Ισπανία: Πτωτική η τάση στον πληθωρισμό

27-12-22 | ΚΟΣΜΟΣ

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στην Ισπανία συνέχισε το Νοέμβριο, για τέταρτο διαδοχικό μήνα, την πτωτική του τάση, ενώ για τρίτο συνεχόμενο μήνα κυμάνθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα του 10% σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής της χώρας.

Ειδικότερα, το Ινστιτούτο υπολογίζει την σε ετήσια βάση αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών στην Ισπανία στο 6,8%, έναντι τιμής πληθωρισμού 7,3% το μήνα Οκτώβριο, ήτοι μείωση του σχετικού δείκτη κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες. Η εν λόγω μείωση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πτώση των τιμών των ενεργειακών προϊόντων, ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων, καθώς και των ειδών ένδυσης και υπόδησης. Σημειώνεται ωστόσο ότι τους τελευταίους μήνες τα προϊόντα διατροφής έχουν αναδειχθεί ως ο κύριος πληθωριστικός παράγοντας του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, συνιστώντας αποφασιστικό εμπόδιο στην γενικότερη τάση συγκράτησης του επιπέδου τιμών. Επισημαίνεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο οι τιμές των τροφίμων είχαν καταγράψει ισχυρότατη ετήσια αύξηση 15,4%, που συνιστά το υψηλότερο επίπεδό τους από τον Ιανουάριο 1994.

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού τον Νοέμβριο έφθασε στην χαμηλότερη τιμή του από τον περασμένο Ιανουάριο, δηλαδή λίγο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όταν ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή είχε ανέλθει σε 6,1%. Σε μηνιαίο ρυθμό, ο δείκτης πληθωρισμού κατέγραψε μείωση 0,1% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη.

 

διαβάστε ακόμα

Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων