Ευρωπαϊκός τουρισμός 2016: Αλλαγές σε προορισμούς & τύπο διακοπών - κριτήριο η ασφάλεια και το 2017

18-11-16 | ΤΑΣΕΙΣ

Σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με την περυσινή χρονιά παρατηρείται στις προτιμήσεις διακοπών των Ευρωπαίων το 2016, οι οποίοι, ανήσυχοι εξαιτίας των πρόσφατων τρομοκρατικών χτυπημάτων, οδήγησαν σε στασιμότητα τις διακοπές στο πρότυπο ήλιος – θάλασσα κάνοντας περισσότερα ταξίδια city break. Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση εισερχόμενου τουρισμού σε Μεσογειακούς προορισμούς, με την Ελλάδα ωστόσο να επωφελείται σε μικρό βαθμό από τη συγκυρία. Επιπλέον, λιγότεροι Ασιάτες επισκέφθηκαν την Ευρώπη το 2016, όμως οι προοπτικές εισερχόμενου τουρισμού για το 2017 στην Ευρώπη είναι αισιόδοξες.

Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα από το 24ο Φόρουμ World Travel Monitor που πραγματοποιήθηκε στην Πίζα της Ιταλίας στις 3 & 4 Νοεμβρίου και παρουσιάζει η κορυφαία τουριστική έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου.

Σύμφωνα με το World Travel Monitor, τα ταξίδια των Ευρωπαίων στο εξωτερικό είχαν αύξηση 2,5% κατά το πρώτο 8μηνο του 2016. Τα διεθνή ταξίδια σε προορισμούς εντός Ευρώπης είχαν αύξηση 3% και τα ταξίδια προς την Ασία αυξήθηκαν μόνο κατά 2%, ενώ μειωμένα κατά 1% ήταν τα ταξίδια προς Αμερική.

Κορυφαίες επιδόσεις σε σχέση με το ρυθμό ανάπτυξης εξερχόμενου τουρισμού είχαν η Πολωνία και η Ιρλανία (από +7% η καθεμία), το Ην. Βασίλειο, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Δανία (από +6% καθεμία), ενώ η Γερμανία είχε ανάπτυξη 4%.

Ο αριθμός των ταξιδίων αναψυχής των Ευρωπαίων αυξήθηκε μετριοπαθώς κατά 2%, όμως υπήρξε αύξηση 10% στον αριθμό ταξιδίων με σκοπό την επίσκεψη σε οικογένεια και φίλους καθώς και σε άλλα είδη ταξιδίων στο εξωτερικό. Αυτό δείχνει ότι ένας σημαντικός αριθμός ατόμων προτίμησε την ασφάλεια των ιδιωτικών σπιτιών έναντι των καταλυμάτων φέτος, δήλωσε ο CEO της IPK International, Paco Buerbaum.

Στάσιμες οι διακοπές παραλίας

Αλλαγές παρατηρήθηκαν και στο είδος διακοπών που προτίμησαν οι Ευρωπαίοι από τον Ιανουάριο έως τον Αυγουστο του 2016. Ο αριθμός των διακοπών σε προορισμούς με ήλιος και θάλασσα παρέμεινε στάσιμος – αποδίδεται στους φόβους για τρομοκρατία - ενώ οι διακοπές περιηγήσεων μειώθηκαν κατά 5%. Αντίθετα, τα city break αυξήθηκαν κατά 15%. Η συνολική μέση δαπάνη ανά ταξίδι παρέμεινε στάσιμη στα 910 ευρώ.

Η συγκυρία οδήγησε μεσογειακές χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία να υποδεχθούν πολλούς περισσότερους τουρίστες από πέρυσι, ενώ η Βρετανία είχε αύξηση εισερχόμενου τουρισμού άνω του 8%, κυρίως λόγω της αδύναμης λίρας. Ωστόσο μεγάλοι προορισμοί όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Γερμανία είχε μικρή ανάπτυξη εισερχόμενου τουρισμού, από 1 έως 3%.

Μεγάλοι ηττημένοι ήταν οι χώρες που είχαν τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως η Τουρκία, η Γαλλία και το Βέλγιο. Επιπλέον, τα ταξίδια από την Ασία μειώθηκαν κατά 1%.

Σύμφωνα με στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, επιβεβαιώνουν την εικόνα στην Ευρώπη, με αύξηση εισερχόμενου τουρισμού κατά 1,6% την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2016, έναντι αντίστοιχης αύξηση 4,6% για το σύνολο του 2015.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν πολύ καλές επιδόσεις στις εξής περιοχές: + 6,4% στη Β. Ευρώπη, +5,3% στη κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Διψήφια ανάπτυξη είχαν η Ουγγαρία και η Ιρλανδία. Αντίθετα, η δυτική Ευρώπη είχε μείωση εισερχόμενου τουρισμού κατά 1,3% και η νότια Μεσόγειος αύξηση 0,4%. Η ισχυρή ανάπτυξη σε μεγάλους προορισμούς όπως η  Ισπανία και η Πορτογαλία αντισταθμίστηκε από τις απώλειες σε Γαλλία, Βέλγιο και Τουρκία.

Θετικές προοπτικές για το 2017

Όσον αφορά τις προοπτικές για το 2017, οι ειδικοί της IPK περιμένουν ότι οι τάσεις της εφετινής χρονιάς θα παραμείνουν σε γενικές γραμμές και το ερχόμενο έτος, με τους ταξιδιώτες να μη ματαιώνουν τις διακοπές τους, αλλά να αλλάζουν τον τύπο διακοπών και τον προορισμό, με κριτήριο την ασφάλεια.

Η IPK κάνει εκτίμηση για 4% αύξηση στα εξερχόμενα ταξίδια από την Ευρώπη, βάσει του Ευρωπαϊκού Δείκτη Ταξιδιωτική Εμπιστοσύνης ο οποίος καταγράφει τις προθέσεις διακοπών για την ερχόμενη χρονιά. Ο δείκτης είναι υψηλότερος στην Ιρλανδία (+8%), τη Δανία και το Ην. Βασίλειο (από +7%), ενώ πάνω από το μέσο όρο είναι και ο δείκτης στη Φινλανδία, το Βέλγιο, την Ελβετία και τη Γαλλία. Αντίθετα, η Γερμανία αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη 2%, στα ίδια επίπεδα με τη Ρωσία.

διαβάστε ακόμα

Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη