Ο τουρισμός και οι κατασκευές οδηγούν την ανάπτυξη της αλβανικής οικονομίας

07-02-24 | ΚΟΣΜΟΣ

Η αλβανική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται πάνω από το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας το 2023, ωστόσο η ανάπτυξη αφορούσε στην πραγματικότητα μόνο δύο τομείς, τις κατασκευές και τον τουρισμό.

Αναλύοντας τα δεδομένα των προηγούμενων ετών, το Υπουργείο Οικονομικών είχε εκτιμήσει αρχικά ότι το ΑΕΠ του 2023 θα αυξανόταν κατά 3,5% με κύριους συντελεστές τις κατασκευές με 0,7% μονάδες και τις υπηρεσίες με 2,6% μονάδες, ενώ η συμβολή των άλλων τομέων, της γεωργίας και της βιομηχανίας θα ήταν μηδενική.

Η συγκέντρωση της οικονομικής ανάπτυξης στους παραπάνω τομείς μειώνει, ωστόσο, τα οφέλη για το σύνολο του πληθυσμού και ιδιαίτερα τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Συγκεκριμένα, η ανάλυση των δεδομένων δείχνει ότι θα επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση των οικογενειών, οι οποίες συνδέονται με την γεωργία και τη βιομηχανία, τομέων που συμβάλλουν στο 60% της απασχόλησης στην χώρα.

Επισημαίνεται επιπρόσθετα, ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού τέσσερις φορές μεταξύ του Ιανουαρίου 2022 και του Απριλίου 2023, η ενίσχυση του εγχώριου νομίσματος (λεκ) και η πτώση της ζήτησης από το εξωτερικό έχουν δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στην αλβανική βιομηχανία, με συνέπεια χιλιάδες άνθρωποι να χάσουν τη δουλειά τους.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Αλβανικής Στατιστικής Υπηρεσίας οι κυριότεροι τομείς που επηρεάστηκαν αρνητικά ήταν η βιομηχανία μόδας (κυρίως φασόν) και η γεωργία. Συγκεκριμένα, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023, η παραγωγή στον γεωργικό τομέα μειώθηκε κατά 0,4%, πτώση μεγαλύτερη  και από εκείνη  κατά το τέταρτο τρίμηνο του 202, όταν η κακοκαιρία κατέστρεψε την παραγωγή.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Αλβανίας, ωστόσο, στο νέο μακροοικονομικό πλαίσιο προβλέπει για την περίοδο 2025-2027, ότι όλοι οι κύριοι τομείς θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται περισσότερο ή λιγότερο με την ίδια τάση του ιστορικού τους μέσου όρου. Συγκεκριμένα, η γεωργία αναμένεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο περίπου 2,4% ετησίως με μέση ετήσια συνεισφορά περίπου 0,4 ποσοστιαίες μονάδες, έστω και αν και ο εν λόγω τομέας έχει μείνει στάσιμος κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών.

Τέλος, ο κλάδος της βιομηχανίας αντίστοιχα αναμένεται να αναπτυχθεί ετησίως κατά μέσο όρο περίπου 4,7% και με μέση ετήσια συνεισφορά περίπου 0,5 ποσοστιαίες μονάδες. Ακόμη και αυτή η πρόβλεψη για τον κλάδο φαίνεται βέβαια αρκετά αισιόδοξη, καθώς οι μεγαλύτεροι φορείς του συγκεκριμένου κλάδου δεν αναμένουν βελτίωση ούτε και φέτος.

 

διαβάστε ακόμα

Amadeus: Οι ξενοδόχοι επενδύουν περισσότερο στην τεχνολογία και την εξατομίκευση υπηρεσιών
ΕΟΤ Σερβίας: Τα Χανιά στον πρώτο online σερβικό ταξιδιωτικό οδηγό
Ωράριο σαν... κλειστό στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου | Έντονες διαμαρτυρίες
Καβάλα | Θεμέλιος λίθος για το πρώτο ιδιωτικό αεροδρόμιο στην Ελλάδα
Τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία κυκλοφορούν στους δρόμους της Πρωτεύουσας
Οι αεροπορικές συνδέσεις Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων - Ελλάδας
Δήμος Μινώα Πεδιάδας: Αίτημα προς το Υπ. Τουρισμού για την παραχώρηση του Τουριστικού Λιμένα Τσούτσουρα
ΕΟΤ: Ταξίδι εξοικείωσης από την Αυστραλία σε Αθήνα, Αμοργό και Σαντορίνη
Παρουσίαση ενδυμασιών της συλλογής «Δόρα Στράτου» στον ιστορικό τόπο της Πλάκας
Αυξημένες οι συμμετοχές από Ελλάδα και εξωτερικό στον 24ο Επετειακό Ευχίδειο άθλο