Ισπανία: Αίτημα για την τρίτη δόση χρηματοδοτήσεων του Μηχανισμού Ανάκαμψης ύψους 6 δισ. ευρώ

17-11-22 | ΚΟΣΜΟΣ

Επίσημο αίτημα για την τρίτη εκταμίευση χρηματοδοτικών κονδυλίων για την Ισπανία από το Σχέδιο Ανάκαμψης, Μετασχηματισμού και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε. με σκοπό την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία κατέθεσε η Ισπανία.

Σύμφωνα με την αρμόδια Υπουργό Οικονομικών κα Montero, η Ισπανία καθίσταται το πρώτο κράτος μέλος της Ε.Ε. που έχει καταθέσει επίσημο αίτημα για λήψη τρίτης δόσης εν λόγω ενωσιακών χρηματοδοτικών κεφαλαίων. Σημειώνεται ότι η αιτηθείσα τρίτη δόση ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με την ισπανική Κυβέρνηση, συνδέεται με την εκπλήρωση συνολικά 23 οροσήμων και 6 στόχων κατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ισπανικής Κυβέρνησης, το εν λόγω επίσημο αίτημα εκταμίευσης αποτελεί συνέχεια της εντατικής διαδικασίας μεταρρυθμίσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ισπανία, με ιδιαίτερη έμφαση στην αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα, στον τομέα της εκπαίδευσης με την θέση σε ισχύ της νομοθεσίας για ολοκληρωμένο σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης, στα μέτρα κοινωνικής συνοχής (κυρίως μέσω δράσεων για την βελτίωση πρόσβασης στο ελάχιστο εισόδημα διαβίωσης), καθώς και στην πρόοδο στον τομέα των συντάξεων και της κοινωνικής ασφάλισης, με τη μεταρρύθμιση του συστήματος εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τους αυτοαπασχολούμενους, καθώς και με τη σταδιακή εισαγωγή νέου συστήματος εισφορών με βάση το πραγματικό εισόδημα.

Από πλευράς ισπανικής Κυβέρνησης τονίστηκε επίσης η εισαγωγή νέας νομοθεσίας για την πρόληψη και καταπολέμηση της φορολογικής απάτης που εναρμονίζει το θεσμικό πλαίσιο της Ισπανίας με εκείνο γειτονικών χωρών επιτρέποντας την προσαρμογή και την ενίσχυση των μηχανισμών για την καταπολέμηση νέων τύπων απάτης που συνδέονται με τις νέες τεχνολογίες και της φοροαποφυγής από τις μεγάλες πολυεθνικές, καθώς και απαγορεύοντας τις φορολογικές αμνηστίες.

Επιπλέον, καταγράφεται από πλευράς Κυβέρνησης η εισαγωγή μεταρρυθμίσεων και η πρόοδος έργων έρευνας, καινοτομίας και ανάπτυξης ιδιαίτερα στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και δη στον υποκλάδο των ηλεκτρικών, υβριδικών οχημάτων και οχημάτων με υδρογόνο ή αυτόνομης οδήγησης, όπως επίσης και η πρόοδος που συντελείται στον τομέα Πολιτισμού, με την ψηφιοποίηση των πολιτιστικών υπηρεσιών σε σειρά εθνικών μουσείων και άλλων πολιτιστικών ιδρυμάτων.

Επίσης, η ισπανική Κυβέρνηση αναφέρεται στην υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων για την προώθηση επενδύσεων που σχετίζονται με καινοτόμες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, την έρευνα στον τομέα της αλιείας και με την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών και τον εκσυγχρονισμό των πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Όπως ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας, η Ευρ. Επιτροπή έχει στη διάθεσή της τρεις μήνες για να ολοκληρώσει την σχετική αξιολόγηση της Ισπανία με βάση την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που συνιστούν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της τρίτης δόσης, κατόπιν σχετικής συμφωνίας Κυβέρνησης-Ευρ. Επιτροπής για παράταση ενός μηνός από τη συνήθη δίμηνη περίοδο αξιολόγησης, ώστε να διευκολυνθεί το έργο των κλιμακίων της Ε.Ε. δεδομένης της εορταστικής περιόδου του τέλους του έτους.

Εφ’ όσον η αξιολόγηση αποβεί θετική, τα 6 δισ. ευρώ που θα εκταμιευθούν θα προστεθούν στις χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 31,036 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ληφθεί, εκ των οποίων 22 δισ. ελήφθησαν κατά την πρώτη και δεύτερη δόση και 9,036 δισ. δόθηκαν ως προχρηματοδότηση.

Oι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη. 

 

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχεία | Ισχυρός επενδυτικός προορισμός η Αθήνα - για πρώτη φορά στο top10 των προτιμώμενων ευρωπαϊκών πόλεων
Ν.Χαρδαλιάς | Τουρισμός πολυτελείας: Συνεργασία της Αθήνας- Αττικής με το Ντουμπάι
Εορταστικό χωριό το Πεδίο του Άρεως από τα ερχόμενα Χριστούγεννα
Ευρωπαϊκός τουρισμός 2024 | Ποια σύννεφα σκιάζουν την ανάκαμψη - ETC: +14,3% οι ταξιδιωτικές δαπάνες
Φεστιβάλ Comic Con στη Θεσσαλονίκη
12ος Ποδηλατικός Γύρος Πεδιάδας
21η Ιππική Συνάντηση Μεσσαράς στο Ηράκλειο Κρήτης
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τραμπολίνο στην Αμαλιάδα
Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) | Η Ελλάδα υποδέχεται πανέτοιμη τους τουρίστες
Γαλάζια Σημαία 2024 | Πρωταθλήτρια επί 30 χρόνια η Ισπανία- δεύτερη η Ελλάδα