Τσεχία: Οι προοπτικές και οι κίνδυνοι για την οικονομία το 2024

12-02-24 | ΚΟΣΜΟΣ

Το Υπουργείου Οικονομικών της Τσεχίας δημοσίευσε τις πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας της χώρας για το 2024 οι οποίες είναι ελαφρώς δυσμενέστερες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης περί το 1,2%  αντί 1,9% που ήταν η πρόβλεψη τον περασμένο Νοέμβριο.

Στην αύξηση 1,2% θεωρείται ότι θα συμβάλλει η αναμενόμενη αύξηση της οικιακής κατανάλωσης, των ιδιωτικών επενδύσεων και των εξαγωγών.

Περαιτέρω, βελτιωμένες είναι οι προοπτικές για τον ετήσιο πληθωρισμό που εκτιμάται ότι θα παραμείνει κάτω του 3% το μεγαλύτερο διάστημα του παρόντος έτους (κατά μέσο όρο αναμένεται να κυμανθεί στο 3,1%).

Επίσης βελτιωμένο υπολογίζεται και το έλλειμμα των δημόσιων οικονομικών , δηλαδή στο -2,2% του ΑΕΠ φέτος έναντι -3,6% πέρυσι, κυρίως εξαιτίας των μέτρων εξυγίανσης/λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση από τις αρχές του έτους και μέσω των οποίων επιδιώκεται να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% που ορίζουν οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες.

Συναφώς σύμφωνα με την πρόβλεψη του Υπουργείου το χρέος του τομέα του δημόσιου τομέα θα αυξηθεί στο 45,6% του ΑΕΠ από 43,7% του ΑΕΠ πέρυσι.

'Οσον αφορά στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που διαμορφώθηκε με περιορισμένης κλίμακας έλλειμμα 0,2% του ΑΕΠ το 2023, λόγω της θετικής επίδρασης από τις αυξήσεις των εξαγωγών και των μειωμένων  εισαγωγών, θα μπορούσε το 2024 να φτάσει σε πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ εφόσον επιτευχθεί περαιτέρω βελτίωση του εξωτερικού εμπορίου.

Οι ανισορροπίες στην αγορά εργασίας που σχετίζονται με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού εξακολουθούν να υφίστανται στην Τσεχία και παρά την αδύναμη οικονομική δυναμική, το ποσοστό ανεργίας δεν αναμένεται να αυξηθεί ιδιαίτερα το 2024. Από το εκτιμώμενο 2,6% το 2023, πιθανόν να αυξηθεί στο 2,8% φέτος.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι εν λόγω μακροοικονομικές προβλέψεις υπόκεινται σε μια σειρά κινδύνων, όπως η πιθανότητα μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας της τσεχικής οικονομίας, σε ορισμένους νευραλγικούς τομείς (αυτοκινητοβιομηχανία) εξαιτίας επανεμφάνισης προβλημάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού (π.χ. στο πλαίσιο της κατάστασης στη Μέση Ανατολή).

Επίσης δεν μπορούν να αποκλειστούν πρόσθετες πληθωριστικές πιέσεις, λόγω εκ νέου ανόδου των τιμών των ενεργειακών αγαθών σε περίπτωση κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων. Η δυνατότητα αντικατάστασης του ελλείμματος σε προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αυξημένες εισαγωγές από άλλους προμηθευτές και εξοικονόμηση πόρων από την πλευρά της ζήτησης εξακολουθεί, ομοίως, να αποτελεί έναν υπολογίσιμο κίνδυνο για την εξαγωγή ασφαλών προβλέψεων

διαβάστε ακόμα

ΙΝΣΕΤΕ | Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές
Αμερικανικός τουρισμός: Ρεκόρ δαπανών για τις καλοκαιρινές διακοπές του 2024 – Υπερδιπλάσια αύξηση από το 2019
Στις 15 Ιουνίου ανοίγει το 91 Athens Riviera
Fam trip ΕΟΤ: Προώθηση της συμπεριληπτικής τουριστικής Ελλάδας στις ΗΠΑ
Υπερ- τουρισμός | "Φουντώνει" το κίνημα κατά του μαζικού τουρισμού στην Ισπανία - «Say Less, Do More»
Τουρισμός | jet2: Aναβλήθηκαν για το Σάββατο οι σημερινές πτήσεις προς Σκιάθο, λόγω κακοκαιρίας
Θέρμη: Ποιος πλειοδότησε στο διαγωνισμό μίσθωσης 30 στρεμμάτων για τουριστικές εγκαταστάσεις
Ξυλόκαστρο: Διαγωνισμός μίσθωσης δημοτικού χώρου για Λούνα Παρκ
Άνδρος: Παραχώρηση ακινήτου για δωρεάν πάρκινγκ στους παραθεριστές του Μπατσίου
Λιγότερα κονδύλια για το «Τουρισμός υγείας και ευεξίας με την αξιοποίηση ιαματικών πηγών»