Γαλλία: Τάση μείωσης του πληθωρισμού το 2024

19-01-24 | ΚΟΣΜΟΣ

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία για το 2023 άγγιξε το 4,9% κατά μέσο όρο, σημειώνοντας μικρή μείωση σε σχέση με το 2022 που βρισκόταν στο 5,2% σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής και Οικονομικών Σπουδών.

Αυτή η πτώση έρχεται στο τέλος ενός ταραχώδους έτους για τις τιμές. Συγκεκριμένα, κατά τις αρχές του έτους, οι τιμές σημείωσαν μία αύξηση γύρω στο 6%, ενώ κατά το μήνα Φεβρουάριο έφτασαν στο ανώτατο σημείο με αύξηση στο 6,3%. Η πτώση τους άρχισε να παρατηρείται από το Μάιο και μετά. Κατά το β΄ μισό του έτους, η μείωση των τιμών ήταν πιο γρήγορη απ’ ό,τι αναμενόταν. Μέσα σε εννέα μήνες, ο πληθωρισμός μειώθηκε από το 6,3% το Φεβρουάριο στο 3,7% το Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με διακεκριμένους Γάλλους οικονομολόγους, η καθοδική πορεία των τιμών εξηγείται κυρίως από την επιβράδυνση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που μέσα σε ένα χρόνο σημείωσαν μείωση από 23% σε 5%. Αντιθέτως, οι τιμές των τροφίμων παρουσίασαν –μέσα στο 2023- αύξηση της τάξεως του 12% σε σύγκριση με 7%, το 2022. Η άνοδος των τιμών αφορά, επίσης, τα κατασκευαστικά προϊόντα (+3,5%), ενώ οι υπηρεσίες διατηρούνται στα επίπεδα του 2022 με αύξηση 3%. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι ο υφέρπων πληθωρισμός, δηλαδή ο πληθωρισμός χωρίς τους τομείς της ενέργειας και των τροφίμων, ενισχύθηκε το 2023 αγγίζοντας το 5,1% σε σχέση με 3,9% το 2022.

Το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί κάτω από το 3% για το πρώτο εξάμηνο του 2024, ενώ για το 2024 θα κυμανθεί γύρω στο 2,6%.

Αντίστοιχα αισιόδοξες είναι και οι εκτιμήσεις του Ινστιτούτου το οποίο θεωρεί ότι αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτες και αρνητικές εξελίξεις στο γεωπολιτικό επίπεδο, η μείωση του πληθωρισμού θα διατηρηθεί και μάλιστα θα φτάσει στο 2,6% τον Ιούνιο, ενώ όσον αφορά τον υφέρποντα πληθωρισμό εκτιμάται ότι αυτός θα κυμανθεί περί το 2%.

διαβάστε ακόμα

ΕΟΤ Σερβίας: Τα Χανιά στον πρώτο online σερβικό ταξιδιωτικό οδηγό
Ωράριο σαν... κλειστό στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου | Έντονες διαμαρτυρίες
Καβάλα | Θεμέλιος λίθος για το πρώτο ιδιωτικό αεροδρόμιο στην Ελλάδα
Τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία κυκλοφορούν στους δρόμους της Πρωτεύουσας
Οι αεροπορικές συνδέσεις Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων - Ελλάδας
Δήμος Μινώα Πεδιάδας: Αίτημα προς το Υπ. Τουρισμού για την παραχώρηση του Τουριστικού Λιμένα Τσούτσουρα
ΕΟΤ: Ταξίδι εξοικείωσης από την Αυστραλία σε Αθήνα, Αμοργό και Σαντορίνη
Παρουσίαση ενδυμασιών της συλλογής «Δόρα Στράτου» στον ιστορικό τόπο της Πλάκας
Αυξημένες οι συμμετοχές από Ελλάδα και εξωτερικό στον 24ο Επετειακό Ευχίδειο άθλο
Αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών η επίσκεψη Κεφαλογιάννη στην Κεφαλονιά