Περίπου 2.000 επιχειρήσεις σε Αγγλία και Ουαλία περιήλθαν σε καθεστώς αδυναμίας πληρωμών τον Δεκέμβριο

24-01-23 | ΚΟΣΜΟΣ

Η ελαφρά μείωση του πληθωρισμού τον περασμένο Δεκέμβριο στο Ηνωμένο Βασίλειο προσέφερε μικρή ανακούφιση στα νοικοκυριά, τα οποία εξακολουθούν να βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να περιορίζεται, ιδίως τα οικονομικά ασθενέστερα που δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε τρόφιμα και ενέργεια.

Αναλυτικά, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ανήλθε σε 10,5% σε δωδεκάμηνη βάση τον Δεκέμβριο 2022, καταγράφοντας μικρή υποχώρηση από το 10,7% του Νοεμβρίου, αλλά εξακολουθώντας να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

Τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην ανοδική εξέλιξη του πληθωρισμού είχαν οι κατηγορίες των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών (16,8% σε δωδεκάμηνη βάση το Δεκέμβριο – το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 46 χρόνων) και των εστιατορίων και ξενοδοχείων (11,3%). Στον αντίποδα, μειωμένες τιμές καταγράφηκαν σε καύσιμα αυτοκινήτων, ένδυση, υπόδηση, αναψυχή και υπηρεσίες πολιτισμού, κατηγορίες που συνεισέφεραν κυρίως στην υποχώρηση του δείκτη.

Να σημειωθεί ότι το τρίμηνο Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2022 οι πραγματικοί μισθοί εξαιρουμένων των προσαυξήσεων μειώθηκαν κατά 2,6%. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι το εν λόγω τρίμηνο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 7,2% και στο δημόσιο κατά 3,3%, ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης από την έναρξη της χρονολογικής σειράς για τον ιδιωτικό τομέα, εξαιρουμένης της περιόδου της πανδημίας, και μεταξύ των μεγαλύτερων αποκλίσεων στο επίπεδο αυξήσεων μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Παρά την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός κορυφώθηκε τον Οκτώβριο (11,1%), η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπεται ότι θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει σφιχτή νομισματική πολιτική τους επόμενους μήνες. Στην προσεχή της συνεδρίαση (2 Φεβρουαρίου), η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής αναμένεται να προβεί σε νέα αύξηση του προεξοφλητικού επιτοκίου ακόμα και κατά 50 μονάδες βάσης (σημερινό επίπεδο προεξοφλητικού επιτοκίου 3,5%).

Εξάλλου, τον περασμένο Δεκέμβριο 1.964 επιχειρήσεις σε Αγγλία και Ουαλία περιήλθαν σε καθεστώς αδυναμίας πληρωμών, αύξηση 32% σε σχέση με το Δεκέμβριο 2021 και 76% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019. Το στοιχείο αυτό αποτυπώνει το δυσχερές περιβάλλον που συνιστά για τις επιχειρήσεις ο συνδυασμός υψηλού πληθωρισμού, αύξησης του κόστους των πρώτων υλών, περιορισμού της ζήτησης από τα πιεσμένα οικονομικά νοικοκυριά και ανόδου των επιτοκίων.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Λονδίνο

διαβάστε ακόμα

Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια
Έντονη ζήτηση για ταξίδια στην Αμερική το 2024
HolidayCheck: Εκδήλωση στην Κρήτη για την τοποθέτηση των ξενοδοχείων στις γερμανόφωνες αγορές