Σε εγρήγορση βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές της Ισπανίας και της Τουρκίας για τη διασφάλιση της επάρκειας νερού από τους υδάτινους πόρους τους.
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στην Μαδρίτη, στην έδρα της Αντιπροσωπείας της Ευρ. Επιτροπής, παρουσίαση σχετικά με την ασφάλεια εφοδιασμού του νερού, ως πόρου ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας.
Η ημερίδα ξεκίνησε με εναρκτήρια ομιλία της επικεφαλής της Μονάδας Βιώσιμης Διαχείρισης Γλυκών Υδάτων της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρ. Επιτροπής κας Olazabal, περί της σπουδαιότητας των υδάτων για την περιβαλλοντική ανάπτυξη με ανάλυση των μηχανισμών στήριξης για την ορθή διαχείριση του υδάτινων πόρων, καθώς και του Πολωνού καθηγητή Υδρολογίας και Κλιματολογίας κ. Kundzewicz σχετικά με την ασφάλεια των υδάτινων πόρων και τους συναφείς γεωπολιτικούς κινδύνους.
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των κεντρικών, θεσμικών ομιλητών, κας Jaczewska, Διευθύντριας του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του πολωνικού ΥΠΕΞ και κας Puig Infante, Υποδιευθύντριας της Γενικής Διεύθυνσης Υδάτων του ισπανικού Υπουργείου Οικολογικής Μετάβασης και Δημογραφικής Πρόκλησης, οι οποίες παρουσίασαν σειρά γεωπολιτικών και κλιματικών προκλήσεων που αλληλοεπιδρούν και επιδεινώνουν συνθήκες λειψυδρίας, απειλώντας τη διαθεσιμότητα και την ποιότητα των υδάτινων πόρων, αναλύοντας την κατάσταση σε Ισπανία και Πολωνία αντίστοιχα.
Επισημάνθηκαν επίσης οι προτεραιότητες των δύο χωρών αναφορικά με την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτων. Η κα Jaczewska ενημέρωσε ότι η Ε.Ε., παρά τις έντονες περιβαλλοντικές και γεωπολιτικές αντιξοότητες, έχει μειώσει τις εκπομπές ρύπων στους υδάτινους πόρους και λαμβάνει θέση υπέρ της έμπρακτης ασφάλειας των κατάλληλων υποδομών προς άμεσα προσβάσιμο νερό. Η κα Puig ανέπτυξε τη σημασία της βιώσιμης πρόσβασης σε πόσιμο νερό, αναλύοντας εν συντομία τον προγραμματισμό της ισπανικής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση φαινομένων ξηρασίας. Διαβεβαίωσε δε ότι ο ρόλος των τοπικών Αρχών και των Δήμων είναι εξίσου σημαντικός με εκείνον της κεντρικής Διοίκησης σχετικά με συγκεκριμένες αποφάσεις για το ζήτημα της διαχείρισης του νερού σε περιφερειακό επίπεδο.
Όπως υποστηρίχθηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας, βασικό εργαλείο για την βελτιστοποίηση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων είναι η χρήση ψηφιακών μέσων διαχείρισης αυτών από τα κράτη μέλη, τα οποία επιτρέπουν την άμεση αξιοποίηση των δεδομένων, καθώς επίσης δορυφορικών εικόνων, αλλά και αισθητήρων στο δίκτυο του νερού. Η βελτίωση των συστημάτων παρακολούθησης και διαχείρισης του νερού προωθείται μέσω της συγχρηματοδότησης από τα κράτη μέλη αλλά και από ιδιωτικούς φορείς.
Εξάλλου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας ενέκρινε δάνειο ύψους 819 εκατ. δολ. στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου εκσυγχρονισμού άρδευσης της Τουρκίας.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Τράπεζα, αναφέρεται ότι «η Τουρκία καλείται να αντιμετωπίσει τη λειψυδρία, η οποία απειλεί τις παραγωγικές περιοχές. Το 85% των υδάτινων πόρων χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του πρωτογενούς τομέα. Τα συστήματα άρδευσης είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικά και στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιούν υποδομές, που βασίζονται σε ανοικτά σε ανοικτά κανάλια, ευάλωτα σε απώλειες νερού από διαρροές. Εκτιμάται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί τα προσεχή έτη».
Περαιτέρω η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει ότι τουλάχιστον 50 χιλιάδες γεωργικές επιχειρήσεις στις περιοχές Κεντρικής Ανατολίας και Αττάλειας, όπου οι κλιματικές συνθήκες, όπως οι ακραίες θερμοκρασίες, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες, έχουν επιδεινωθεί, θα επωφεληθούν από το Δεύτερο Έργο Εκσυγχρονισμού Άρδευσης και Αποδοτικότητας Υδάτινων Πόρων Τουρκίας, που εγκρίθηκε σ από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Τράπεζας, και ότι θα διευκολυνθεί επίσης ο εκσυγχρονισμός των αρδευτικών συστημάτων σε μια έκταση 72 χιλιάδων εκταρίων, στοχεύοντας σε έναν πληθυσμό άνω των 550.000 κατοίκων.
Ο Διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Τουρκία, Humberto Lopez, δήλωσε ότι «η Τουρκία είναι ο ένατος μεγαλύτερος παραγωγός γεωργικών προϊόντων στον κόσμο και ότι ο γεωργικός τομέας αντιπροσωπεύει το 6% της οικονομίας της χώρας και το 20% της απασχόλησης».
Επισημαίνοντας τη σημασία της αποδοτικής χρήσης του νερού για την προστασία του τομέα και την αύξηση της απασχόλησης στη γεωργία, ο Lopez σημείωσε ότι «οι επιπτώσεις του έργου περιλαμβάνουν τη μείωση των απωλειών νερού στα συστήματα μεταφοράς και άρδευσης εντός και εκτός γεωργικών εκμεταλλεύσεων, την αύξηση της παραγωγικότητας των καλλιεργειών και της διαθεσιμότητας των τροφίμων, καθώς και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας σε ακραία καιρικά φαινόμενα».
O Τούρκος Υπουργός Οικονομικών Mehmet Simsek, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αγαστή συνεργασία της Τουρκίας με τους διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς και δήλωσε: «Με την εμπιστοσύνη στην οικονομία της Τουρκίας και το πρόγραμμα μας, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για να εξασφαλίσουμε ευνοϊκή, μακροπρόθεσμη εξωτερική χρηματοδότηση για τα έργα μας με αναπτυξιακό προσανατολισμό». Ειδικότερα ως προς τη συνεργασία της Τουρκίας και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ανέφερε ότι η συνεργασία της χώρας στον τομέα της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης χρονολογείται εδώ και πολλά χρόνια και ότι έχουν επιτευχθεί παραγωγικά αποτελέσματα όλα αυτά τα χρόνια.
Συναφώς υπογράμμισε ότι «η επιτυχημένη συνεργασία μας με την Παγκόσμια Τράπεζα σε αυτόν τον τομέα θα συνεχιστεί δυναμικά την επόμενη περίοδο. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, δίνοντας σημασία στις δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές στον τομέα της άρδευσης, στοχεύουμε στην υποστήριξη της ασφάλειας του εφοδιασμού τροφίμων. Οι ισχυρές μας σχέσεις με διεθνείς οργανισμούς συνεχίζουν να αναπτύσσονται καθημερινά από το Υπουργείο Οικονομικών και το υλοποιούμενο πρόγραμμα υποστηρίζεται αποτελεσματικά».
(*) Οι πληροφορίες προέρχονται από τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη και στην Άγκυρα.