Η υπεροχή των ρουμανικών κρασιών

14-01-24 | ΚΟΣΜΟΣ

Τα ρουμανικά κρασιά κέρδισαν το 2023 πάνω από 500 μετάλλια σε διεθνείς διαγωνισμούς, με περισσότερα από 300 να είναι χρυσά, διπλά χρυσά ή αδαμάντινα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Wines of Romania.

Να σημειωθεί ότι οι Ρουμάνοι οινοπαραγωγοί θα συμμετέχουν σε περισσότερους από 40 διαγωνισμούς σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική αλλά και την Ασία.

Μεταξύ των πιο πολυβραβευμένων τοπικών παραγωγών φέτος είναι οι Budureasca, Jidvei και Vintruvian Group, οι οποίοι κέρδισαν πάνω από 50 διεθνή μετάλλια ο καθένας, τα οινοποιεία Girboiu, Recas Wineries, Segarcea Crown Estate και Samburesti Estates έλαβαν το καθένα πάνω από 25 μετάλλια, ενώ άλλοι παραγωγοί όπως οι Viile Metamorfosis, Domeniul Bogdan, SERVE και Domeniile Averesti επίσης να λαμβάνουν σημαντικές διακρίσεις.

Σύμφωνα με την κα Marinela Ardelean, ιδρύτρια της πλατφόρμας Wines of Romania, κριτικό οίνου και κριτή σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς οίνου "Η εικόνα του ρουμανικού κρασιού οικοδομείται βήμα προς βήμα και οι διεθνείς διαγωνισμοί είναι ένας καλός τρόπος για να προσελκύσουμε την προσοχή των εμπειρογνωμόνων και των έμπειρων παραγόντων της αγοράς. Τα μετάλλια δεν είναι απλώς μια αναγνώριση της ποιότητας, αλλά και ένα σημαντικό εργαλείο που βοηθά στην εισαγωγή των κρασιών στις αγορές της χώρας όπου διεξάγεται ο διαγωνισμός, και στη συνέχεια γίνεται σημείο πώλησης στον τελικό καταναλωτή. Όσο περισσότεροι παραγωγοί από τη Ρουμανία συμμετέχουν σε όσο το δυνατόν περισσότερους διεθνείς διαγωνισμούς, τόσο πιο γρήγορα θα κερδίσουμε την αναγνώριση όλου του κόσμου ως οινοπαραγωγός χώρα. Επί του παρόντος, πρέπει να παραδεχτούμε ότι μόνο ένα μικρό μέρος των οινόφιλων γνωρίζει ότι η Ρουμανία είναι παραγωγός και μάλιστα κορυφαίος".

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ρουμανία είχε σημαντική παρουσία φέτος στο Mundus Vini, τον σημαντικότερο διαγωνισμό του είδους του στη Γερμανία, όπου τα ρουμανικά κρασιά απέσπασαν συνολικά 78 μετάλλια στις δύο συνεδρίες γευσιγνωσίας, συμπεριλαμβανομένων 56 χρυσών μεταλλίων και ενός μεγάλου χρυσού μεταλλίου για το Diamond Selection Feteasca Neagra Barrique του Domeniile Averesti.

Παράλληλα στον μεγαλύτερο διαγωνισμό κρασιού στη Βόρεια Αμερική, Selections Mondiales des Vins, που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά, η Ρουμανία κέρδισε 24 μετάλλια και δύο από τα κρασιά της συμπεριλήφθηκαν στα 50 καλύτερα κρασιά του διαγωνισμού (σε σύνολο άνω των 1.500), και τα δύο από τον όμιλο Vintruvian - Patima dupa Matei Feteasca Neagra- και Epiphanie Feteasca Neagra, το τελευταίο χαρακτηρίστηκε ως το καλύτερο ρουμανικό κρασί του διαγωνισμού.

Επιπλέον, στο International Wine Challenge Bucharest / Vinarium, τον σημαντικότερο διαγωνισμό του είδους του στη Ρουμανία, τα ρουμανικά κρασιά αντιπροσώπευαν το 59% των 1.311 δειγμάτων που συμμετείχαν και ο αριθμός των μεταλλίων που απέσπασαν ήταν 225, συμπεριλαμβανομένων 6 μεγάλων χρυσών μεταλλίων. Συνολικά, βραβεύτηκαν 419 κρασιά από 23 χώρες.

Ένας άλλος διαγωνισμός με αξιοσημείωτα αποτελέσματα ήταν ο Femmes et Vins du Mondean ετήσιος διαγωνισμός που διεξάγεται στο Μονακό, όπου η κριτική επιτροπή αποτελείται εξ ολοκλήρου από γυναίκες που ειδικεύονται στην οινολογία, την τεχνολογία, την οινογνωσία, την δημοσιογραφία οίνου ή το εξειδικευμένο εμπόριο, όπως συμβαίνει με τον διαγωνισμό Sakura στην Ιαπωνία όπου το Μεγάλο Βραβείο και η υψηλότερη βαθμολογία απονεμήθηκε στο Owner's Choice Ana Sauvignon Blanc από το Jidvei, ενώ συνολικά, η Ρουμανία κέρδισε 19 βραβεία σε αυτόν τον διαγωνισμό. 

Αναφέρεται επίσης ότι, στο International Wine Challenge, η Ρουμανία κέρδισε 23 μετάλλια για τα κρασιά που παρήγαγαν οι Jidvei, Cramele Recas και Alira, ενώ στο Concours Mondial du Bruxelles προστέθηκαν άλλα 28 μετάλλια, συμπεριλαμβανομένων 15 χρυσών μεταλλίων και δύο μεγάλων χρυσών μεταλλίων.

Τέλος και όσον αφορά σε γενικότερα στοιχεία για τον τομέα της οινοπαραγωγής στη Ρουμανία, αναφέρεται από πλευράς μας, ότι σύμφωνα με στοιχεία του 2022, η Ρουμανία κατέχει την 5η θέση στην Ευρώπη και τη 10η θέση στον κόσμο όσον αφορά στο σύνολο των εκταρίων αμπελώνων που έχουν φυτευτεί -λίγο λιγότερο από 180.000 εκτάρια- και ο όγκος της παραγωγής κρασιού για τη συγκομιδή του 2021  -περίπου 4,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα- κατείχε την 6η θέση στην Ευρώπη. Μολαταύτα μόνο το 5-6% του ρουμανικού κρασιού εξάγεται (με την τοπική βιομηχανία κρασιού να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εγχώρια κατανάλωση) με αποτέλεσμα η Ρουμανία σαν παραγωγός κρασιού να θεωρείται σχετικά άγνωστη.

Πέραν αυτών άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο της αγοράς είναι ότι ναι μεν υπάρχουν περί τους 500 οινοπαραγωγούς, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αντιπροσωπεύεται από λίγους μεγάλους παραγωγούς, στους οποίους περιλαμβάνονται οι Cramele Recaş, Jidvei, Casa de Vinuri Cotnari, Domeniile Alexandrion, Alexandrion Rhein 1892, Beciul Domnesc και Crama Ceptura.

Στο πλαίσιο αυτό, τα τελευταία χρόνια γίνονται σημαντικές προσπάθειες ανάδειξης της καλής ποιότητας των ρουμανικών κρασιών διεθνώς, μέσω συμμετοχών στις ανωτέρω Διεθνείς Εκθέσεις, ενώ παρατηρείται και σημαντική αύξηση του όγκου και της αξίας των εξαγωγών οίνου, κυρίως προς: Γερμανία,  Ηνωμένο Βασίλειο και τις Κάτω Χώρες που αποτελούν και τις κύριες εξαγωγικές αγορές.

 

 
 
 
 
 
 

διαβάστε ακόμα

Αφιέρωμα του National Geographic Traveller για την Αθήνα
Στα 2.030 ευρώ ο κατώτατος μηνιαίος μισθός στο Βέλγιο
4η Ηπειρωτική γιορτή μανιταριού
Δήμος Σίφνου: Ποιες παραλίες προτείνονται για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας
Δύο ενδιαφέρουσες εκθέσεις στο Μουσείο Πόλης του Βόλου
Βρετανικός τουρισμός 2024 | Η Ελλάδα κορυφαίος προορισμός στον κόσμο με την καλύτερη σχέση ποιότητας - τιμής
Ένωση Ξενοδόχων | Τοπική συνάντηση των ξενοδοχείων πόλεως Ρόδου
Η Τουρκία περιμένει 7 εκ. γερμανούς τουρίστες
Τουρισμός | Η FTI ακυρώνει όλα τα ταξίδια έως και τις 5 Ιουλίου | Αίτηση πτώχευσης και από την BigXtra Touristik
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου | MAZOHA | PLAYGROUND 260 - 11 Ιουνίου 2024