Ισπανία: Μεγαλύτερη απασχόληση από τον Μάρτιο λόγω του τουρισμού

09-04-24 | ΚΟΣΜΟΣ

Τον Μάρτιο ο αριθμός των εγγεγραμμένων απασχολούμενων στην Ισπανία πλησίασε τα 21 εκατ. άτομα, ανερχόμενος σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ισπανικού Υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η άνοδος αυτή της απασχόλησης οφείλεται κυρίως στην αύξηση της εποχικής εργασίας λόγω της περιόδου του Καθολικού Πάσχα που εορτάστηκε φέτος στις 31 Μαρτίου. Σύμφωνα με το Υπουργείο, περισσότερες από τις μισές εκ των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Μάρτιο επικεντρώθηκαν σε τομείς που σχετίζονται με τον τουρισμό και τη φιλοξενία, το εμπόριο, την αναψυχή και την υγεία.

Με βάση τα στοιχεία, ο Μάρτιος ήταν ο δεύτερος καλύτερος όσον αφορά τις επιδόσεις της απασχόλησης από το έτος 2002, με 193.585 νέους απασχολούμενους εγγεγραμμένους στο σύστημα, πλησιάζοντας περισσότερο από ποτέ το ιστορικά υψηλό επίπεδο των 21 εκατ. απασχολούμενων, με τον αριθμό αυτών να ανέρχεται συγκεκριμένα σε 20.901.967 άτομα. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία ασφαλίσεων του Υπουργείου, τα οποία μετρούν την γενικότερη τάση της απασχόλησης ανεξάρτητα από τις εποχιακές διακυμάνσεις, το σύστημα θα μπορούσε να είχε ξεπεράσει ακόμη και το φράγμα των 21 εκατ. ασφαλισμένων, καταγράφοντας 21.032.661 εργαζόμενους συνεισφέροντες στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης τον Μάρτιο 2024. Σημειωτέον εξάλλου ότι, μόνον ο Μάρτιος του 2023 υπήρξε ανώτερος του φετινού όσον αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καταγράφοντας περισσότερους από 200.000 νέους εγγεγραμμένους στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η άνοδος της απασχόλησης είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς δείχνει ότι η αγορά εργασίας έδειξε για άλλη μια φορά ανθεκτικότητα, παρά το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον, τους μέτριους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, την άνοδο του πληθωρισμού και τη μέτρια πορεία των επενδύσεων.

Επισημαίνεται εξάλλου ότι θετικά ήταν και τα στοιχεία των επίσημα εγγεγραμμένων ανέργων τον Μάρτιο τρέχοντος έτους, τα οποία δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας, με μείωση των εγγεγραμμένων ανέργων κατά 33.405 άτομα και τον συνολικό αριθμό των ανέργων να ανέρχεται σε 2.727.003 άτομα. Σημειωτέον πάντως ότι πέρσι τον Μάρτιο, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων είχε περικοπεί κατά 50.000 άτομα.

Οι δραστηριότητες που σχετίζονται περισσότερο με την τουριστική εκστρατεία της Μεγάλης Εβδομάδας των Καθολικών είναι εκείνες που συγκέντρωσαν περισσότερες από τις μισές νέες θέσεις εργασίας, με τον κλάδο φιλοξενίας να καταγράφει 81.151 νέους εγγεγραμμένους τον Μάρτιο, τον κλάδο εμπορίου 13.642, τον κλάδο ψυχαγωγίας 4.000 νέους εργαζόμενους και την υγεία (με έμφαση στις τουριστικές περιοχές) 10.000 νέους εγγεγραμμένους.

Τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τη διοίκηση και με εταιρείες παροχής υπηρεσιών δημιούργησαν περισσότερες από 10.000 νέες θέσεις εργασίας, ακολουθούμενα από τον κλάδο κατασκευών όπου εγγράφηκαν 6.877 νέοι συνεισφέροντες, καθώς και τη βιομηχανία, στην οποία προστέθηκαν ακόμη 4.585 νέους εργαζόμενοι τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, τον Μάρτιο τρέχοντος έτους συνεχίστηκε η ανοδική τάση της απασχόλησης σε τομείς που παράγουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, όπως οι επαγγελματικές και επιστημονικές-τεχνικές δραστηριότητες, στις οποίες δημιουργήθηκαν 6.121 θέσεις εργασίας.

Επίσης, ως θετικά εκτιμώνται τα στοιχεία της απασχόλησης τον Μάρτιο σε ό,τι αφορά κυρίως τις γυναίκες και τους αυτοαπασχολούμενους και, δευτερευόντως τους αλλοδαπούς, οι οποίοι διατήρησαν περίπου σταθερό το ρυθμό συμμετοχής τους μεταξύ των νέων προσλήψεων, καταγράφοντας 62.573 νέους συνεισφέροντες τον Μάρτιο και αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των νέων εγγεγραμμένων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

διαβάστε ακόμα

Αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών η επίσκεψη Κεφαλογιάννη στην Κεφαλονιά
ΕΟΤ και SKY express: Συνεργασία για την τουριστική προβολή της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές αγορές
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση Arabian Travel Market
Στρατηγική συνεργασία Ομίλου Sani/Ikos με το Πανεπιστήμιο Cornell
Τουρισμός: Η Ελλάδα τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός διακοπών για τους Ευρωπαίους το καλοκαίρι του 2024
Γερμανικά ταξιδιωτικά γραφεία: Αύξηση 4,5% στις πωλήσεις τον Απρίλιο
Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024 | ΟΙ δράσεις στο Μουσείο Ακρόπολης το Σαββατοκύριακο
Όμιλος Μήτση | Νέος προορισμός η Κέρκυρα, με την αγορά του Messonghi Beach Hotel και τη διαχείριση του Belvedere Hotel
Υπερ-τουρισμός | Sebastian Ebel: Η TUI παίρνει "πολύ, πολύ σοβαρά" τις διαδηλώσεις, αλλά δεν τις βλέπει ως απειλή
TUI Fly | Ένα αεροπλάνο πρεσβευτής της ιστορίας των 50 χρόνων της