Τουρισμός | Ταξίδια χωρίς βίζα στην Τουρκία από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τις χώρες του Κόλπου

27-12-23 | ΚΟΣΜΟΣ

Ταξίδια χωρίς βίζα για τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Σαουδικής Αραβίας, του Ομάν, του Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσε η Τουρκία.

Αυτή η πολιτική, που περιγράφεται λεπτομερώς σε προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 23 Δεκεμβρίου, αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τις αφίξεις τουριστών από αυτές τις χώρες.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι πολίτες αυτών των έξι χωρών που διαθέτουν κοινά διαβατήρια, μπορούν να έχουν διαμονή χωρίς βίζα έως και 90 ημερών εντός περιόδου 180 ημερών για τουριστικούς σκοπούς στην Τουρκία.

Αυτή η εξέλιξη έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, ειδικά από τους ξενοδόχους στις επαρχίες της Μαύρης Θάλασσας, καθώς η περιοχή παραδοσιακά προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών από τις χώρες του Κόλπου.

Ο Murat Toktaş , πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Μαύρης Θάλασσας (KATİD), εξέφρασε την αισιοδοξία του για τον θετικό αντίκτυπο της απαλλαγής από την υποχρέωση βίζας. Οι πολίτες αυτών των χωρών, είπε, είναι μανιώδεις ταξιδιώτες σε τουρκικές περιοχές, με την Κωνσταντινούπολη και τις επαρχίες της Μαύρης Θάλασσας να είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί.

Η απόφαση για ταξίδια χωρίς βίζα από αυτές τις συγκεκριμένες χώρες ευθυγραμμίζεται με τις στοχευμένες δραστηριότητες μάρκετινγκ της Υπηρεσίας Προώθησης και Ανάπτυξης Τουρισμού της Τουρκίας (TGA). Ο Toktaş σημείωσε ότι αυτή η κίνηση θα μπορούσε να είναι μέρος αυτών των ευρύτερων προσπαθειών για την προσέλκυση περισσότερων τουριστών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Τουρισμού, καταγράφηκε φέτος στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου αύξηση 70% στις αφίξεις τουριστών από τη Σαουδική Αραβία στην Τουρκία κατά πάνω από 70% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τις 784.000. Τους πρώτους 11 μήνες του 2023 επισκέφθηκαν επίσης τη χώρα 57.000 τουρίστες από το Μπαχρέιν και 127.000 από τα ΗΑΕ. Επιπλέον, ο αριθμός των τουριστών από τις ΗΠΑ και τον Καναδά αυξήθηκε σημαντικά, με αύξηση 33,4% από τις ΗΠΑ σε 1,3 εκατομμύρια και αύξηση 27% από τον Καναδά σε 237.000.

Η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ιδιαίτερα η Τραπεζούντα, μια από τις μεγαλύτερες επαρχίες της, γνωρίζει ήδη μια τουριστική έκρηξη. Από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο, η Τραπεζούντα προσέλκυσε 684.000 ξένους τουρίστες, αύξηση 59% από το προηγούμενο έτος. Οι Σαουδάραβες ήταν στην κορυφή της λίστας των επισκεπτών, ακολουθούμενοι από ταξιδιώτες από το Ομάν και το Κουβέιτ.

Αυτή η ταξιδιωτική πολιτική χωρίς βίζα, όπως υπογραμμίζουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στην τουριστική αφήγηση της Τουρκίας, ένα κεφάλαιο που υπόσχεται αυξημένη συνδεσιμότητα, πολιτιστικές ανταλλαγές και οικονομικά οφέλη.

διαβάστε ακόμα

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε εκδήλωση τουριστικής προβολής στη Βαλένθια
Προς... «αλυσιδοποίηση» η Ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή αγορά
Νέο Δ.Σ. στην Ένωση Ξενοδόχων Σκιάθου | Πρόεδρος ο Άκης Τσαρούχης, Γεν. Διευθυντής ο Θ. Τζούμας
ΕΤΕ | Ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να πετύχει νέο ρεκόρ το 2024- 35 εκατ. τουρίστες, 22 δισ. ευρώ έσοδα
AEGEAN | Πρόγραμμα υποτροφιών μηχανικών αεροσκαφών
«Two tickets to Greece»: Από τους κινηματογράφους της Αυστραλίας στην Ελλάδα
Ποσειδώνια: Στρατηγική συνεργασία ΕΛΙΜΕ με ΕΕΝ - Ο Όμιλος ΟΝΕΧ ξεκινά γραμμή παραγωγής 30 ρυμουλκών
Υπερκαλύφθηκε ο προϋπολογισμός του Ταμείου Ανάκαμψης για τη δράση προσβασιμότητας στις Ελληνικές παραλίες
Πτώχευση FTI: O διαχειριστής αφερεγγυότητας επιδιώκει την τμηματική πώληση της εταιρίας
DRV: Θετικοί οι ταξιδιώτες στη χρήση chatbot και ΑΙ στα επαγγελματικά ταξίδια