Αλβανία | Οι επιχειρήσεις δίνουν αυξήσεις στους υπαλλήλους για να μη φύγουν στο εξωτερικό

23-03-23 | ΚΟΣΜΟΣ

Το 2018, ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα στην Αλβανία ανερχόταν στο 76% του μέσου μισθού δημοσίου τομέα, ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2022 το ποσοστό αυτό έφτασε σε 83,5%.

Οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα της Αλβανίας αυξάνονται με υψηλότερο ρυθμό από εκείνους του δημόσιου τομέα, καθώς οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να κρατήσουν το εργατικό δυναμικό τους, από την φυγή στο εξωτερικό ή από τον ανταγωνισμό της εγχώριας αγοράς εργασίας.

Ωστόσο, οι μισθοί του δημόσιου τομέα συνεχίζουν να είναι, κατά μέσο όρο, υψηλότεροι, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά της γειτονικής χώρας. για το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Ειδικότερα, ο μέσος μισθός στον δημόσιο τομέα έφτασε σε 650 ευρώ με ετήσια αύξηση 5,6%, ενώ ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα έφτασε σε 543 ευρώ με ετήσια αύξηση 14,5% σε σύγκριση με μόλις ένα χρόνο πριν.

Η αύξηση των μισθών ιδιωτικού τομέα με υψηλότερους ρυθμούς από ό,τι στον δημόσιο τομέα μειώνει το μισθολογικό χάσμα μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Η μισθολογική αγορά του ιδιωτικού τομέα κινείται ταχύτερα, καθοδηγούμενη από δύο βασικούς παράγοντες. Πρώτον, όλοι οι τομείς της οικονομίας χρησιμοποιούν αυξήσεις μισθών για να διατηρήσουν τους εργαζόμενους, οι οποίοι είναι όλο και λιγότερο διαθέσιμοι λόγω της αυξημένης μετανάστευσης και του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά. Δεύτερον, η κυβέρνηση αυξάνει τον κατώτατο μισθό τα τελευταία 2 χρόνια με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι στις αρχές της δεκαετίας.

Σημειώνεται, τέλος, ότι πολλές επιχειρήσεις δεν εφαρμόζουν πλέον κατώτατους μισθούς, καθώς δεν βοηθά στη διατήρηση των εργαζομένων. Χαρακτηριστικά, πριν από τέσσερα χρόνια, σχεδόν το 45% των εργαζομένων αμειβόταν με μισθό μικρότερο από τον καθορισμένο κατώτατο μισθό. Ωστόσο, το τρίτο τρίμηνο του 2022, η κατηγορία αυτή αντιπροσώπευε μόλις το 15% του συνόλου των εργαζομένων.

 

 

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός