Σε ιστορικά επίπεδα το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Γαλλίας

09-02-23 | ΚΟΣΜΟΣ

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Γαλλίας σημείωσε ιστορικό ρεκόρ, το 2022, αγγίζοντας σχεδόν τα 164 δισ. ευρώ (σχεδόν διπλάσιο από τα 85 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν το 2021), σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία των γαλλικών τελωνείων.

Σημειώνεται πως η γαλλική κυβέρνηση εκτιμούσε πως το εμπορικό έλλειμμα της χώρας το 2022 θα έφτανε τα 156 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι ανταλλαγές υπηρεσιών κατέγραψαν πλεόνασμα ρεκόρ 50 δισ. ευρώ, έναντι 36 δισ. το 2021, ένεκα τόσο της επιστροφής ξένων τουριστών στη Γαλλία, όσο και της θετικής συνδρομής των θαλάσσιων εμπορευματικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Το ισοζύγιο εισοδημάτων παρουσίασε πλεόνασμα 31 δισ. ευρώ.

Επίσης, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας το οποίο περιλαμβάνει και έσοδα από άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό, ήταν αρνητικό. Οι λόγοι της επιβάρυνσης του γαλλικού εμπορικού ισοζυγίου συνδέονται προφανώς με την υγειονομική κρίση, αλλά και τις γεωπολιτικές εντάσεις που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, πως παρά την αρνητική αυτή εν θέματι εξέλιξη, οι γαλλικές εξαγωγές ανέκαμψαν σε αξία κατά 18%.

Από την άλλη πλευρά, οι γαλλικές εισαγωγές σημείωσαν επίσης άνοδο 29%, που οφείλετο στην αύξηση των διεθνών ενεργειακών τιμών, αλλά και την υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά 11% κατά μέσο όρο. Σε κάθε περίπτωση, η επιδείνωση του εξωτερικού ελλείμματος κατά 86% οφείλεται στην εκτίναξη του λογαριασμού ενεργείας.

Κλάδοι όπως η αγροτική παραγωγή, τα καλλυντικά, η αρωματοποιία ή τα φαρμακευτικά προϊόντα κατέγραψαν άνοδο στις πωλήσεις τους στο εξωτερικό. Από την άλλη πλευρά, η αεροναυπηγική, βασικός γαλλικός εξαγωγικός κλάδος, δεν επέστρεψε ποτέ στα επίπεδα πωλήσεών της πριν από το ξέσπασμα του Covid-19. Ουσιαστικά η βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας έχει συρρικνωθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια, αφού από 18% συνδρομή στο Α.Ε.Π. το έτος 2000, μειώθηκε σε 9% το 2021.

Επιπλέον, αναφέρεται πως οι προοπτικές βελτίωσης του γαλλικού εμπορικού ισοζυγίου το τρέχον έτος ενδέχεται να είναι ευοίωνες, δεδομένου πως το διεθνές ενεργειακό κόστος ενδέχεται να μειωθεί. Οι πωλήσεις αεροδιαστημικής και αυτοκινητοβιομηχανίας αναμένεται να ανακάμψουν μετά από τις αλλεπάλληλες σχετικές μειώσεις των προηγουμένων ετών.

Εξάλλου και το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει στον κρατικό προϋπολογισμό έτους 2023, πως το εμπορικό έλλειμμα της χώρας το τρέχον έτος θα ανέλθει σε 154 δισ. ευρώ.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Παρίσι. 

 
 
 
 
 
 

διαβάστε ακόμα

Κρήτη | Φιλοξενία τουριστικών πρακτόρων από τη Ν. Αφρική και πανεπιστημιακού/αρθρογράφου ΑμεΑ
Επικυρώθηκε ο πίνακας επιτυχόντων στο πρόγραμμα κατάρτισης στο επάγγελμα του ξεναγού στο Α.Π.Θ.
Booking.com | Όλες οι νέες τάσεις στα οικογενειακά ταξίδια το 2024: Α.Ι., νταντάδες στις διακοπές και οι νέοι jet setters
Τα 4 ξενοδοχειακά deals στο α΄ 4μηνο του 2024
ΣΥΡΙΖΑ | Κίνδυνος απώλειας γαλάζιων σημαιών από τις ελληνικές παραλίες
KAYAK: Το Ηράκλειο Κρήτης στους 10 πιο περιζήτητους προορισμούς των Γερμανών για το καλοκαίρι του 2024
Δεύτερο Elia Lesvos Confest "Ελαιόλαδο και Υγεία" - φιλοξενείται σε ελαιοτριβείο της οικογένειας Ελύτη
Transavia France: Νέα χειμερινή σύνδεση Τουλούζη – Ντουμπάι - Αθήνα
Βενετία | Το τέλος εισόδου απέφερε στο Δήμο έσοδα 7 μηνών μέσα σε 8 ημέρες!
Τζουμέρκα | Πώς ο «Μύλος Κλίφκης» θα μετατραπεί σε χώρο εστίασης, αναψυχής και εναλλακτικού τουρισμού