Συρρίκνωση της ολλανδικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο

30-05-23 | ΚΟΣΜΟΣ

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στην Ολλανδία μειώθηκε κατά 0,7% το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4%. Η συρρίκνωση το πρώτο τρίμηνο του 2023 οφείλεται κυρίως στην μείωση των εξαγωγών.

Οι επενδύσεις σε πάγια στοιχεία αυξήθηκαν κατά 1,1% το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Ειδικότερα, περισσότερες επενδύσεις έγιναν σε κατασκευές, επιβατικά αυτοκίνητα, αεροσκάφη και μηχανήματα. Η δημόσια κατανάλωση αυξήθηκε κατά 0,5%, ενώ η κατανάλωση των νοικοκυριών παρέμεινε η ίδια. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,8% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022 ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν ελαφρά. Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν επίσης κατά 1,3%.

Την εξεταζόμενη περίοδο σε περισσότερους από τους μισούς τομείς της οικονομίας καταγράφηκε πτώση. Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στους κλάδους ορυχείων και λατομείων, εμπορίου, υπηρεσιών διαμονής και τροφίμων, μεταφορών και αποθήκευσης. Στον αντίποδα, ο κλάδος των κατασκευών κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση από όλους τους κλάδους, κατά 2,4%. Οι κατασκευές είχαν επίσης την μεγαλύτερη θετική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη. Όσον αφορά τις γειτονικές χώρες, οι οικονομίες του Βελγίου και της Γαλλίας αναπτύχθηκαν κατά 0,4 και 0,2% αντίστοιχα, του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 0,1%, ενώ η γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη. Η μέση ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλθε στο 0,3%.

** Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Χάγη.

διαβάστε ακόμα

Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα
Δύο Ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2024 – 7 κορυφαίες στην Ευρώπη
Η τηλεργασία «απειλεί» καντίνες και κυλικεία
Σε ψηφιακή αποτύπωση το «Πολιτιστικό Καλεντάρι Πιερίας»
BTW | Επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από την αύξηση του αεροπορικού φόρου
Ponant: Κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με αναχώρηση από Αθήνα
19,5 εκατ. θέσεις, που καλύπτουν 47 χώρες, διαθέτει το 2024 η AEGEAN
Γερμανικός Τύπος | Ελλάδα: Εξαήμερο κατά των ελλείψεων εξειδικευμένου δυναμικού;
Τουρκικός τουρισμός | +13,2% οι αφίξεις, +5,4% τα έσοδα το α' τρίμηνο
FootGolf με τη συμμετοχή των Euro 2004 Legends στο Porto Carras Pro-Am Aegean Mini Tour