Κεντρική Τράπεζα Ισπανίας: Nέες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων τους επόμενους μήνες

28-12-22 | ΚΟΣΜΟΣ

Η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας στην τελευταία της έκθεση προβλέπει ρυθμό μεγέθυνσης του ισπανικού ΑΕΠ της τάξεως του 4,6% το 2022, αυξημένο κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα από την προηγούμενη εκτίμησή της. Η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2023 θα είναι, αντιθέτως, κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερος, στο 1,3%. Η Κεντρική Τράπεζα επισημαίνει στην έκθεσή της την αρνητική επίπτωση που θα ασκήσει στην ισπανική οικονομία η επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος κατά το προσεχές έτος, παρά τη θετική επίδραση που αναμένεται να ασκήσει σε αυτήν η αποφασισθείσα παράταση στη διάρκεια του 2023 μέρους των δημοσιονομικών μέτρων ενίσχυσης που τέθηκαν σε ισχύ από την Κυβέρνηση κατά το τρέχον έτος, με σκοπό τη μείωση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Επιπλέον, η αναμενόμενη απόσυρση των εν λόγω μέτρων στις αρχές του 2024, θα έχει σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα αρνητικό αντίκτυπο στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα, η οποία θα μεταφραστεί σε περικοπή -κατά τα δύο δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας- της εκτιμώμενης ανάπτυξης για το 2024, στο 2,7%. Για το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας εκτιμάται στο 2,1%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας, η Ισπανία φαίνεται προς το παρόν να καταφέρνει να αποφύγει μια τεχνική ύφεση της οικονομίας της, παρά την τάση συρρίκνωσης του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση, ωστόσο θα ήταν βιαστικό να αποκλειστεί οποιοδήποτε απαισιόδοξο σενάριο για την οικονομία, στο πλαίσιο της επικρατούσας διεθνώς αστάθειας.

Όσον αφορά την εξέλιξη του πληθωρισμού, οι εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας τοποθετούν τον ετήσιο ρυθμό του στο 8,4% μέχρι το τέλος του 2022, δηλαδή κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψή της του Οκτωβρίου, ενώ εκτιμούν τον πληθωρισμό του 2023 κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες κατώτερο της προηγούμενης πρόβλεψης, στο 4,9% λόγω της προσδοκώμενης θετικής επίδρασης των κυβερνητικών μέτρων. Τέλος, για το 2024 η Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ετήσιο δείκτη πληθωρισμού στο 3,6% και για το 2025 σε κάτω του 2%, πιθανότατα στο 1,8%.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας επισημαίνει στην έκθεσή της ότι η πορεία των τιμών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την τροχιά που ενδέχεται να ακολουθήσουν οι τιμές της ενέργειας τα επόμενα τρίμηνα, που με τη σειρά της θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, τις θερμοκρασίες στην Ευρώπη κατά τους δύο επερχόμενους χειμώνες και τις διακυμάνσεις κυρίως της κινεζικής οικονομίας. Τέλος, σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των τιμών των τροφίμων, η Κεντρική Τράπεζα θεωρεί ότι πρόκειται να σημειωθούν νέες αυξήσεις τους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί στην παρούσα φάση ότι το επίπεδο τιμών έχει φθάσει στο υψηλότερο σημείο του.

Μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από 25% σε 23% για τις μικρού μεγέθους επιχειρήσεις

Στο μεταξύ εγκρίθηκε η Ισπανία ενέκρινε και τον προϋπολογισμός του 2023 ο οποίος είναι από τους πλέον «επεκτατικούς» στη δημοσιονομική ιστορία της χώρας, θέτοντας ανώτατο όριο κρατικών δαπανών άνω των 198 δισ. ευρώ και ενσωματώνοντας αυξήσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων (+2,5%), τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων (+8,5%), αύξηση των δαπανών για την υγεία, καθώς και των κοινωνικών επιδομάτων σε οικογένειες και ανέργους. Ως σημαντικά νέα δημοσιονομικά μέτρα καταγράφονται επίσης η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από 25% σε 23% για τις μικρού μεγέθους επιχειρήσεις, καθώς και η μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για χαμηλά εισοδήματα.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη.

 
 
 
 
 
 
 
 

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο