Τσεχία: Mείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα από τις αρχές του 2024

27-12-23 | ΚΟΣΜΟΣ

Για την συγκράτηση των τιμών τροφίμων, οι οποίες έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια η Κυβέρνηση της Τσεχίας προχώρησε σε μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 15% στο 12% που θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2024.

Ο πληθωρισμός στην Τσεχία, το 2022 ήταν διψήφιος και κατά μέσο όρο κυμάνθηκε στο 15,1%, με ιδιαίτερα αυξημένες τις τιμές στην «οίκηση, ύδρευση, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο κλπ. καύσιμα» καθώς και στα «τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά»

Ο δείκτης τιμών των κατηγοριών αυτών συνεχίζει και κατά το τρέχον έτος να συμβάλλει στη διατήρηση του υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος αναμένεται κατά μέσο όρο να ανέλθει περίπου σε 10,8 %. Ειδικότερα όσον αφορά την υποκατηγορία τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών εξακολουθεί να είναι από τους πιο υψηλούς και κατά μέσο όρο αναμένεται να κυμανθεί επίσης περίπου στο 10%. Σημειώνεται ότι κατά το 2022 ο ΔΤΚ αυτής της κατηγορίας είχε μέση αύξηση 16,7% .

Παρά ταύτα, το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι προβληματισμοί για την αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού, καθώς σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αλυσίδων Λιανικής Πώλησης Τσεχίας δήλωσε ότι εξαιτίας του σημαντικά υψηλότερου ενεργειακού κόστους, του αυξημένου κόστους μεταφοράς και των υψηλότερων διοδίων που θα εφαρμοσθούν την επόμενη χρονιά, οι τιμές των τροφίμων αναμένεται να αυξηθούν κατά μέσο όρο από 5 έως 10% .

Άλλο στοιχείο για το οποίο συχνά διαμαρτύρονται οι καταναλωτές είναι η διαφορά στις λιανικές τιμές τροφίμων στη γειτονική Πολωνία και Γερμανία, όπου τα τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ πωλούνται σε αισθητά χαμηλότερες τιμές. Ο αντίλογος σε αυτή την παρατήρηση από μερίδα αναλυτών είναι ότι η Τσεχία αποτελεί μια αρκετά μικρότερη αγορά περίπου 10 εκατ. καταναλωτών με έλλειψη ισχυρού ανταγωνισμού, που όμως λειτουργεί ως ολιγοπώλιο απαρτιζόμενο από μικρό αριθμό διεθνών ομίλων - αλυσίδων οι οποίοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση των τιμών.

 

 
 
 
 
 
 

διαβάστε ακόμα

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου | MAZOHA | PLAYGROUND 260 - 11 Ιουνίου 2024
Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στο στόχαστρο του κυβερνοεγκλήματος
ΜΑΙΧ | Πρόγραμμα κινητικότητας σπουδαστών ERASMUS+
«Thessaly Evros Pass»: Πρόγραμμα 4,45 εκατ. ευρώ για τις περιοχές Θεσσαλίας και Έβρου που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές
Ρόδος: Επέμβαση Υπ. Οικονομικών, ΕΛΑΣ και ΑΑΔΕ στην παραλία της Αγίας Μαρίνας για παράνομες κατασκευές
Άνοιξε ανακαινισμένο και 5άστερο το ξενοδοχείο Iberostar Selection Creta Marine
Αναβαθμίζεται το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου - Υπεγράφη η σχετική σύμβαση
EKT: Μείωση επιτοκίων, γρίφος ο πληθωρισμός
Πολιτισμός και Τουρισμός στα Γιάλτρα
“Κενά αέρος” για 3 αεροπορικές εταιρίες μετά την κατάρρευση του FTI