Σημαντική αύξηση των εξαγωγών μας στο Ισραήλ εν μέσω πανδημίας

25-10-20 | ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Το διάστημα Ιανουάριου-Αυγούστου οι εξαγωγές από την Ελλάδα προς το Ισραήλ ανήλθαν σε 236,2 εκατ. δολ. αυξημένες κατά 13,12% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Αυτό επιβεβαιώνει την τάση που καταγράφηκε ήδη από το πρώτο 3μηνο του 2020, κατά το οποίο είχε καταγραφεί αύξηση των ελληνικών εισαγωγών στο Ισραήλ ύψους 26% σε σχέση με το 2019.

Καθώς το ίδιο διάστημα οι εξαγωγές της ΕΕ προς το Ισραήλ κατέγραψαν πτώση 6.37%, ενώ στις ελληνικές εξαγωγές, για το διάστημα αυτό, δεν καταγράφονται υψηλά ποσοστά στον κωδικό τσιμέντων τύπου Portland, λόγω της προηγηθείσας από το τέλος του 2019 επιβολής δασμού αντιντάμπιγκ, προκύπτει ότι σημαντικοί ελληνικοί κλάδοι, κυρίως διατροφής, εισήλθαν στην ισραηλινή αγορά με αξιώσεις. Σημειώνεται παράλληλα ότι τα καταναλωτικά αγαθά κατέγραψαν πτώση 6,7%.

Εξάλλου, το 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου το Ισραήλ κατέγραψε πτώση εισαγωγών ενεργειακών προϊόντων κατά 65%, καθώς πλέον το κοίτασμα Λεβιάθαν εισφέρει στην εσωτερική αγορά ολοένα και περισσότερο στις ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Αντιστοίχως αυξήθηκαν κατά 67% οι εξαγωγές ενεργειακών προϊόντων, καθώς ήδη το Ισραήλ προωθεί φυσικό αέριο από τον Ιανουάριο 2020 προς Αίγυπτο και Ιορδανία από το εν λόγω κοίτασμα. Παράλληλα μειώθηκαν κατά 17% τα προϊόντα που εισάγονται για επενδυτικούς σκοπούς, παρά το γεγονός ότι οι εισροές κεφαλαίων, ειδικώς για νεοφυείς επιχειρήσεις κατέγραψαν το α΄εξάμηνο αύξηση εισροών κατά 108%.  Ενδεικτικό των επιπτώσεων που επέφερε η πανδημία στο εξωτερικό εμπόριο του Ισραήλ, είναι η πτώση κατά 123% των εξαγωγών ακατέργαστων διαμαντιών και κατά 6,8% των κατεργασμένων. 

 

 

 

διαβάστε ακόμα

Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά