την Ελλάδα είναι η αναδιάρθρωση του χρέους και η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αναμένεται να συμβούν σύντομα. Επικαλούμενος στοιχεία της ΤτΕ από το πρώτο μισό του 2016, ανέφερε ότι περισσότερα από το 54% των δανείων στον τουριστικό κλάδο θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα, έναντι του 45% των δανείων όλων των κλάδων της ελληνικής οικονομίας.

Η Ελλάδα, είπε, εξακολουθεί να βρίσκεται σε πρόγραμμα σταθεροποίησης και ρύθμισης, το οποίο από το καλοκαίρι του 2015 εφαρμόζεται από την κυβέρνηση με συνέπεια, ακόμα και απρόθυμα ανά περίπτωση. Ως αποτέλεσμα, η ελληνική οικονομία είναι σημαντικά πιο εξωστρεφής και ανταγωνιστική παρά τα μεγάλα εμπόδια που θέτει το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον που δημιουργεί ανταγωνιστικά μειωνεκτήματα για πολλές επιχειρήσεις, τόνισε ο κ. Ίκκος.

Την ίδια ώρα, τα ελληνικά ξενοδοχεία συνεχίζουν τον αγώνα τους, με κάποιες αγορές να σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις από άλλες. 

Η κυβέρνηση δεν έχει στηρίξει αρκετά τον τουριστικό κλάδο, παρότι είναι ο πρώτος όσον αφορά τον αριθμό εργαζομένων και τη συμβολή στο ΑΕΠ, διαμαρτύρεται η κ. Κατερίνα Σαντίκου, διευθύντρια επιχειρήσεων της ελληνικής αλυσίδας ξενοδοχείων Santikos Collection με 4 ξενοδοχεία στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 3 είναι παραθαλάσσια resort.

Ενώ τα δημοσιεύματα και οι προσφυγικές ροές από και στην Τουρκία έχουν επηρεάσει τις ελληνικές επιχειρήσεις, η Ελλάδα έχει επωφεληθεί από τη μείωση της ταξιδιωτικής ζήτησης σε άλλες αγορές τις Μεσογείου όπως η Τουρκία, η Τυνησία και η Αίγυπτος, εξήγησε η κ. Σαντίκου. Όπως είπε, η τελευταία 2ετία ήταν καλή με επισκέπτες από το Ην. Βασίλειο και τη Γερμανία να παρουσιάζουν σταθερότητα ενώ από τη Ρωσία, παραδοσιακή αλλά ασταθή αγορά, υπήρξαν περισσότεροι τουρίστες όταν η χώρα τους διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία.

Πρόσθεσε δε ότι ο ελληνικός τουρισμός θα ήταν πιο ανταγωνιστικός αν δεν είχε επιβαρυνθεί με φορολογία 29%, τονίζοντας οτι τα δυτικά παράλια της Τουρκίας έχουν μηδενικό φόρο.

2,2% επάνω οι πληρότητες το 10μηνο

Σύμφωνα με στοιχεία από το STR, που δημοσιεύονται στο ρεπορτάζ του Hotel News Now, τα ελληνικά ξενοδοχεία κατά το 10μηνο του 2016 είχαν πληρότητες της τάξης του 70,2%, αυξημένες κατά 2,2% σε σχέση με το αντίστοιχο 10μηνο του 2015. Την ίδια ώρα, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση (ADR) βελτιώθηκε κατά 3,2%, στα 118,9 ευρώ και τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) αυξήθηκαν κατά 5,5%, στα 83,42 ευρώ.

Τα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, είχαν σημαντική βελτίωση σε ADR και RevPAR μέχρι στιγμής για το 2016, με την Αθήνα να έχει αύξηση ADR 4,1% στα 121,5 ευρώ και RevPAR +5,5% στα 89,1 ευρώ, και τη Θεσσαλονίκη να έχει αύξηση ADR 3,1%, στα 68,46 ευρώ και RevPAR 7,1%, στα 46,43 ευρώ.

Η εικόνα των ελληνικών ξενοδοχείων σήμερα

Ο κ. Ίκκος επισήμανε 3 σημαντικά στοιχεία της ελληνικής αγοράς ξενοδοχείων:

-Διεθνώς γνωστοί προορισμοί με διεθνή αεροδρόμια (Κρήτη, Ρόδο και Μύκονος) είχαν καλές επιδόσεις εν μέσω κρίσης.

-Οι προορισμοί που απευθύνονταν στην αγορά εσωτερικού τουρισμού, όπως η Πελοπόννησος ή μικρότερα νησιά των Κυκλάδων, επηρεάστηκαν βαθύτατα από την ύφεση, με τις δαπάνες διακοπών να μειώνονται από 3,8 δισ. ευρώ προ κρίσης σε 1,3 δισ. ευρώ σήμερα.

-Η Αθήνα υπέστη πλήγμα από τις κοινωνικές αναταραχές των ετών 2009-2013, όμως έκτοτε έχει ανακάμψει σημαντικά, κυρίως στο κομμάτι city break. Η μεγάλη πρόκληση παραμένει η αναγκαινότητα να επιστρέψει στον χάρτη των συνεδρίων, των επαγγελματικών συναντήσεων και των επαγγελματικών εκθέσεων. 

"Αυτή τη στιγμή γίνεται αναδιάρθρωση υπέρ των μεγαλυτερων εταιριών, είπε, ενώ οι καλύτερα οργανωμένες επιχειρήσεις σε διεθνείς προορισμούς και στην Αθήνα έχουν καλές επιδόσεις. Για τις υπόλοιπες η εικόνα είναι μεικτή", τόνισε. Ο τομέας πολυτελείας και ο midscale παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ανάκαμψη.

Η αναδιάρθρωση της αγοράς είχε επίσης να αντιμετωπίσει την αύξηση του αριθμού τουριστών χαμηλών εισοδημάτων από τα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη, όπως είπε ο κ. Ίκκος.

Την έλλειψη απευθείας πτήσεων και την αδύναμη τοποθέτηση της χώρας στον χάρτη προσφοράς νέων μορφών τουρισμού, όπως ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, επισήμανε ο διευθυντής επιχειρήσεων της εταιρίας συμβούλων HVS στην Ελλάδα, Θέμης Τράκας, ως πλήγματα για τον ελληνικό τουρισμό.

Επιπλέον, η πολιτική και οικονομική αστάθεια, οι απεργίες και η κακή δημοσιότητα έχουν συντελέσει, ανά περιόδους, στην ακύρωση ή αναστολή ταξιδίων στην Ελλάδα αλλά και στην κράτηση μέσω προσφοράς. Αυτό συνέβαινε κυρίως το πρώτο 5μηνο του έτους, επισήμανε ο κ. Ίκκος. Όμως, όσον αφορά τους ξενοδόχους, οι δαπάνες ανά διανυκτέρευση παρέμειναν σταθερές την περίοδο αυτή.

Σύμφωνα με την έκθεση Οκτωβρίου της HVS για την Ελλάδα, οι πρώτες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι το 2016 θα κλείσει με 25 εκατ. ξένες τουριστικές αφίξεις στη χώρα, εκτός κρουαζιέρας, και με 15 δισ. ευρώ τουριστικών εισπράξεων. 

Η έλλειψη κατάλληλων υποδομών αποτελεί εμπόδιο αναπτυξης, όμως το Δεκέμβριο του 2015, όπως είπε ο κ. Τράκας, η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε την ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων τα οποία αναμένεται να αυξήσουν τον αριθμό των επιβατών σε 52 εκατ. μέχρι το τέλος της συμφωνίας αξιοποίησης, δηλαδή μετά από 40 χρόνια.

Η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων θα ωφελήσει τον ελληνικό τουρισμό για 2 λόγους: θα προσφέρει καλύτερη διαχείριση και συντήρηση των στα αεροδρόμια και, στην περίπτωση των νησιών, το αεροδρόμιο είναι ένα από τα λίγα οικονομικά κέντρα με συμφέροντα που συμβαδίζουν με όλους τους κλάδους που μετέχουν στην αλυσίδα προστιθέμενης αξίας του τουρισμού, επισήμανε ο κ. Ίκκος.

Παραμένει ο κίνδυνος των οικονομικών εξελίξεων για τη χώρα

Ωστόσο, επισημαίνει, ο κίνδυνος το ΔΝΤ και οι ευρωπαικοί θεσμοί να μην συμφωνήσουν στο επόμενο βήμα, μεταθέτοντας το ζήτημα του χρέους για περισσότερα χρόνια, παραμένει. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να καθυστερήσει να φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές σχετικά με το πώς θα επιλυθεί η κατάσταση.

Μετά την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, η τραπεζική χρηματοδότηση είναι ξανά διαθέσιμη, παρότι η πρόθεση για επενδύσεις έχει περιοριστεί από τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και τις πολιτικές που δεν ευνοούν τις επιχειρήσεις, κυρίως στη μορφή εκτενούς φορολόγησης.

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Ίκκο, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να βοηθήσει τον τουρισμό, με τις εξής ενέργειες:

-να χαμηλώσει τη φορολογία

-να προωθήσει καλύτερα τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, ιδιαίτερα εκτός σεζόν

-να συντονίσει την κεντρική κυβέρνηση, τις περιφέρειες και τα προγράμματα επιχειρηματικού μάρκετινγκ

-να αναγκάσει τους παρόχους υπηρεσιών φιλοξενίας της οικονομίας διαμοιρασμού, να έχουν ίσους όρους ανταγωνισμού όσον αφορά τη φορολογία

-να ανοιχτεί περισσότερο στις αγορές της Ασίας, της Αμερικής και του Καναδά, από τις οποίες δεν προσφέρονται απευθείας συνδέσεις εκτός σεζόν.

Στις αχτίδες ελπίδας της ελληνικής βιομηχανίας ξενοδοχείων περιλαμβάνονται οι ακόλουθες επενδυτικές κινήσεις :

-To Astir Palace Resort στην Αθήνα πωλήθηκε στην Apollo Investment HoldCo έναντι 393,1 εκατ. ευρώ

-Το Athens Hilton πωλήθηκε στην ελληνική Home Holdings SA και την ολλανδική D-Marine Investments Holding BV, έναντι 142 εκατ. ευρώ, πιθανόν με συμφωνία διαχείρισης με την Mandarin Oriental Hotel Group.

-Η  Marriott International επιστρέφει στην Αθήνα το 2018 με το Athens Marriott, 366 δωματίων, πρώην Metropolitan, και μετά από ανακαίνιση 15 εκατ. δολαρίων. 

-Το 273 δωματίων Wyndham Grand Athens, πρώην Athens Imperial το οποίο έκλεισε το 2012, άνοιξε την 1η Δεκεμβρίου

-Η αραβικών συμφερόντων Somewhere Group αγόρασε το Eden Beach Resort, με 250 δωμάτια. 

διαβάστε ακόμα

Ν.Χαρδαλιάς | Τουρισμός πολυτελείας: Συνεργασία της Αθήνας- Αττικής με το Ντουμπάι
Εορταστικό χωριό το Πεδίο του Άρεως από τα ερχόμενα Χριστούγεννα
Ευρωπαϊκός τουρισμός 2024 | Ποια σύννεφα σκιάζουν την ανάκαμψη - ETC: +14,3% οι ταξιδιωτικές δαπάνες
Φεστιβάλ Comic Con στη Θεσσαλονίκη
12ος Ποδηλατικός Γύρος Πεδιάδας
21η Ιππική Συνάντηση Μεσσαράς στο Ηράκλειο Κρήτης
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τραμπολίνο στην Αμαλιάδα
Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) | Η Ελλάδα υποδέχεται πανέτοιμη τους τουρίστες
Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023