Χαμηλότερα στο δείκτη ασφάλειας η Ελλάδα το 2016

26-10-16 | ΤΑΣΕΙΣ

Tην 82η θέση στον κόσμο (με σκορ 2.044, από σύνολο 163 χωρών) και την 34η θέση (από σύνολο 36 χωρών) στην Ευρώπη καταλαμβάνει η χώρα μας στις 2 διεθνείς κατατάξεις με τους ασφαλέστερους προορισμούς για το 2016, που διαμορφώθηκαν βάσει του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης 2016 (GLOBAL PEACE INDEX), προϊόν έρευνας του Ινστιτούτου για τα Οικονομικά και την Ειρήνη.

Η Ελλάδα υποχώρησε 4 θέσεις φέτος, στην 82η θέση ενώ πέρυσι είχε βρεθεί 22 θέσεις υψηλότερα στην κατάταξη. Η χώρα μας παρουσιάζει επιπλέον αξιοσημείωτη υποχώρηση ως προς το επιμέρους κομμάτι της Κλίμακας Πολιτικής Τρομοκρατίας, μαζί με την Αργεντινή, τη Ν. Κορέα, την Ουκρανία και την Υεμένη. 

Στην κατάταξη Περιορισμού της Βίας για το έτος 2014, ανάλογα με το ποσοστό επί του ΑΕΠ που είχε τα κόστος της, η χώρα μας κατέχει τη θέση 108 σε παγκόσμιο επίπεδο χωρών. Το συνολικό κόστος της συγκράτησης βίας στη χώρα μας ανήλθε σε 13,848 δισ. ευρώ ή σε 6% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά τον τομέα εσωτερικών και διεθνών διαμαχών, η Ελλάδα συγκεντρώνει σκορ 1.685, με την καλύτερη επίδοση να αποτελεί το σκορ 1 και τη χειρότερο το σκορ 3.827.

Τα σκορ της χώρας μας είναι 2.333 στην κατηγορία Κοινωνικής Ασφάλειας, και 2.083 στην κατηγορία στρατιωτικοποίησης.

Νέα Ζηλανδία, Ισλανδία και Πορτογαλία οι ασφαλείς χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης

Βάσει του δείκτη, η Travel Leaders Group, σε πρόσφατη έρευνά της, ζήτησε από τα τουριστικά πρακτορεία που ειδικεύονται στις διακοπές πολυτελείας να αναδείξουν τα επίπεδα ζήτησης από τους πελάτες τους που αφορούν τις 10 πιο ασφαλείς χώρες που ανέδειξε ο δείκτης.

Από τα αποτελέσματα προέκυψαν τα εξής:

0,53% λιγότερη ασφάλεια στον κόσμο το 2016

Πάντως, ο δείκτης έδειξε ότι ο κόσμος έγινε ελαφρώς λιγότερο ασφαλής το 2016, με το μέσο όρο βαθμολογίας ανά χώρα να υποχωρεί κατά 0,53% σε σχέση με πέρυσι.

Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά έτος που ο μέσος όρος βαθμολογίας του δείκτη υποχωρεί, με το μέσο επίπεδο ειρήνης να βρίσκεται επί του παρόντος πολύ κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα της ιστορίας του, που καταγράφηκαν το 2012.

81 χώρες βελτίωσαν τα επίπεδα ειρήνης, ενώ 79 βρέθηκαν σε χειρότερη θέση το 2016. Ο μέσος όρος υποχώρησης ήταν μεγαλύτερος από το μέσο όρο βελτίωσης των συνθηκών ειρήνης, οδηγώντας σε μείωση του συνολικού σκορ των χωρών όλου του κόσμου.

Η μεγαλύτερη βελτίωση καταγράφηκε στη χρηματοδότηση διατήρησης ειρήνης από τα Ηνωμένα Έθνη και στους δείκτες ασφάλειας και αστυνόμευσης, ενώ η μεγαλύτερη υποχώρηση εντοπίζεται στον αντίκτυπο της τρομοκρατίας και την πολιτική αστάθεια. Η δέσμευση των Ην. Εθνών στη χρηματοδότηση για τη διατήρηση της ασφάλειας έφτασε επίπεδα ρεκόρ το 2016. O αντίκτυπος της τρομοκρατίας χειροτέρεψε σε 77 χώρες και βελτιώθηκε μόνο σε 48, ενώ μόνο 37 χώρες από τις 163 δεν είχαν αντίκτυπο από την τρομοκρατία. Το χειρότερο σκορ καταγράφεται στη Μ. Ανατολή και Β. Αφρική.

Η Ευρώπη ήταν και φέτος η πιο ασφαλής περιοχή στον κόσμο. Αντιπροσωπεύει πια έξι από τις 7 περιοχές στην παγκόσμια κατάταξη. Οι χώρες με την υψηλότερη βαθμολογία στον κόσμο παραμένουν οι ίδιες με πέρυσι (Ισλανδία, Δανία, Αυστρία). 

Η μεγαλύτερη βελτίωση καταγράφεται στην Πορτογαλία. Η Κύρος διατήρησε και φέτος την 71η θέση της στον δείκτη. 

διαβάστε ακόμα

Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά