Αλβανία: Ο αγροτουρισμός στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής

08-02-24 | ΚΟΣΜΟΣ

Η αλβανική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2027 την αύξηση της συμβολής του αγροτουριστικού τομέα τόσο στην οικονομία της χώρας συνολικά, όσο και των αγροτικών περιοχών.

Η στρατηγική που εκδόθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης με την ονομασία "Εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού στην Αλβανία" προβλέπει μια σειρά από στόχους.

Ειδικότερα, πρώτος στόχος αποτελεί η αύξηση του αριθμού των πιστοποιημένων αγροτουριστικών επιχειρήσεων μέσω ενός βελτιωμένου νομικού πλαισίου, δεδομένου ότι το ισχύον αποτελεί εμπόδιο στην περαιτέρω αύξηση των αγροτουριστικών επιχειρήσεων περιορίζοντας έτσι άμεσα τους στόχους που σχετίζονται με την ανάπτυξη του τομέα.

Δεύτερος στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας μέσω της καθιέρωσης ορισμένων ελάχιστων προδιαγραφών ειδικά ως προς την πιστοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Τουρισμού η έκδοση ενός οδηγού πληροφόρησης σχετικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές που θα ισχύουν στους τομείς της εστίασης και της φιλοξενίας, προκειμένου να παρασχεθεί άμεση υποστήριξη στις επιχειρήσεις, καθώς και ενημέρωση σύμφωνα για τα απαιτούμενα πρότυπα από τους διεθνείς φορείς στον τομέα του τουρισμού.

Τρίτος στόχος αποτελεί η χρήση του αγροτουρισμού ως καλής πρακτικής για τη διεύρυνση της πρόσβασης στην ψηφιοποίηση. Γενικότερα, ο τομέας του τουρισμού απαιτεί υψηλή ικανότητα αξιοποίησης των κοινωνικών δικτύων και των ψηφιακών εργαλείων, καθώς όλο και περισσότεροι χρήστες αναζητούν μια ολοκληρωμένη εμπειρία που μπορούν να μοιραστούν με άλλους.

Τέταρτος στόχος είναι η διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ επιχειρηματιών και άλλων φορέων στον τομέα της γεωργίας και της τουρισμού προκειμένου να επωφεληθούν όλοι από τις ελκυστικές εμπειρίες που μπορεί να προσφέρει ο γαστρονομικός τουρισμός. Ως εκ τούτου, κρίνεται αναγκαία η δημιουργία ενός μοντέλου συνεργασίας μεταξύ των αγροτικού και του παραδοσιακού τουρισμού μέσω της χρήσης των ψηφιακών μέσων.

Πέμπτος στόχος είναι η διατήρηση του ανθρώπινου κεφαλαίου στις μειονεκτικές περιοχές μέσω μέτρων, όπως η οικονομική υποστήριξη των γεωργών, η ένταξη των γυναικών και των νέων στην παραγωγή, η βιώσιμη ανάπτυξη και η ενίσχυση του ιδιαίτερου χαρακτήρα των Αλβανικών γεωργικών προϊόντων.

Τέλος, τονίζεται ότι το νομικό πλαίσιο για τον αγροτουρισμό άρχισε να διαμορφώνεται μόλις πριν από λίγα χρόνια, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Αλβανικού Υπουργείου Τουρισμού και Περιβάλλοντος ο αριθμός των πιστοποιημένων αγροτουριστικών δομών είναι μόλις 25 και άλλες 31 βρίσκονται σε διαδικασία πιστοποίησης.

 

διαβάστε ακόμα

Ωράριο σαν... κλειστό στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου | Έντονες διαμαρτυρίες
Καβάλα | Θεμέλιος λίθος για το πρώτο ιδιωτικό αεροδρόμιο στην Ελλάδα
Τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία κυκλοφορούν στους δρόμους της Πρωτεύουσας
Οι αεροπορικές συνδέσεις Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων - Ελλάδας
Δήμος Μινώα Πεδιάδας: Αίτημα προς το Υπ. Τουρισμού για την παραχώρηση του Τουριστικού Λιμένα Τσούτσουρα
ΕΟΤ: Ταξίδι εξοικείωσης από την Αυστραλία σε Αθήνα, Αμοργό και Σαντορίνη
Παρουσίαση ενδυμασιών της συλλογής «Δόρα Στράτου» στον ιστορικό τόπο της Πλάκας
Αυξημένες οι συμμετοχές από Ελλάδα και εξωτερικό στον 24ο Επετειακό Ευχίδειο άθλο
Αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών η επίσκεψη Κεφαλογιάννη στην Κεφαλονιά
ΕΟΤ και SKY express | Συνδιαφήμιση για τουριστική προβολή 12 μηνών στις ευρωπαϊκές αγορές