Η κρίση του τουριστικού τομέα στον Λίβανο

24-12-23 | ΚΟΣΜΟΣ

Η επιβατική κίνηση στο Διεθνές Αεροδρόμιο Βηρυτού, έχει αρχίσει να αυξάνεται, φθάνοντας, ορισμένες ημέρες, τους 6.000 με 6.500 επιβάτες σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης της Πολιτικής Αεροπορίας του Λιβάνου.

Οι παράγοντες της αγοράς ευελπιστούν η τάση αυτή να διατηρηθεί.  Ωστόσο, τα ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν και πάλι τις επιπτώσεις της περιφερειακής αστάθειας. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στον κλαδικό τύπο η Ομοσπονδία Συνδικάτων Τουρισμού και του Συνδικάτου Ιδιοκτητών Ξενοδοχείων, λόγω της απουσίας τουριστών και ομογενών που μένουν με τις οικογένειές τους, η πληρότητα των ξενοδοχείων κατά την περίοδο των διακοπών παραμένει χαμηλή, πάντα συγκριτικά με το τι συνέβαινε τα προηγούμενα έτη. Αναφορικά με τον τομέα της εστίασης, η Ένωση ιδιοκτητών εστιατορίων, καφετεριών, νυχτερινών κέντρων και ζαχαροπλαστείων Λιβάνου, αναφέρει ότι ο κόσμος δείχνει ενδιαφέρον για τις εκδηλώσεις που προγραμματίζουν τα διάφορα κέντρα εστίασης και ψυχαγωγίας στο τέλος του έτους, αλλά οι κρατήσεις εξακολουθούν να είναι περιορισμένες. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων είναι αισιόδοξοι, ελπίζοντας σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Σημειώνεται ότι ο τομέας του τουρισμού βρισκόταν στην κορύφωσή του από τον Ιούνιο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2023. Το περασμένο καλοκαίρι, ο Λίβανος γνώρισε μια συνεχή εισροή ομογενών καθώς και διεθνούς πελατείας. Ως εκ τούτου, το καλοκαίρι του 2023 - πιο συγκεκριμένα τον Αύγουστο - είδε την παρουσία ικανοποιητικού αριθμού Ευρωπαίων, Ιορδανών, Αιγυπτίων και Ιρακινών τουριστών.

Υπενθυμίζεται ότι η Αegean έχει διακόψει τις απευθείας πτήσεις με τον Λίβανο ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου και αναμένεται να τις επαναλάβει, ενδεχομένως, την άνοιξη του 2024.

Στο μεταξύ κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Λιβάνιο υπηρεσιακό Υπουργό Δημοσίων Έργων και Μεταφορών, κ. Ali Hamieh, η Πρέσβυς της Ιταλίας στον Λίβανο, κα. Nicoletta Bombardieri, ανακοίνωσε την απόφαση της εθνικής αεροπορικής εταιρείας της Ιταλίας, ITA Airways, να εκτελεί 11 πτήσεις την εβδομάδα μεταξύ Ρώμης και Βηρυτού από τον ερχόμενο Απρίλιο. Ο Υπουργός δήλωσε ότι αυτό αποτελεί ένδειξη ανανεωμένης εμπιστοσύνης σε μία από τις κυριότερες υποδομές του Λιβάνου, δηλαδή το αεροδρόμιό του, με συνεπακόλουθη την συμβολή αυτής της κίνησης στην ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.

 
 
 
 
 
 

διαβάστε ακόμα

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε εκδήλωση τουριστικής προβολής στη Βαλένθια
Προς... «αλυσιδοποίηση» η Ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή αγορά
Νέο Δ.Σ. στην Ένωση Ξενοδόχων Σκιάθου | Πρόεδρος ο Άκης Τσαρούχης, Γεν. Διευθυντής ο Θ. Τζούμας
ΕΤΕ | Ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να πετύχει νέο ρεκόρ το 2024- 35 εκατ. τουρίστες, 22 δισ. ευρώ έσοδα
AEGEAN | Πρόγραμμα υποτροφιών μηχανικών αεροσκαφών
«Two tickets to Greece»: Από τους κινηματογράφους της Αυστραλίας στην Ελλάδα
Ποσειδώνια: Στρατηγική συνεργασία ΕΛΙΜΕ με ΕΕΝ - Ο Όμιλος ΟΝΕΧ ξεκινά γραμμή παραγωγής 30 ρυμουλκών
Υπερκαλύφθηκε ο προϋπολογισμός του Ταμείου Ανάκαμψης για τη δράση προσβασιμότητας στις Ελληνικές παραλίες
Πτώχευση FTI: O διαχειριστής αφερεγγυότητας επιδιώκει την τμηματική πώληση της εταιρίας
DRV: Θετικοί οι ταξιδιώτες στη χρήση chatbot και ΑΙ στα επαγγελματικά ταξίδια