Ισπανία: Επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 2,8% τον Φεβρουάριο

04-03-24 | ΚΟΣΜΟΣ

O δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ισπανία έκλεισε τον Φεβρουάριο με απότομη επιβράδυνση, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2023, στο 2,8% σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής.

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων έξι μηνών, ανακόπτοντας την ανοδική πορεία στην αρχή του έτους, όταν ο πληθωρισμός άγγιξε το 3,4%.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα φρέσκα τρόφιμα, μετριάστηκε επίσης από το 3,6% τον Ιανουάριο στο 3,4%, ενώ πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 2022, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), ο οποίος καθιστά δυνατή τη σύγκριση του πληθωρισμού μεταξύ των κ-μ της Ε.Ε. έχει επίσης μειωθεί κατά έξι δέκατα, σε σχέση με το ποσοστό που καταγράφηκε τον Ιανουάριο, στο 2,9%.

Σύμφωνα με Ισπανούς οικονομικούς αναλυτές, η εν λόγω επιβράδυνση του ρυθμού πληθωρισμού καταγράφεται συνεπεία της κατακόρυφης ανόδου των τιμών που είχε σημειωθεί τον Φεβρουάριο του 2023 (αύξηση 6%) λόγω του τότε πολύ υψηλού κόστους παραγωγής. Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο του προηγούμενου έτους οι τιμές στα τρόφιμα και στα μη αλκοολούχα ποτά είχαν αυξηθεί κατά 16,6% σε ετήσια βάση, το υψηλότερο ποσοστό από το 1994.

Σε κάθε περίπτωση, εν λόγω επιβράδυνση δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την πραγματικότητα, καθώς συναρτάται άμεσα και με τη μείωση του ΦΠΑ που απολαμβάνουν βασικά τρόφιμα (ζυμαρικά και έλαια) εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Επιπρόσθετοι σημαντικοί παράγοντες σε αυτή τη συγκράτηση του πληθωρισμού αποτέλεσαν η ευνοϊκή εξέλιξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, η μεγαλύτερη παραγωγή αιολικής ενέργειας, καθώς και η καλή απόδοση της υδροηλεκτρικής ενέργειας χάρη στις πρόσφατες βροχοπτώσεις.

Πάντως για τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί λόγω της επιστροφής του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια στο 21%, από το 10% που ίσχυε τον Φεβρουάριο.

διαβάστε ακόμα

Αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών η επίσκεψη Κεφαλογιάννη στην Κεφαλονιά
ΕΟΤ και SKY express: Συνεργασία για την τουριστική προβολή της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές αγορές
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση Arabian Travel Market
Στρατηγική συνεργασία Ομίλου Sani/Ikos με το Πανεπιστήμιο Cornell
Τουρισμός: Η Ελλάδα τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός διακοπών για τους Ευρωπαίους το καλοκαίρι του 2024
Γερμανικά ταξιδιωτικά γραφεία: Αύξηση 4,5% στις πωλήσεις τον Απρίλιο
Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024 | ΟΙ δράσεις στο Μουσείο Ακρόπολης το Σαββατοκύριακο
Όμιλος Μήτση | Νέος προορισμός η Κέρκυρα, με την αγορά του Messonghi Beach Hotel και τη διαχείριση του Belvedere Hotel
Υπερ-τουρισμός | Sebastian Ebel: Η TUI παίρνει "πολύ, πολύ σοβαρά" τις διαδηλώσεις, αλλά δεν τις βλέπει ως απειλή
TUI Fly | Ένα αεροπλάνο πρεσβευτής της ιστορίας των 50 χρόνων της