Τσεχία: Ύφεση στην οικονομία το 2023, καλύτερες οι προοπτικές το 2024

29-12-23 | ΚΟΣΜΟΣ

Το Υπουργείο Οικονομικών Τσεχίας δημοσίευσε προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας της χώρας για το τρέχον και το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα καταγράφεται ύφεση για την οικονομία της Τσεχίας το 2023 η οποία υπολογίζεται στο - 0,5% επί του ΑΕΠ, ενώ για το 2024 οι προοπτικές είναι πιο αισιόδοξες, υπολογίζοντας ρυθμό ανάπτυξης 1,9% του ΑΕΠ.

Υπογράμμισε επίσης ότι οι μακροοικονομικές προβλέψεις υπόκεινται σε μια σειρά κινδύνων που, πιθανόν οδηγήσουν σε πιο αρνητικές επιδόσεις την τσεχική οικονομία. Ως κύριο αρνητικό κίνδυνο ανέφερε την αδυναμία αντιστάθμισης της έλλειψης προμηθειών φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αυξημένες εισαγωγές από άλλους προμηθευτές.

Επίσης, ανέφερε την πιθανότητα να επαναληφθούν προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, ειδικά για ορισμένους κλάδους της οικονομίας (αυτοκινητοβιομηχανία). Επιπλέον, σημειώνει ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή ενδέχεται αντίστοιχα να προκληθούν ανισορροπίες από την εκ νέου άνοδο των τιμών των ενεργειακών εμπορευμάτων.

Στα επιμέρους τονίζει μεταξύ άλλων ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος ήταν τους περισσότερους μήνες πολύ υψηλός, μόνο τους τελευταίους μήνες δείχνει υποχώρηση και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κατά μέσο όρο θα κυμανθεί το 2023 στο 10,8%, ενώ το 2024 αναμένεται σημαντική επιβράδυνση και κατά μέσο όρο εκτιμάται στο 3,3%. Οι ανισορροπίες στην αγορά εργασίας που σχετίζονται με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού εξακολουθούν να υφίστανται. Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό ανεργίας δεν αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά το 2023, παρά την αδύναμη οικονομική δυναμική.

διαβάστε ακόμα

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε εκδήλωση τουριστικής προβολής στη Βαλένθια
Προς... «αλυσιδοποίηση» η Ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή αγορά
Νέο Δ.Σ. στην Ένωση Ξενοδόχων Σκιάθου | Πρόεδρος ο Άκης Τσαρούχης, Γεν. Διευθυντής ο Θ. Τζούμας
ΕΤΕ | Ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να πετύχει νέο ρεκόρ το 2024- 35 εκατ. τουρίστες, 22 δισ. ευρώ έσοδα
AEGEAN | Πρόγραμμα υποτροφιών μηχανικών αεροσκαφών
«Two tickets to Greece»: Από τους κινηματογράφους της Αυστραλίας στην Ελλάδα
Ποσειδώνια: Στρατηγική συνεργασία ΕΛΙΜΕ με ΕΕΝ - Ο Όμιλος ΟΝΕΧ ξεκινά γραμμή παραγωγής 30 ρυμουλκών
Υπερκαλύφθηκε ο προϋπολογισμός του Ταμείου Ανάκαμψης για τη δράση προσβασιμότητας στις Ελληνικές παραλίες
Πτώχευση FTI: O διαχειριστής αφερεγγυότητας επιδιώκει την τμηματική πώληση της εταιρίας
DRV: Θετικοί οι ταξιδιώτες στη χρήση chatbot και ΑΙ στα επαγγελματικά ταξίδια