Απλησίαστες οι τιμές του ελαιόλαδου και στην Ιταλία

06-12-23 | ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Το τρέχον παραγωγικό έτος αποτελεί μια χρονιά με πολλές προκλήσεις για τους παραγωγούς ελαιολάδου στην Ιταλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ιταλική αγορά, από την έναρξη της συγκομιδής ελαιοκαρπών φάνηκε ότι η παραγωγή ελαιολάδου φέτος θα είναι σημαντικά μειωμένη, από 30 έως και 70%, ενώ οι τιμές σχεδόν θα διπλασιαστούν, συγκριτικά με πέρυσι.

Η κατάσταση αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή καθώς και στις ασθένειες που έχουν προσβάλει κάποιους από τους ιταλικούς ελαιώνες. Εξαιτίας των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας της προηγούμενης περιόδου που ευνοούν τους μύκητες και τα βακτήρια, οι παραγωγοί φοβούνται ότι, η ποιότητα του ελαιολάδου δεν θα είναι εγγυημένη, δεδομένου ότι η ιταλική παραγωγή είναι, ως επί τω πλείστων, βιολογική, και άρα δεν θα μπορέσουν να αμυνθούν με τη χρήση φυτοφαρμάκων. Ορισμένοι παραγωγοί κατέγραψαν ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι, λόγω της πρώιμης ανθοφορίας, οι άρρωστες ελιές έπεσαν και δεν επηρέασαν τη συγκομιδή.

Λόγω της χαμηλής παραγωγής, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών του κλάδου, η αξία του ελαιολάδου θα εκτιναχθεί, με την τιμή του λίτρου να φτάνει μεταξύ 16 και 18 ευρώ, δηλαδή αυξημένη κατά τουλάχιστον 60%, τοποθετώντας το ελαιόλαδο ανάμεσα στα προϊόντα που θα σημειώσουν τη μεγαλύτερη αύξηση τιμής στο καλάθι αγορών του ιταλικού νοικοκυριού. Ως εκ των ανωτέρω εκτιμάται ότι, φέτος, οι ανάγκες εισαγωγών στην ιταλική αγορά θα είναι αυξημένες.

Παρά τις δυσκολίες που βιώνει, το τρέχον έτος, και η ελληνική κοινότητα ελαιοπαραγωγών, η Ελλάδα διαφαίνεται να αντισταθμίζει την τάση με συγκριτικά καλή συγκομιδή και να βρίσκεται σε σχετικά καλύτερη θέση από άλλες μεσογειακές χώρες. Συναφώς, και υπό προϋποθέσεις δημιουργούνται προοπτικές αξιοποίησης ενός αυξημένου ελληνικού μεριδίου στη διεθνή αγορά.

Η Ελλάδα τοποθετείται σταθερά μεταξύ των μεγαλύτερων ελαιοπαραγωγών και παρέχει περίπου το 10% της παγκόσμιας προσφοράς. Ωστόσο, στην διεθνή αγορά του επώνυμου ελαιολάδου η χώρα μας διεκδικεί μόνο το 2-3%, με μεγάλο ποσοστό της ετήσιας παραγωγής να εξάγεται χύδην. Ειδικοί του κλάδου εκτιμούν ότι οι εξαγωγές επώνυμου ελληνικού λαδιού θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 20% τα επόμενα 2-3 χρόνια.

 

διαβάστε ακόμα

A.Φιορεντίνος | Ελλάδα πιο φιλική στους τουρίστες με επενδύσεις 380 εκατ. ευρώ σε υποδομές
Προβολή της Πάρου, της Σύρου και της Κιμώλου στην Ολλανδία
Εκδήλωση | «Το μέλλον και το παρόν της κρουαζιέρας στον Άγιο Νικόλαο»
2ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Ελληνικού “Έλλη Αλεξίου” | Γέφυρα αλληλεγγύης με τη Σίκινο την 28η Οκτωβρίου
SEAJETS | Aπό το Μαντούδι στις Σποράδες και τον Βόλο και τον Οκτώβριο
Τα ανεξάρτητα ξενοδοχεία της Ευρώπης είχαν το καλοκαίρι αύξηση κρατήσεων και πρόσθετων εσόδων
WTTC: Έλλειψη 43 εκατ. εργαζομένων στον Τουρισμό έως το 2035
Ο «Φάρος» ρίχνει... φως στον πρώτο εθνικό super-computer
British Airways | 850.000 θέσεις προς Ελλάδα το 2025, ενισχύοντας τη χειμερινή περίοδο
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση IFTM Top Resa στο Παρίσι